Ana SayfaGıda MühendisliğiGıda Teknolojisi Nedir

Gıda Teknolojisi Nedir

Üniversite tercih dönemlerinde sıkça duyduğumuz “Gıda Teknolojisi nedir?” sorusu, meslek liselerinde ve sayısal ders ağırlıklı liselerde de sıkça karşımıza çıkmaktadır. Mühendislik fakültesinin 4 senelik lisans programına dahil olan Gıda Mühendisliği bölümü ile Gıda Teknolojisi bölümü arasındaki farkı ve benzerlikleri pek çok kimse bilmemektedir.

Gıda Teknolojisi Çalışma Alanları

Gıda Mühendisliği çoğu üniversitede Mühendislik Fakültesinde yer almaktadır. Bazı üniversitelerde ise Ziraat Fakültesinde okutulan bir lisans programıdır. Mühendislik fakültelerinde, ortak mühendislik dersleri yanı sıra gıdanın kimyasal değişimleri ile farklı gıdalar elde edilmesi ve tüm mikrobiyolojik bozulmalarını ele alarak eğitim yapılmaktadır. Ziraat Fakültelerinde eğitim alan gıda mühendisleri ise daha çok gıda teknolojisi alanında eğitilmektedirler.

gida-teknolojisiBu fakülteler arası yaşanan fark karşımıza iki farklı branşı çıkarmaktadır. Üretim yapan gıda fabrikaları hem gıda mühendisine hem de gıda teknolojisi uzmanına ihtiyaç duymaktadır. Fabrikanın hangi proses ile daha uygun üretim yapılacağına karar vererek, prosesin sağlıklı işlenişini sağlayıp kontrol edilmesinde görev alan uzman Gıda Mühendisi unvanı taşırken, üretilen gıdanın geçtiği aşamaları takip eden ve gerekli analizleri sağlayan uzman ise Gıda Teknolojisi unvanını almaktadır.

Gıda Teknolojisi Dersleri

Gıda Teknolojisi uzmanı olabilmek için iki farklı yol vardır. Bunlardan ilki gıda teknolojisi alanında eğitim veren meslek liselerinden mezun olarak ek puan ile üniversitelere yerleşerek bu bölümü bitirmek, ikincisi ise düz liselerde verilen eğitimin ardından yeterli puan ile yerleştirmelere katılmaktır. Gıda Teknolojisi dersleri genel olarak mikrobiyoloji alanı ve analiz yöntemleri esas alınarak dallanmaktadır.

Derslerden bazıları; Gıda Kimyası, Gıda Mikrobiyolojisi, Enstrumantal Gıda Analizleri vs şeklinde olurken, Gıda Mühendisleri ise ağırlıklı olarak ortak mühendislik dersleri ve proses kurmaya yönelik dersler almaktadır. Bu derslerden bazıları ise; Proses Kontrol, Isı Transferi, Akışkanlar Mekaniği, Kinetik ve Reaksiyon Tasarımı vs. şeklinde olmaktadır.

Büşra Çelik
Büşra Çelik
Yazılarımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Yorum kısmından sizlerde ekleme yapabilirsiniz.

4 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
4 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?