Ana SayfaYazılım MühendisliğiGeleceğin Teknolojisi Blockchain

Geleceğin Teknolojisi Blockchain

İlk kez Satoşi Nakomato tarafından ortaya çıkarılan bitcoin, blockchain teknolojisiyle günümüze kadar epeyce yol kattetti. Üç beş dolardan 15-20 bin dolar seviyesine kadar değer kazandı. Litecoin Ethereum Bitcoin Cash derken yüzlerce altcoin ortaya çıktı. Peki ya Blockchain geleceğin teknolojisi mi, ulusal paraların devri bitiyor mu, ileride bizi neler bekliyor olacak?

blockchain

Blockchain, şifrelenmiş güncel bloklardan oluşan veri defteridir. Her bir blok herkese açık merkezi bir koruma olmaksızın tüm kullanıcılar tarafından korunan birbirine bağlı zincirlerin parçasıdır. Veriler ilk baştan beri kaydedilip zincirler şeklinde sıralanır her bir işlemde veriler güncellenir ve birbirine bağımlı olarak şifrelenir zincirlerden biri değiştirildiğinde daha sonraki zincirlerde farklılık oluşur ve diğer bloklardaki veriyle uyuşmaz böylece sistem saldırılara karşı dirençli olur.

Blockchain teknolojisinin başarı sağlaması startupların birer birer artması ilk olarak bankaların ilgisini çekti pratik ve hesaplı olması yanında cabasıydı. Bankalar birer birer blockchain hizmetlerini duyururken Microsoft, Google, Oracle gibi dev teknoloji şirketleri de boş duracak durmadı.

microsoft azure

Microsoft Azure ile Office 365, Outlook, SharePoint Online, Salesforce, Dynamics 365 Online gibi altyapılarının arasında sessizce köprüler kuruyor. Microsoft müşterilerinin verilerini bu platformdan buluta oradan da blok zincirine aktarıyor, genellikle blok zinciri verimliliğine ek olarak Azure gibi bir bulut ortamına dağıtılmış muhasebe teknolojisinin faydalarından biri de standartlaştırılmış bir formatta birden fazla verinin toplanmasıdır. Bu yüzden Microsoft, binlerce uygulamaya yüzlerce bağlayıcı sunan Microsoft Flow ve Logic Apps gibi araçları Azure Blockchain Workbench’e entegre ediyor.

Microsoft Azure yöneticisi Matt Kerner’a göre bunların hepsi büyük veri evriminin bir parçasıdır. Blockchain’den önce bulut bilişiminin aynı şirket içindeki departmanların veri yığınlarının ayrıştırılıp heterojen veri kümeleri üzerinde işbirliği yapmaları sağlandı yapay zeka bu işi oldukça kolaylaştırdı. Blockchain bir sonraki adıma güç veriyor; diğer taraflar arasında paylaşılan tek, gerçek bir veri stine olanak sağlıyor. Birçok kişi verinin dünyadaki en değerli şey olduğunu düşünüyor. Blockchani’in yaptığı ise e-postalardan telefon görüşmelerine, datalardan elektronik tablolara herkesin güvenebileceği bir sisteme geçen çok partili bir iş süreci yaratmak dedi.

Bugra Alkan
Bugra Alkan
YTU Elektrik Mühendisliği eğitimini aldıktan sonra Rusya'da Nükleer Enerji Mühendisliğine devam etmekteyim. İngilizce ve Rusça bilmekteyim. Bilimsel ve teknik çevirilerimi sizler ile paylaşacağım.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?