Son zamanlarda açık kaynak kodlu yazılımlar bayağı çoğaldı. Bunlardan biriside fritzing. Bu yazım fritzing nedir konu başlıklı olacak. Artık hemen hemen her uğraşımız için kullanabileceğimiz bir açık kaynak kodlu yazılımlar mevcut. Peki, nedir bu açık kaynak kodlu yazılım fritzing?
İngilizcesi “Open Source” olan “Free Software” sınıfına giren, üzerinde değişiklikler yapabildiğimiz, kendi kütüphanemizi oluşturabildiğimiz, ücretsiz yazılımlara verilen genel isimdir. Açık kaynak “Özgürlük Felsefesi” olarak ta bilinir. Bu iş sadece yazılımla sınırlı değildir. Ortaya konulan bir ürün içinde geçerlidir. Bunun en iyi örneği “Arduino“ geliştirme kartlarıdır. Bilindiği üzere Ardunio ürünlerinin devre şemalarına, baskı devrelerine, komponent bilgisine ve yazılımı üreticinin sitesinden ulaşılabilir. Bu sebeple Arduino açık kaynaklı sistemler için en iyi örneklerden biridir diyebiliriz.
Fritzing Programı
Açık kaynak kodlu sistemleri bu şekilde tanımladıktan sonra elektronik ile uğraşanların meşgul oldukları elektronik devre çizim programları. Bu programların başını çeken birkaç tane program vardır. Bunlar;
- AltiumDesigne
- Proteus
- MultiSim
- Eagle
Şeklinde sıralayabiliriz. Bu programlarla rahatlıkla elektronik devre çizebilir, simule edebilir ve bir kısmıyla baskı devre çıkartabiliriz. Ancak son zamanlarda çizimlerin içerisine geliştirme kartları ve bunların harici donanımları girince bunları bu programlarla çizmek kütüphaneleri olmadığı için zorlaştı. Bu durumda karşımıza büyük bir alternatif olarak Fritzing çıkıyor. Fritzing açık kaynak kodlu bir elektronik çizim ve simülasyon programıdır. İçerisinde çeşitli geliştirme kartlarının ana boardları ve harici donanımları, direnç, led, diyot gibi demirbaş komponentler haricinde röleler ve anahtarlama elemanları da bulunmaktadır. Programın Türkiye’deki en büyük avantajı da belki Türkçe olmasıdır. Programın içerisine kendi hazırladığımız kütüphanemizi ekleyebilir bu sayede istediğimiz devre elemanlarını olmayan geliştirme kartları ve harici donanımlarını devre içerisinde kullanıp istediğimiz şekilde çizim yapabiliriz. Program tam olarak elektronik ile hobi olarak ilgilenenler için hazırlanmış diyebiliriz.
Fritzing devre tasarım programı “www.fritzing.org” adresinden ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Programı indirip kurup açtığımızda karşımıza “Welcome” sayfası çıkıyor bu sayfada Fritzing bloğu ve mağazasıyla ilgili reklamlar var.
Yukarıda birkaç adet sekme var. Bunlar;
– Home: Bu sayfada Fritzing bloğu ve mağazasıyla ilgili reklamların konulduğu Ana sayfa diyebiliriz.
-Breadboard: Karşımıza bir breadbord çıkıyor ve devre elemanlarını yerleştirip devremizi kuruyoruz.
-Şematik: Burada diğer çizim programları gibi boş bir sayfaya devre elemanlarını geliştirme kartlarını yerleştirerek istediğimiz devreyi kuruyoruz.
-Baskı Devre: Burada ise şema olarak hazırladığımız devremizi elemanlarımızın baskı devre modelleri ile kurulmuş hali çıkıyor karşımızı.
-Kod: Bu kısım geliştirme kartları için kullanılan ara yüz. Şuan için arduıno kullanılabilmekte. Kod kısmı Arduıno IDE ile aynı işlevdedir.
Fritzing’i kısaca tanıtmaya çalıştık. Fritzing kullanımı oldukça basit ve kullanımı kolay olan bir uygulama. Kısa zamanda da kendini daha da geliştirip daha büyük bir kütüphane ile bu sahada liderliğe yaklaşacak gibi görünüyor.