Şeker Yakıtlı Roket

Oğuzhan Mallı

Yetkili Kişi
Genel Yönetici
Kayıt
6 Şubat 2015
Mesajlar
549
Tepkiler
436
Meslek
Nükleer ve Atom Mühendisi
Üniv
MEPhI, KTÜ
Birkaç eğlence sever bilim insanı ve şeker uzmanı, bir araya gelip yeni bir roket hayata getirmişler: Candy Rocket! Peki nerede? Elbette ki Japonya’da, başka nerede olabilirdi ki… O zaman detaylara inelim biraz da, ne dersiniz?

Elbette yerden yükselmekten başka bir amacı yok; ki bu hâliyle daha çok deneysel bir ürün diyebiliriz. Ama görünen o ki Japon mühendisler, bu işi kotarmış; zira roket, 20 şekerle birlikte yerden 250m kadar yükseğe çıkmış. Bu, takdir edersiniz ki dünyada bir ilk!
UHA Mikakuto şirketi tarafından gerçekleştirilen projede yer alanlar, birbirinden ilginç açıklamalarla olayı daha da şenlendiriyorlar. Aşağıdaki videoda da görebileceğiniz kimi açıklamalar şöyle:

“Şekerin bir roket yakıtı olarak da kullanılabileceğini göstererek insanları şaşırtmak istedik.”
“Bu, on yıllarca çalışmanın bir eseri.”
“Bu şekerler ile, her şeyin mümkün olduğu inancını paylaşmayı umuyorum.”
“Şekerlerin sunduğu sonsuz olasılıklara inanıyoruz.”

Bunun, bilimsel açıdan günlük hayatımızı etkileyecek sonuçlarının olup olmayacağını hep birlikte göreceğiz. Şimdilik sizleri, deneyin gerçekleştiğini gösteren video ile baş başa bırakıyoruz. Kemerlerinizi bağlayın!


 

Oğuz Han Altıntaş

Aerospace Engineer
Özel Üye
Kayıt
14 Şubat 2015
Mesajlar
22
Tepkiler
32
Meslek
Havacılık ve Uzay Mühendisliği
Üniv
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Şeker bazlı katı yakıtı bir başka yerde daha görmüştüm bununla birlikte kil ve potasyum pudrasını sıkıştırıp yapanları da görmüştüm. Türkiye'de model, sportif ve de deneysel roketçilikte en büyük sorun motor siparişi verememe ya da motorların gümrükten geçememesi. Eğer hobi amaçlı uçuruluyorsa ve amaç sadece düzgün bir uçuş sergilemekse el yapımı motor işi tam bir nimet. Lakin elinizde belirli bir misyon varsa ve payload parametreleriniz önceden belirlenmişse motorun ürettiği itkiyi net bir şekilde bilmek en kritik noktalardan biri. El yapımı motorlarda da itkiyi elbette kontrol altında tutmak mümkün ancak bunun için gerekli kimyasal oranlarını ve ölçüm aletlerini elde etmek çok çok daha meşakkatli bir iş. Bu yüzden de lisanslı ürünlerin tercih edilmesi taraftarıyım.
 

Jeofizikci

MB Üyesi
Kayıt
23 Şubat 2015
Mesajlar
28
Tepkiler
23
Yaş
34
Meslek
Jeofizik Mühendisi
Haberdar olduk ama biraz da çalışma prensibinden bahsederseniz çok iyi olur.
 
Yukarı Alt