Ana SayfaKimdir?George Eastman ve KODAK

George Eastman ve KODAK

Kodak, yeryüzündeki en tanınmış isimlerden biridir ve hangi dilde olursa olsun, tek bir şeyi simgelemektedir: fotoğrafçılık. Şirketi yaratan ve karmaşık fotoğrafçılık işlemini basitleştiren kişi, George Eastman‘dır. George Eastman, 24 yaşındayken fotoğrafçılıkla hobi olarak ilgilenmeye başlamıştı. O dönemlerde ancak seçkin kişilerin ilgilenebilecekleri yeni bir sanat türüydü bu. Ne varki, Eastman, bu keşfedilmemiş sanatın potansiyelini çabucak kavramış ve “kamerayı kalem kadar kullanışlı” hale getirmeyi kafasına koymuştu. Gelişme alanına duyulan ilginin olgunlaştığını farkeden Eastman, yorulmak bilmeyen yaratıcı zekası ve keskin ticari sezgileri sayesinde, başkalarının deneyip başarısızlığa uğradığı noktada amacına ulaşmıştı. Yirmi yıllık çalışma sonunda fotoğrafçılığı, milyonlarca insanın elinin altına sunmuştu. Şirketinin büyümesiyle güç ve varlık kazanmaya başlayan Eastman, hiçbir zaman geleneksel bir iş adamı olmadı. Kişisel reklamdan kaçınırdı. İş alanında son derece zeki ve kurnaz olan Eastman birlikte çalışanlarına ailesinin geri kalan kısmı gözüyle bakardı. Belki de en şaşılacak olay, Eastman’ın servetinin büyük bir kısmını dağıtmasıydı. Kodak,1990’larda Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük yirmi beş şirketi arasına girmişti.

Sınırlarını, fotoğrafçılık alanının çok çok ötesine taşımıştı; ecza, tekstil ve elektronik ürünler imal ediyordu. Kiraladığı bir ardiyenin tavan arasında başlayan mütevazi günlerinden bu yana uzun bir yol katetmişti. (Peter Brooke Ball, iş dünyasına yön verenler, 1994)

George Eastman fotoğrafçılığa çok ilgi duymasına rağmen işlemlerin zorluğundan hoşlanmıyordu. Bu zor, karmaşık ve hata olasılığının olduğu duruma çözüm aramaya başladı. Emülsiyonlarda sıkıntı olduğunu anlayan Eastman kimya bilgisi olmamasına rağmen kitap ve dergileri karıştırarak bu yolda da Fransızca ve Almanca öğrenerek 2 yılda ismini mucitlerin arasına yazdırdı.

Kuru plaka yöntemi için bulduğu emülsiyon formülüyle ticarete atılabileceğini anlamış olan Eastman bunun yeterli olmadığının farkına vardı. Yaratıcılığını kullanarak birde plakaları emülsiyonla kaplayacak makina yaptı. Plakalara olan talep arttıkça fotoğraf malzemesi imalatçılarının bu makinayı satın alacağını düşündü ve ilk olarak Londra ardındanda Amerika Birleşik Devletleri’nde patent alarak satma hakkını elde etti. Eastman finanse konusundada bir ortak bularak Eastman Kuru Plaka Şirketi’ni kurdu. Yaklaşık 2 yıl mükemmel çalışan şirket müşterilerin şikayetlerinin arttığını farketti. İade edilen plaklar incelendiğinde kullanılan jelatinin içindeki pisliklerin hatalı plakalar oluşturduğu farkedildi. Eastman diğer şirketlerin anlayışına ters olacak şekilde “hatalı plakaları ücretsiz olarak”değiştirme kararı aldı.Bütün paralarına mal olmasına rağmen bu anlayış ile güvenilirlik dolayısıylada büyük bir ün kazandı.

1887 yılına kadar “film” ve “dedektif kameralar” gibi yeni ürünler denedi.
Ve Kodak…

george eastman ve kodak

Başta insanlara şaka gibi gelen Kodak ismi George Eastman tarafından şöyle açıklandı:”İsmi ben kendim düşünüp buldum. ‘K’ her zaman en gözde harfim olmuştur, güçlü ve etkileyici olduğunu düşünüyorum.’K’ile başlayıp ‘K’ ile biten aklıma gelen tüm birleşimleri tek tek denedim. Bir yabancı kelime yada isim değildir. Kısa ve yanlış telaffuz edilme şansı yok.”(Peter Brooke-Ball,İş Dünyasına Yön Verenler,1994)

Zihinde kalan reklamlar müşteriye olan özen ile Kodak artık kamera kelimesi ile eş tutulmaya başladı. Amerika’da yaygınlaşan Kodak için dünyaya açılma vakti gelmişti.
Her zaman yeni fikirlere açık olan Eastman için “makinaların alım gücünü arttırmak” bir hedef haline gelmişti. Monopol piyasaya sahip Kodak fiyatları artırmak yerine her kesimin alabileceği kameralar üretmek istedi, 1 dolara kamera…

Günümüzde patronlara kanunlarla bile benimsetilemeyen işçi sağlığı ve güvenliği George Eastman için oldukça önemliydi. Yasal zorunluluk olmadan işçilerinin çalışma saatini ücretlerini kesmeden 10 saatten 9 saate indirdi, yine bir cezaya tabii tutulmadan çabuk tutuşur malzemeyi değiştirirek daha emniyetli malzemeler kullandı, yine bir yasal zorunluluk olmadan beş bini aşkın işçisini kaza, sağlık ve emeklilik güvencesine aldı. Kodak komitesi kurarak işçi için tehdit oluşturan her durum incelendi ve önlem alındı.

Kişiliği ile de dikkat çeken Eastman hiç evlenmedi. Hırslı bir iş adamı olmasının yanında cömert ve alçakgönüllüydü. İnsanların bir çok anını ölümsüzleştirmesini sağlayan mucidin az sayıda fotoğrafı vardı.

“İsteklerim yalnızca hayallerimle sınırlıdır”

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?