Arkadaşlar elime İstanbul Üniversitesinden bir tüzük geçti. Gerçi İİBF Fakültesi öğrencileri tarafından hazırlanan bir tüzük ne kadar işimize yarar bilemem ancak kaynak olması açısından ekliyorum.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ........... KULUBÜ TÜZÜĞÜ
Amaç:
……….. Kulübü, İstanbul Üniversitesindeki öğrencilerin fakülte çerçevesinde daha aktif olmaları ve aynı zamanda eğitim öğretim yılları boyunca nitelikli eğitimlerinin yanında ,niteklikli sosyal bir alan yaratmak ve okul yıllarından sonra ki başlayacak olan iş hayatına daha rahat geçebilmek adına kulüp olarak gereken kariyer gelişimi üzerine nitelikli eğitimler vermek, okulun yanında öğrencilerin kendini daha rahat ifade edebilecekleri bir kulüp olmak ve üniversitenin kalitesinin yanında kulübümüzün de okulun kalite ve nitelik kısmının bir parçası olarak okulumuzun öncü kulüplerinin yanında yerini almasını sağlamak ayrıca kamu ve özel sektör ile sanayii ve hizmetler kesiminin yapısını işleyişini her türlü sorunlarını araştırmak, incelemek; bu konularda uzman kişi ve kuruluşların deneyimlerinden faydalanmak ve bu yolla ortaya çıkan bilgileri İstanbul Üniversitesi öğrencilerine aktarmak; İstanbul Üniversitesi öğrencilerine meslek ve iş kolu seçimi konularında yardımcı olacak bilgileri sağlamak için onları firma ve sektör temsilcileri ile buluşturmak; üyelerinin iş ve staj imkanlarından yararlanmalarını kolaylaştırmak, üyelerine takım çalışması içinde birlikte proje üretip gerçekleştirme, bilgi ve becerilerini geliştirme, organizasyonel ve yönetimsel deneyim kazandırmak amacını taşır.
Kapsam :
Bu tüzük hükümleri, İ.Ü. bünyesinde faaliyet gösteren tüzel kişilikten yoksun gönüllü bir öğrenci organizasyonu olan Yönetim Kulübü’nün oluşumunu, faaliyetlerini, üyelerinin haklarını, sorumluluklarını ve yükümlülüklerini ve bu kavramlarla bağlantılı olan kurum ya da kişilerin hak ve yükümlülüklerini, uyulması gereken prensipleri kapsar ve düzenler.
Kulübe üye olan herkes bu tüzüğü kabul etmiş sayılır.
Tanımlar:
Başkan:Yönetim Kulübü’nün yönetimi ile ilgili amaç, hedef, vizyon, misyon ve karar süreçlerini belirleyen, organizasyonu ve stratejik proje yönetimini üstlenen kişidir.
Genel Sekreter: ........... KULUBÜ faaliyetlerinin Kulüp danışmanına aktarılması, kulüp iş düzeninin sağlanması ve gerekli tüm izinlerin alınması görevini üstlenen kişidir.
Sayman: Yönetim Kulübü’nün mali hesapları tutan ve bunlardan sorumlu olan kişidir. Aktif üye olan herkese muhasebe kayıtlarını göstermekle yükümlüdür.
Yönetim Kurulu:Yönetim Kulübü’nün en üst karar mercii olan kurumdur.5 Asil, 3 Yedek üyeden oluşur.
Genel Kurul: Yönetim Kurulu ve ........... KULUBÜ aktif üyelerinden oluşan, dönem sonlarında mecburi, olağanüstü hallerde eğitim – öğretim yılı içerisinde Yönetim Kurulu’nun belirlediği tarihlerde olmak koşuluyla toplanan karar ve değerlendirme merciidir.
Denetim Kurulu: Kulübün iç hesaplarının denetlendiği kuruldur. 3 Asil, 1 Yedek üyeden oluşur.
Yönetim Kurulu Üyesi:Yönetim Kulübü’nün faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinden sorumlu olan ve konusu ile ilgili koordinasyon görevini üstlenen kişilerdir.
Aktif Üye: Genel kurulda oy kullanma hakkına sahip ve kulüp yönetimine girebilen üyedir.
Pasif Üye: Kulüpte bir senesini doldurmamış, başlangıç eğitimini tamamlamış yada yetkisi alınmış kişidir oy kullanma hakkı ve görüş belirtme hakkı yoktur.
Birim: Kendi faaliyet alanına giren departmana bağlı her bir aktiviteyi düzenleyen kol.
Üyelik:
İ.Ü. iktisat fakültesi öğrencisi veya öğretim görevlisi olmak.
İ.Ü. öğrencileri bir eğitim-öğretim yılı boyunca belirlenen cari işlemleri karşılama ve gerekli formu doldurarak Yönetim Kulübü’nün üyesi olup çalışmalara katılabilirler.
Üyelerin aktif üyeliğe kabul edilinceye kadar seçme veya seçilme hakları yoktur.
Üyeliğin son bulması:
Üyelik ancak denetleme kurulu tarafından disiplin kurallarını veya kurallarını çiğnemiş kişilere verilebilir.
Disiplin cezaları:
Üyelerin disiplinsiz davranışları ya da kurallara aykırı hareket etmeleri, disiplin cezaları uygulanmasını gerektirir. Üyelere hatalı ve disiplinsiz davranışları karşılığında birden çok ceza verilebilir.
- Üyelerin hatalı ve disiplinsiz davranışları karşılığında yetkileri alınabilir.
- Üyeler hatalı ve disiplinsiz davranışları karşılığında uyarı cezası alabilir.
- Bir uyarı cezası almış üyeler hatalı ve disiplinsiz davranışlarını devam ettirip malzemeye zarar verirse para cezası alır.
4. Bir uyarı cezası veya para cezası almış üyeler hatalı ve disiplinsiz davranışlarını devam ettirip, malzemeye zarar veriyorsa veya uçuş güvenliğini tehlikeye atacak davranışlarda bulunuyorsa kulüpten ihraç cezası verilebilir. (Bu cezayı almış kişilerin kulübe tekrardan alınması ancak genel kurulda onaylanırsa kabul edilir.)
Kulüp çalışma kadrosu, yönetimi ve
diğer birimlerde çalışacak üyelerinin seçimi:
1. İ.Ü. ........... KULUBÜ genel kurulu tarafından seçilir.
2. Seçme ve seçilme hakkı yalnızca aktif üyelere aittir.
3. Seçim Kapalı oy – açık sayım esasına; salt çoğunluk ve tur sistemine göre yapılır. Salt çoğunluk oranı Genel Kurula katılan aktif üye sayısının 2/3’üdür. Birinci turda salt çoğunluk sağlanamaması durumunda, 2. turda oylama tekrarlanır. Aynı sonucun tekrarlanması durumunda ise en çok oy alan 2 liste 3. turda oylanır. 3. turda salt çoğunluk aranmaz, en çok oy alan oylamayı kazanır.
4. Yönetim kurulu üyesinin yönetimden ayrılması durumunda Yönetim Kurulu oy birliği ile dönemin aktif üyeleri arasından seçim yapar ve atar.
Yönetim kurulu toplantı dönemi:
Yönetim Kurulu öğrenim dönemlerinde en az iki haftada bir kez toplanır.
Genel kurulun görev ve yetkileri:
1. Genel Kurul geçerli döneme ait Yönetim Kurulunun ibra edilmesiyle,
2. Yönetim Kurulu görev ve süresi bitiminde, ilgili dönemde düzenlenen muhasebe ve finans işlemlerinin incelenip onaylanmasıyla,
3. Yapılan aktivitelerin değerlendirilmesinde ve gerekli değişikliklerin yapılması için karar tavsiyesi oluşturulmasıyla,
4. Gelecek akademik yıl çalışacak organların seçilmesiyle,
5. ........... KULUBÜ Tüzüğü ile ilgili değişikliklerin onaylanmasıyla görevli ve yetkilidir.
Denetim Kurulunun görevleri:
1. Denetim Kurulunun görevi ayda bir kez yazılı olarak Yönetim Kurulundan muhasebe, demirbaş ve kulüp faaliyet dökümünü talep ederek, incelemektir. Masrafların Yönetim Kurulu kararına dayanıp dayanmadığını ve satın alınan eşyanın kaydının yapılıp yapılmadığını kontrol etmektir. Gereğinde, öncelikle Yönetim Kurulunu ikaz eder; daha sonra Genel Kurul ve ........... KULUBÜ Koordinatörüne rapor eder.
2. 1’de belirtilen raporlar Denetim Kurulunun yazılı talepte bulunduğu tarihten itibaren 1(Bir) hafta içinde, belirlenen gün ve tarihte, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulunun toplanmasıyla; Yönetim Kurulu tarafından Denetim Kuruluna sunulur.
3.Denetlemeler sonucunda ortaya çıkacak herhangi bir uygunsuzluk durumunda Denetleme Kurulu ilgili kişi, kişiler ve Yönetim Kurulu hakkında savunma isteyebilir.
4.Yönetim kurulu, Denetim Kurulunu, üyeleri görevini yerine getirmediği takdirde, Genel Kurula, disiplin kuruluna ve Kulüp Koordinatörüne rapor eder.
5.Denetim Kurulu sunulan aylık raporları inceleyip onayladığı veya görevini yerine getirmediği takdirde, sorumluluğu Yönetim Kurulu ile paylaşmış olur.
Belgeler, belgelerin saklanması ve korunması:
1. Genel Kurul, Disiplin Kurulu, Denetleme Kurulu ve Yönetim Kurulu Toplantılarında ve Olağanüstü Toplantılarda alınan kararlar zapta geçilerek kurul veya toplantı başkanınca imzalanır. Bu zabıtlar ilgili dosyalarda saklanır. Karar belgeleri aşağıda gösterilmiştir.
a. Yönetim Kurulu karar defteri
b. Genel Kurul karar dosyası
c. Denetim Kurulu raporları
d. Tüzük
2. Gerçekleştirilen bütün organizasyonlar, organizasyon sonunda özetlenerek, devamsızlık kayıtları, ilgili tüm belgeler ve dokümanlarla beraber (fotoğraf, grafik, dosya vs.) sonraki çalışmalara örnek teşkil etmesi amacıyla saklanır. Bu belgeler aşağıda gösterilmiştir.
a. a. Masraf formları
b. Giden ve Gelen evrak, faks, teklifler
c. Sponsorluk anlaşmaları
d. Yeni üyelerden toplanan cari işlem giderleri makbuzları
e. Faturalar
f. Ücretli aktivitelerin bilet satış durumunu ve gelir giderini gösteren evrak
g. Kulübe ait demirbaş listesi ve bunların demirbaş numaraları
h. Aktivite raporları
Tüzük değişikliği:
Tüzük değişikliği Yönetim Kurulunun veya aktif üyelerin üçte birinin teklifi ile ilgili değişiklik tasarıları sunularak, Yönetim Kurulunca belirlenen gün ve tarihte yapılan olağanüstü Genel Kurul Toplantısı ile gerçekleştirilir. İlgili değişiklik için, toplantıya katılan aktif üye sayısının 2/3’ünün oylamada değişiklik lehine oy vermesi gerekir. Olağan Genel Kurul toplantılarında da değişiklik görüşülebilir.