Fotosel Nedir

Dünya üzerinde en çok bilinen ve en yaygın kullanılan anlamıyla ışığa duyarlı cihaz ya da optoelektronik sensör olarak bilinmektedir. Fotosel, bir cismin dokunmadan optik etkenler yardımıyla algılama, daha sonrasında elektronik açıdan değerlendirme ve sinyale dönüştürme aşamalarının hızlı bir şekilde gerçekleşmesiyle etkinlik gösterir. Fotoseller genellikle kadmiyum sülfat gibi kadmiyum türevi bileşiklerden oluşurlar.

fotosel nedir

Yukarıda basit bir fotosel devresi görmektesiniz. Fotosel kullanılan sistemlerde fotosel sadece kendi başına ışığı elektriğe çevirmede kullanılmaz, devreye dirençte girer ve dolayısıyla gerilimde değişir.

Fotosel; otomatik açılıp kapanan kapılarda, yine otomatik çalışan gece lambalarında, güneş enerjili sistemlerde, alarm sistemlerinde, pozometrelerde kullanılır. Yani kısacası elektronik veya elektromekanik sistemlerin ışığa duyarlı olarak durdurulması veya çalıştırılması ya da başka bir deyişle kontrol etmek amacıyla kullanılırlar.

Peki dünya üzerinde ışığa duyarlı ve en çok kullanılan yarı iletkenler nelerdir?

Ana bileşikler olarak söyleyecek olursak;

  • Kurşun sülfür
    • Selenyum
    • Kadminyum sülfür
  • Talyum sülfür
  • Antimon-sezyum alaşımı
    • Germanyum’dur.

Fotoseller günlük hayatta fazla bilinmese de oldukça fazla kullanılmaktadır. Sokak lambalarından güvenlik sistemlerine, yapı içi aydınlatmalardan musluk bataryalarına çok geniş bir kullanım alanı vardır. Yarı iletken teknolojisinin bilime sağladığı yararların göz ardı edilmemesi gerektiğini bir kez daha belirtmek isterim.

Fotosel Sensör Nedir

Işığı algılayabilmek için fotosel sensör cihazları vardır. Bu fotosel sensörü ışığı geçirebilen plastik beyaz kap ve içinde LDR’den oluşur.

Fotosel sensör

LDR nedir? Işığa göre direnci değişen elektronik bir komponenttir. Çeşitli LDR’ler vardır, hepsinin çalışma prensibi aynıdır. LDR’lerin karanlıkta direnci artar, aydınlıkta ise direnci düşer.

ldr nedir

Fotoseli çevre aydınlatma için kullanırken, çevre aydınlatmasının lambasına yakın olmaması gerekiyor. Karanlık olduğun sistem devreye girecek. Eğer sistemin lambası bu sensörü görürse doğal olarak lamba kapanacaktır. Bu yüzden fotosel sensörü iyi bir yere konumlandırılmalıdır. Otoparklarda kullanılırken, araba farlarından etkilenmeyecek bir konuma koyulmalıdır. Lambamızın sürekli yanıp sönmesini istemeyiz :) Görüşmek üzere, kendine çok iyi bak!

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?