Ana SayfaGemi Makineleri İşletme MühendisliğiGemi Makineleri İşletme Mühendisliği

Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği

Gemi makineleri işletme mühendisliği denizlerde her türlü amaca hizmet eden gemilerin motor kısımlarından elektrik üretim sistemlerine kadar olan tüm makine ve teçhizatın bakım onarım faaliyetlerini yerine getiren kişilerin yaptığı işleri kapsamaktadır. Özellikle gemilerde itici güç sağlayan tüm sistemlerin hareket mekanizmalarını oluşturan parçaların ve kazan sistemlerinin kontrol ve bakımlarını gemi makineleri işletme mühendisliği bölümlerinden mezun olan kişiler tarafından yapılmaktadır.

Günümüzde Yıldız Teknik Üniversitesi bünyesinde bu bölüm en iyi şekilde eğitim öğretim programları uygulayarak mezunlar vermektedir. Buradan mezun olan mühendis seviyesindeki personel gemilerde gerekli görülen staj programlarını başarı ile tamamladıktan sonra yeterli görüldükleri takdirde gemilerde çalışan hakkını elde etmektedirler.

gemi makineleri i̇şletme

Gemilerde en önemli görevleri alacak olan bu personel İstanbul Teknik Üniversitesi, İzmir’de bulunan Dokuz Eylül üniversitesi, , Piri Reis Üniversitesi, Zirve Üniversitesi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde konuşlanan Yakın Doğu Üniversitesi bünyesinde aynı eğitimleri alarak yurtiçinde ve yurtdışında taşımacılık yapan her türlü gemilerde belirli süreler zarfında sözleşmeler yaparak görev almaktadırlar.

Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Gemilerde Hangi Görevleri Alırlar?

Gemi makineleri işletme mühendisleri gemilerde hangi görevleri alırlar? Bu alanda eğitimlerini tamamlayan mühendis seviyesindeki personel gemilerde belirli sürelerle zabit görevinde bulunduktan sonra değişik rütbe ve makamlarda bulunma hakkını elde edebilirler. Gemilerde çalıştıkları süreler içinde üç yıllık periyotlarla sınava tabi tutularak gemi başmühendisliğine kadar yükselmektedirler. Aynı zamanda gemi makineleri işletme mühendisliği eğitimini tamamlayan personel tersanelerde çalışma hakkına sahiptirler. Bu alanda çalışmak istemeyen personel gemi adamları eğitimi veren kuruluşlarda belirli süreler zarfında düzenlenen kurslara katıldıktan sonra uzak yol vardiya zabitliği sınavına girerek başarılı olduklarında yurtdışında ve daha büyük grostonluk gemilerde çalışma hakkına sahiptirler.

Bu çalışmalarının devamında 20 aylık bir süte daha geçmesinin ve tecrübelerinin artmasının ardından uzak yol ikinci mühendisi olabilmek için sınava tabi tutulurlar. Bu sınavdan başarılı olmaları ile birlikte çalışmalarına devam ederek uzak yol başmühendisliğine yükselme hakkını elde ederler. Aynı zamanda denizcilikte asıl adı çarkçıbaşı olan başmühendis geminin tamamından makine ve diğer motor aksamlarından sorumlu personel olarak görev yapar. Gemilerde veya tersanelerde çalışan gemi makineleri işletme mühendisliği mezunları bu çalışmalarının karşılığında dolar bazında en az 3000 veya 4000 dolar maaşla en alt seviyeden başlamaktadırlar. Bunun devamında daha yüksek oranlarda kazanç elde ettikleri olmaktadır.

İlginizi çekebilir: gemi makineleri işletme mühendisliği maaşları

Elif Yaldız
Elif Yaldız
2. Sınıf Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Öğrencisi. Burada sizlerle bilgi alış verişinde bulunmaktan memnuniyet duyuyorum.

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?