Yüksek Hassasiyetli Boyutsal Ölçüm: Optik Sistemler mi, Robotik Çözümler mi?

ProcessDoctor

MB Üyesi
Tepkiler
0
Meslek
KaliteUzmanı
Üniv
Çanakkale 18 mart
Selamlar herkese, forumdaki meslektaşlarıma ve mühendis adayı arkadaşlara bir beyin fırtınası konusu açmak istedim.

Uzun süredir boyutsal ölçüm laboratuvarı ve yüksek hacimli üretim hatlarının kalite süreçlerini yöneten biri olarak, son dönemde geleneksel metotlardan (manuel ölçüm) hızlı ve temassız ölçüm sistemlerine geçiş aşamasında bir ikilem yaşıyoruz. Biliyorsunuz artık endüstride manuel kumpas/mikrometre hızı, çevrim sürelerini (cycle time) yakalamaya yetmiyor.

Tartışmak istediğim konu tam olarak şu: Özellikle ±0.01mm altındaki toleranslarda ve karmaşık geometrilerde; hızlı ölçüm sistemleri (Instant Measurement) ve optik video ölçüm cihazları arasında bir seçim yaparken sizin kriterleriniz neler oluyor?

Bir taraf, bu işin "altın standardı" olarak görülen Mitutoyo’nun Quick Vision serisi gibi optik sistemlerinin o klasikleşmiş lens kalitesi ve ölçüm yazılımı stabilitesinden vazgeçilmemesi gerektiğini savunuyor. Diğer taraf ise, Insize, gibi markaların yeni nesil video ölçüm sistemlerinin ve otomatik ölçüm tezgahlarının artık teknolojik olarak arayı kapattığını, özellikle kullanıcı dostu arayüz ve fiyat/performans dengesiyle laboratuvar hassasiyetini üretim sahasına çok daha hızlı indirdiğini söylüyor.

Sizce bu tarz büyük yatırımlarda (Optik CMM, 2D/3D Video Ölçüm vb.) "marka mirası ve yazılım güvenilirliği" mi ön planda olmalı, yoksa "hız, servis ağı ve teknolojik esneklik" mi? Sahada robotik kollarla entegre çalışan veya hat içi hızlı ölçüm sistemlerinde "bu marka bizi hiç üzmedi" dediğiniz tecrübeleriniz var mı?

Özellikle yüksek bütçeli boyutsal kontrol yatırımlarında Insize ve Mitutoyo'nun bu segmentteki cihazları arasında kalanlar için sizin teknik bakış açınız ne olurdu? Değerli görüşlerinizi bekliyorum, hepimiz için güncel bir teknik rehber olacağını düşünüyorum.

Yukarı Alt