Ana SayfaListelerGelecek Vaad Eden Parlak 9 Türk Genci

Gelecek Vaad Eden Parlak 9 Türk Genci

Bu yazımızda sizlere ülkemizi gururlandıran ve gelecekleri parlak 9 Türk gencini tanıtmak istedim. Yaşlara göre sıralı bir şekilde genç bilim insanlarını getireceğiz:

Astrofizikçi: Dr. Umut Yıldız (36)

NASA'da Çalışan Türk Dr Umut Yıldız1980 doğumlu olan Dr. Umut YıldızNASA’ya ait Jet Propulsion Laboratory (JPL)’de derin uzay iletişimi ve astrofizik alanlarında araştırmacı olarak çalışıyor. Ankara Üniversitesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde lisansını, Hollanda’da Groningen Üniversitesi’nde yüksek lisansını ve Leiden Üniversitesi Gözlemevi’nde de Molekül Astrofiziği (Astrokimya) alanında doktorasını tamamladı. Herschel Uzay Teleskobunu kullanarak yıldız oluşum bölgelerinde ilk kez su ve oksijen moleküllerinin keşfini yapan takımda yer aldı.

Çalışma konuları arasında derin uzay iletişimi, yıldız oluşumu, molekül bulutları, büyük veri analizi ile bilgi madenciliği gelmekte; bu sebeple Umut Yıldız ismini ilerleyen günlerde daha sık duyacağınızı belirtelim.

Bilim İnsanı: Canan Dağdeviren (31)

Canan DağdevirenCanan Dağdeviren, 1985 İstanbul doğumlu Fizik Mühendisi ve Harvard Üniversitesi’nin genç akademi üyeliği’ne (Junior Fellow of Harvard) seçilen ilk Türk olarak tarihe geçti!

Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği programında yüksek lisans eğitimi gördü. Daha sonra Fulbright bursu kazanarak UIUC’da Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünde doktora eğitimine başladı. Bu süreçte esnek ve katlanabilir, deri üstüne yapıştırılabilir veya giyilebilir elektronik âletler üzerine çalışmalar gerçekleştirdi.

Medikal teknoloji alanında çalışarak pilsiz çalışan giyilebilir bir kalp çipi (Pzt meh) ve cilt kanserini teşhis eden bir cihaz geliştirdi. Öne çıkan başarıları ise;

  • Forbes dergisinin “30 yaşından küçük 30 bilim insanı” listesine girdi.
  • Harvard Üniversitesi’nin Genç Akademi Üyeliği’ne (Junior Fellow of Harvard) seçildi.
  • MIT Technology Review’un her yıl derlediği 35 Yaş Altı Mucitler listesinde yer aldı.
  • Illinois Yenilikçilik Ödülü aldı. 

Geliştirme Programcısı: Can Duruk (30)

Can Duruk

1986 yılında Konya’da doğan Can Duruk, lise öğrenimini Robert Koleji’nde tamamladı. Daha sonra ABD’nin prestijli üniversitelerinden Carnegie Mellon’da bilişim eğitimi alan Duruk, şu anda Google Ventures‘in finansman destek verdiği Silikon Vadisi merkezli bulut bilişim firması Upthere’da geliştirici olarak çalışıyor.

Elektrik ve Elektronik Mühendisi: Burak Güzeltürk (29)

Burak Güzeltürk

Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığınca çevre dostu yeşil teknolojiler alanında düzenlenen ve 103 ülkeden 816 genç araştırmacının katıldığı yarışmada gelecek vaad eden 25 kişi arasına Burak Güzeltürk’de seçilmişti.

Elektrik ve Elektronik Mühendisi olan Burak Güzeltürk, Bilkent Üniversitesi ve Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi’nde (UNAM) yürüttüğü akademik çalışmalarda ışık yayan nano malzemeler üretimi üzerinde çalışan bir grupta yer alıyor. Bu teknoloji sayesinde ışık yayan teknolojik ürünler daha verimli olacak ve şarj sorunu daha önemsiz bir sorun haline gelecek.

Uzay Mühendisi: Halil Kayıkçı (23)

Halil Kayıkçı

İstanbul Teknik Üniversitesi Uzay Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Halil Kayıkçı, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek uzaya çıkan ilk Türk vatandaşı olacak.

Apollo Uzay Akademisi‘ne kabul edilen ve uzaya gidecek en genç Türk astronot adayı Halil, Lynx adlı mekikle uzaya çıkarak yerküreyi uzaydan izleyebilecek ve astronot unvanını resmen hak edecek.

 Google Bilim Fuarı Finalisti: Elif Bilgin (19)

Elif BilginGoogle Bilim Fuarı‘na muz kabuklarından biyoplastik üretme projesiyle yarışmaya katılan 16 yaşındaki Elif Bilgin hem finalist olup hem de jüri özel ödülünü kazanmıştı. Elif böylece çevre, sağlık veya kaynak sıkıntısı gibi sorunlara yönelik fark yaratacak projesini hayat geçirebilmek için destek kazanmış oldu.

Bio-Kimya Uzmanı: İsmail Günaçar (17)

İsmail GünaçarHenüz küçük yaştayken Türkiye’den ABD’ye göç etmiş bir ailenin çocuğu olan İsmail Günaçar, daha 17 yaşındayken Cincinnati Üniversitesi Bio-Kimya Bölümü’nden mezun olmuştu! İsmail bu başarısıyla bilim alanında Cincinnati Üniversitesi’nin tarihindeki en genç mezunu olurken, genel anlamda da üniversitenin en genç ikinci mezunu unvanına sahip.

Genç Yenetek: İlayda Şamilgil

İlayda Şamilgil

Türkiye İlayda’yı, hazırladığı fizik projesi ile TÜBİTAK yarışmasına katılan, ancak dereceye giremeyen lise öğrencisi olarak tanıdı. Sıvılardaki su oranını mıknatısla ölçebilen ucuz, hızlı ve taşınabilir bir sistem yaratan İlayda; TÜBİTAK tarafından dereceye giremediği bu projesi ile Polonya’da, 80 ülkenin binlerce projenin arasında birinci olmuştu.

İlayda, katıldığı alanda dünyanın en prestijli fizik proje yarışması olarak kabul edilen “First Step to Nobel Prize in Physics” (Nobel Fizik Ödülü’ne Doğru İlk Adım) adlı yarışmada, jüriden tam puan almıştı.

Ayrıca Lise son sınıfta iken, İstanbul’daki bazı metro istasyonlarında kanserojen radon gazı ölçümü yapan İlayda Şamilgil, topladığı verileri İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne sunmuş.

Furkan Gümüş
Furkan Gümüş
Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü mezunu. Yüksek lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde tamamladı. Doktora eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği alanında devam ettiriyor. Uzmanlığı Robot ve Mekatronik Sistemler, Otomatik Kontrol, Mekanik Tasarım, Gömülü Sistem ve Kontrol Yazılımlarıdır.

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?