Ana SayfaMühendislikGeleceğin Şehir Arabası EO Smart

Geleceğin Şehir Arabası EO Smart

Elektrikli olan bu araba yana doğru, kendi etrafında ve konvoy halinde gidebiliyor. Bremenli elektrikli otomobil EO Smartın adeta alışveriş arabaları gibi birbirlerini iterek konvoy halinde yol alması tam anlamıyla bir delilik gibi gözüküyor. Böylece bir tanesi aracı kullanırken diğerleri gazetelerini okuyabilir. Porya motoruyla birlikte döndürülebilen tekerlekler sayesinde bu küçük otomobil yan yan park edebilir ve bir daire etrafında dönebilir. Bremenli mühendisler bu aracı geleceğin şehir arabası olarak niteliyorlar.

Geleceğin Şehir Arabası EO Smart Özellikleri

EO Smart Konvoy Halinde

2,5 m uzunluğunda olan ve bakıldığında Smart’ı anımsatan bu araç için görenlerin aklına gelen ilk soru otomobil tasarımcılarının şimdiye kadar neden bu fikir üzerine yoğunlaşmamaları olabilir. Çünkü bu iki kişilik EO Smart Connecting Car 2 elektrikli otomobil, gerçekten alışılagelmedik şekilde kullanışlıdır ve pratiktir. Hatta aracı iteleyerek uzunluğunu 1,5 metreye kadar düşürmek bile mümkündür.

Yapay Zeka için alman araştırma merkezi (DFKI) mühendisleri bu araç üzerine Bremen şehrinde 3 yıl boyunca çalıştılar ve aracın önceki modelini geliştirdiler.

İleri, yana, geri…

E-Smart, BMW i3 ve E-Golf deki gibi merkezi elektromotor yerine, bu araçta 4 Porya Motoru üzerinde bulunan toplamda 16 kw güç bulunmaktadır. Buna ek olarak tekerlekler 90 derece dönebilecek şekilde tasarlanmıştır. Bu da aracın yalnızca ileri geri yaparak değil yan yan da otopark yerine girebileceği anlamına gelir. Bu küçük araç, arka aks üzerindeki arka kısım kaldırıldırıldığı taktirde 1,5 metreye kadar kısalabiliyor.

Eo Smart Elektrikli Küçük Otomobil

Araç eğri şeklinde yol alırken, ön tekerleklerle birlikte arka tekerlekler de döner ve adeta küçük bir dönüş çapı oluşturur. Bremenli elektrikli otomobil etrafında dönmesinin yanında çapraz şekilde de giderek, ilgileri üzerine çekme konusunda hiç de zorlanmıyor.

Konvoy ile işe gitmek…

Şehir arabası zirve noktası ise birçok aracın birleşerek konvoy oluşturacak şekilde bağlantı kurabilmesidir. Her gün işe gidip gelen ve merkezi yerlerde park sorunu yaşayan kişiler için bu araç tabiri caizse biçilmiş kaftan diyebiliriz. Aracı konvoya kenetledikten sonra geriye vaktin geçmesini beklemek kalıyor. Tek başına sürüşlerde de sensör ve kameralarla donatılan bu araç sürücüye büyük kolaylık sağlamaktadır. Aracın ön ve arka kısmına trafiği fark etme yeteneğine sahip olan toplamda dört adet kamera yerleştirilmiştir. Buna ilaveten yakın bölgede aracın çevresini kontrol eden altı adet 3D kamera mevcuttur. Mühendislerin bu noktada ki amacı, otomobilin yalnızca konvoyla değil tamamen bağımsız şekilde de kolayca hedefe ulaşabilmesidir.

geleceğin şehir arabası

Fakat maksimum hızı 65 km/h olan bu araç elbette Alman Otobanı için uygun değildir. Zaten başlıkta da belirttiğim gibi geleceğin “şehir arabası” olması beklenmektedir. Aracın menzili mühendislerin verdiği bilgilere göre 50 ile 70 km arasıdır ve şarjı tam dolu haldeyken yaklaşık 4 saatlik yol alabilir.

Serkan Yazak
Serkan Yazak
Makine Mühendisliği 2. Sınıf öğrencisiyim. Eğitimimi Almanya'da sürdürüyorum. İleri Seviye Almanca biliyorum. Otomotiv Sektörü ve genel olarak Makine Endüstrisi ilgi alanımdır.

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?