Bu yazıda gezegenlerin büyüklük sıralaması hakkında bilgi vereceğim. İlk olarak gezegenin ne olduğu bilinmesi gerekmektedir. Gezegenler bir gök cismi olarak tanımlanmaktadır ve gezegen olarak açıklanması için kendine ait ışığının olmaması ve bir yıldız etrafında dönmesi yeterli olacaktır ancak bilinen gezegenlerin her biri kendi etrafında da hareket etmektedir. Bu tanımlama da Uluslararası Gökbilimi Birliği tarafından yapılmıştır.
Gezegenler İlk Ne Zaman Keşfedildi
İlk zamanlarda sadece beş gezegen bilinmekteydi. Bunlar; Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn. Keşfedilen ilk yeni gezegen Uranüs’tür. İngiliz astronom Sir William Herschel tarafından 1781’de keşfedilmiştir. Sir William Herschel, ilk modern astronomlardan biriydi.
İlk olarak duyurulan ve gezegen tanımlaması yapılan tarih 1919’dur. 8 tane gezegen tanımlanmış ama haklarında çok fazla bilgiye sahip olunmamaktaydı. Gelişen teknoloji ve uydu sistemleri sayesinde astronomi gelişti ve daha rahat incelenmekte, sadece kendi yıldız sistemimize bağlı kalınmayıp başka yıldız sistemleri hakkında da genel olarak bilgi sahibi olunmaya başlanmıştır. Eğer gezegenlerin güneşe yakınlık sıralaması hakkında bilgi almak istiyorsanız yazının altında o yazının bağlantısını görebilirsiniz.
Gezegenlerin Büyükten Küçüğe Göre Sıralaması Nasıldır?
- Jüpiter
- Satürn
- Uranüs
- Neptün
- Dünya
- Venüs
- Mars
- Merkür
Gezegenler Hakkında İlginç Bilgi
İnsanlar artık gök bilimine verdikleri ilgi ve merak duygusu ile farklı gezegenlere yolculuğu dahi düşünmüş ve insansız hava araçları ile gerçekleştirmişlerdir. Gezegenler hakkında insanların genel olarak bildikleri güneşe olan uzaklık sıralamasıdır. Ancak büyüklükleri hakkında bilgi sahibi değildir. Küçükten büyüğe sıralamasında Merkür, Mars, Venüs, Dünya, Neptün, Uranüs, Satürn ve Jüpiter almaktadır. En büyüğü Jüpiter, en küçüğü de Merkür olarak bilgiler arasında yer alır.
Merkür
Güneş sistemindeki en küçük gezegendir. Ancak ilk olarak Sümerler tarafından M.Ö. 3000 tarihinde gözlemlenmesi sağlanmıştır. Gezegenin %40’ı demirdir.
Mars
Dünyadan sonra yaşam olacağı düşünülen gezegendir. Mevsimler olduğu bilinmektedir ve materyal toplanması İHA gönderilen ilk gezegendir.
Venüs
Dünyaya en yakın gezegendir. Hareketi saat yönünde olup diğer gezegenlere göre farklıdır. Güneş sisteminin en sıcak gezegeni olup 462 derecedir.
Dünya
Üzerinde yaşadığımız, yaşam olan güneş sistemimizdeki tek gezegendir
Neptün
Güneş sistemindeki Plüton’dan sonraki en uzak kalan gezegendir. Güneşe uzaklığı 4503000000 kilometredir. Yüzeydeki ısının -214 düzeyinde olduğu bilinmektedir.
Uranüs
Uranüs’ün gaz gezegeni olarak bilinmektedir. Gazdan oluşan bir gezegen olduğu ve güneş etrafındaki bir tam turu 84 dünya yılında tamamladığı bilinmektedir. Satürn’deki gibi belirgin olmasa da 13 halkası vardır.
Satürn
Gazdan oluşan bir gezegendir. Belirlenen araştırmalara göre çekirdeğinin kayadan oluştuğu düşünülmektedir. Etrafındaki halkalar ile bilinen bir gezegendir.
Jüpiter
Hem sistemdeki en büyük gezegen hem de bir gaz gezegeni olarak devdir. 67 adet uydusu vardır.
İlginizi çekebilir: gezegenlerin güneşe yakınlık sıralaması