Fransız ihtilali nedir? Fransız ihtilali, Fransa da uzun zamandır süregelen mutlak monarşinin, Katolik kilisesinin reforma zorlanmasıyla yerini cumhuriyete bırakmasına verilen isimdir. Fransa da başlayan bu akım adeta yeri yerinden oynatmış ve tüm dünyaya sıçramıştır.
Fransız İhtilalinin Nedenleri Nelerdir?
Fransız ihtilali ile ilgili ihtilale sebep olan durumlardan birisi Fransa kralı ve yardakçılarıyla alakalıdır. Halk kendisi sefil haldeyken kralın ve etrafındakilerin son derece lüks ve refah içinde yaşamasına tahammül edememiştir. Birde buna lüks içinde yüzen kralın otoritesini korumak adına yaptığı baskı ve zulüm de eklenince iş iyice içinden çıkılmaz bir hal almaya başlamıştır. Bu durumla beraber halkın birçok sosyal gruba ayrılması da ihtilali tetikleyen etkenlerdir.
Köylülerin halkın büyük bir bölümünü oluşturduğu Fransa da vergilerin de büyük bölümünün köylünün sırtlarına yüklenmesi ve de giderek arttırılması ihtilal öncesi önemli etkenlerdendir.
Fransız İhtilalinin Sonuçları Nelerdir?
İhtilalin en büyük sonuçlarından bir tanesi, Fransız insanı adına her bireyin devlet önünde eşit olduğunun yayımlanan bildirgeyle kabul edilmesidir. Şunu da belirtmek gerekir ki ihtilal öncesi Fransa tam bir ayrımcılıklar ülkesidir ve bu durum ülke adına devrim niteliğindedir. Eşitlik, adalet, hürriyet gibi kavramlar Fransız insanın hayatında yer etmeye başlamıştır. Zira bu ihtilale kadar adaletten, eşitlikten ve insan hakları gibi kavramlardan bahsetmek imkansızdı. İhtilal sonuç verdi ve insan hakları ilk kez güvence altına alındı.
Bütün bunlarla beraber diğer uluslar adına da ihtilalin çok önemli sonuçları ortaya çıkmıştır. Bunlardan en önemlisiyse yayılan milliyetçilik fikriyle imparatorlukların dağılması ve ulus devletlerin ortaya çıkmasıdır. Artık asla yıkılamaz diye düşünülen imparatorluklar ve krallıklar yerlerini millet devletlere bırakmaya başlamışlardır.
İhtilalin sonuçlarından biriside çağ açıp çağ kapamasıdır. Fransız ihtilaliyle beraber yeniçağ kapanmış ve yakın çağ başlamıştır.