Ana SayfaBilimGelgit Enerjisi Santrali Nedir

Gelgit Enerjisi Santrali Nedir

Gelgit, ay ve güneşin konumlarındaki değişmelerden dolayı oluşan değişik kütle çekim kuvvetleri sonucu denizin alçalması ve yükselmesidir. Bu doğa olayından faydalanarak enerji elde etmekten bahsedeceğiz. Gelgit enerjisi, yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alan bir enerji elde etme yöntemidir. Geleceğin enerji üretme yöntemlerinden biridir. Gelgit hızının yüksek olduğu güçlü okyanus akıntıları olan ve kıyısı okyanusa açık olan denizlere yerleştirilir. Bu yüzden Türkiye için uygunluğu düşünülemez. Bu enerjinin dezavantajı, kurulumunun maliyetli olmasıdır. Aynı zamandan o bölgede yaşayan canlıları iyi bilmek gerekir.

Gelgit Enerjisi Santrali

gel-git

 

Gelgit enerji santrali dünyada örnekleri vardır. Bunlardan ilki Rance Gelgit Enerjisi Santrali. 1966’da Fransa’nın Rance Nehri’nin ağzında kurulmuş olan santral 240 MW’lık bir güce sahiptir. Dünyanın en önemli santrallerinden bir tanesidir. Daha sonra Kuzey Amerika’nın Fundy Körfezi’nde, Güney Kore’de, Çin’de ve eski S.S.C.B’de kurulmuş santraller vardır. Bunların en önemlilerinden bir tanesi de Güney Kore’de Sihwa Gölü’nde 2011’de tamamlanmış olan dünyanın en büyük Gel-git enerji santrali olan Sihwa Gel-git Enerji Santrali’dir ve 254 MW’lık güce sahiptir.

gelgit enerji santralleri

Gel-git enerji santralleri kurulum yöntemleri. Baraj yöntemi, Gelgit Çitleri yöntemi, Gelgit Türbin yöntemi.

Baraj yöntemi: Gelgit dalgasının önüne bir set kurulur. Su yükselmeye başlayınca baraja dolar ve orada birikir. Setin içinde bulunan jeneratör vasıtasıyla suyun baraja girişi ve çıkışında potansiyel enerjiden faydalanarak elektrik üretilir.

Gelgit Çitleri yöntemi: Bu yöntem çok büyük turnikelerden oluşur. Bu turnikeler suyun yükselip alçalmasıyla dönerek enerji üretirler.

Gelgit Türbin yöntemi: Bu türbin yöntemi rüzgar türbinlerine benzer. Suyun derinliklerine yerleştirilen, rüzgar türbinine benzer pervanelerdir. Rüzgar türbinlerinde rüzgarın hareketinden faydalanılırken bu türbinde suyun hareketinden faydalanılır. Suyun kinetik enerjisi elektrik enerjisine dönüştürülür. Su havaya göre çok daha yoğun bir ortam olduğu için, rüzgar türbinlerinden küçük olmalarına rağmen aynı enerjiyi üretebilirler. Hem maliyet hem de çevresel etkiler göz önünde bulundurularak bu yöntem daha çok tercih edilir.
Bu enerji elde etme yöntemi yenilenebilir enerjiler arasında çok güzel bir örnektir. Dünyada ve evrende daha bilmediğimiz bir çok yenilenebilir enerji var olduğunu düşünüyorum. İnanıyorum ki insanlık, bu enerji türlerini keşfetmeye devam edecektir.

Çağlar Şimşek
Çağlar Şimşek
Bülent Ecevit Üniversitesi 4. sınıf öğrencisiyim. Bilime meraklı ve teknoloji haberlerini sürekli takip eden biri olarak araştırmalarımı aktarmaya çalışacağım.
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?