umuttan
MB Üyesi
- Kayıt
- 25 Temmuz 2016
- Mesajlar
- 3
- Tepkiler
- 0
- Yaş
- 29
Oncelikle hepinize iyi günler dilerim Lys sıralama geldi suan 130bindeyim geçen sene istanbulda biyomedikal müh okuyordum ve sınava girerken elektirik elektronik yada biyomedikal düşünüyordum ikisininde çok yakın meslekler oldugunu düşünüyorum sıralamam 130 bin gelince makine mühendisliginide düşünmeye başladım eem ve makine arasındaki farkler neler trakya üniversitesinde makine okumakmı ıspartada eem mi trakya daha çekici geliyor bana ama tam karar veremiyorum makine okursam eem üstüne yüksek lisans yapıp eem işini yapabılırmıyım ? şimdiden cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
Editör Düzenlemesi 16.07.2017
Makine Mühendisliği vs Elektrik ve Elektronik Mühendisliği
Siz olsanız ne seçerdiniz? Neden? Aranan şartlar nelerdir? İş bulma olanakları nelerdir?
Facebook sayfamızda tartışma oluşturduk. Verilen 150 yanıttan yararlı olanları sizler için seçtik:
Mahmut Burak Tuna: Erciyes uni makine muh mezunuyum. Tercih edecek genc arkadaslara onerim ing dil seviyesini okulu bitirmeden min upper intermediate seviyesine getirmeleri zorunlu olup, ogrencilik yillarinda en az bir yazılım dilini ogrenmelerini tavsiye ederim. Yakın zaman yeni jenerasyon uretim teknikleri ve otonom araclarin kullanilmasi yayginlasacagindan bu alanlarda kendinizi gelistirmeniz piyasaya ciktiginizda yarariniza olacaktir. Hangi bolumu tercih ederseniz edin mutlu olacaginiz isi yapin. Hayatta başarılar dilerim.
Hakan Ceylan: Isparta mi Adana mı sence
Mahmut Burak Tuna: Agir sanayinin fazla oldugu yerleri sec. Adana da temsa var mesela. Kocaeli ya da bursa tutuyorsa oralarida yaz.
Ahmet Sakal: Furkan Güngör tam olarak iş sahası, mesleğin yaptığı işle ilgili görüp, öğrendiklerinden kısa kesit yazar mısın? Makine 2 yıllık mezunuyum, dgs ile uzatacağım mak muh e ama enerji sistemleri de kafamı kurcalıyor
Furkan Güngör: Ahmet Sakal Tanınmayan bir bölüm iş bulmak zor, bulsanız bile gelebileceğiniz kademeler çok az.Makine yada elektrik elektironik okumanızı tavsiye ederim.Piyasa enerji mühendisi ne işe yarar bilmiyorlarda haklılarda.İmza yetkimizin olup olmadığı bile belli değil.Bakım mühendisi olarak görev alayım deseniz ilk sordukları enerji mühendisi olarak bakım nasıl yapacaksınız malasef türkiye enerji bilinci oluşmadığı için güzel şeyler söyleyemeyeceğim
Özgür Nazlı: Ben Mekatronik mühendisliği okuyorum ve ikisini kıyaslayınca makina derim.
Samed Köroğlu: makine okudum mekatronik yuksek lisans dusunuyorum
Özgür Nazlı: Çok yerinde bir karar derim
Kaan Gök: mekatronik mühendisliğini yandal olarak yapmayı düşünüyorum yorucu olur mu?
Özgür Nazlı: Şöyle söyliyim ben size eğer düzenli çalışmak gibi bir alışkanlığınız varsa, çalışmaktan zevk alan biri iseniz tam sizlik bir bölümdür Mekatronik. Ben fırat üni de okuyorum sınıflar genel olarak 60 mevcutlu ve 4 yıl sonunda 4 yada 5 mezun anca veriyoruz. Tabii bizde dersler birbirine bağlı öyle bir sıkıntımız var nerde okuyacağınızda önemli. Ama Kocaeli de okuyan arkadaşım da var düzenli ve disiplinli ders çalışan bir insandır ve DD geçtiği için havalara uçtuğu dersler var. Ders içeriklerini iyi araştırın ve etrafınızfa mezun varsa onlara da bir danışın derim
Kaan Gök: Özgür Nazlı teşekkür ederim, türk hava kurumunda şu an uçak mühendisliği okuyorum, mekatronik yandalı yapıp insansız hava araçlarına yönelmek gibi bi gayem var ama bakalım işte, zor bi bölüm elimizdeki ortalamayı da düşürmeyelim
Özgür Nazlı: Okuduğunuz bölüm gayet iyi bir bölüm eğer yapabilirseniz yüksek lisansınızı Mekatronik üzerine yapın derim. Hem ortalama düşmemiş olur
Murat İlgin: Burada genelde final zamanı sadece 1 gece çalışan tayfa 'Makine mühendisliği çok zor sakın yazmayın' demiş. Marmara makine mezunuyum, bırak adam gibi calısmayı adam gibi derslere giden adam çok zorlanmadan geçer gider. ZOR DERS YOKTUR, ZOR HOCA VARDIR... Ayrıca bi işiniz yoksa araştırın iş ilanlarını ne kadar makine mühendisi alımı var ne kadar elektrik elektronik. Makineciler ilk 2 sene aç kalır ama sonrasında deli paralar kazanır.
Melik Şengül: Ders konusunda arkadaşa katılıyorum zor ama derslere gitmek yeter. İş ve para konusunda ortalama her mühendislik alanı gibi uzun vadede şans da olursa güzel paralar kazanilabilir. Eem için de durumun çok farklı olduğunu düşünmüyorum
Hasan Aydoğan: Arkadaslar makina muhendisligi yazacaksaniz hic iyi bi universite olsun diye ugrasmayin herhangi bir makina muhendisligini bitirin bulursunuz isinizi. Ortalama bi universitede iyi bir ortalamayla bitirmeye bakin emin olun iyi universite doye anilan universitelerden bir halt olmuyor sadece sizi gereksiz zorlayip hayatinizla oynuyorlar. Yasadim biliyorum. Makinayi da gercekten calisacaksaniz yazin zira cok kazik bir muhendislik bolumudur.
Uğur Yeşilmeşe: Genelde iyi uni olursa is firsatida artiyor oyle deniliyor. Bende makmüh istiyorum ama iyi bir uni istiyorum saglam bir uni olursa daha iyi olmaz mi ?
Hasan Aydoğan: Eger odtu veya itu makina tutuyorsa tabi ki ayricalikli olabilirsim. Ama bu iki universite disindaki makina bolumleriyle pek bi firsat gecmez eline. O yuzden bu iki universite tutmuyorsa orta halli bir universitede daha rahat bitirirsin bölümü. Bu sira...Daha Fazlasını Gör
Safa Türkoğlu: Fırat üniversitesi teknoloji fakultesi makina müh 3 e gectim sorusu olan varsa yardımcı olmaya çalışırım.
Furkan Balci: Erciyes Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliğinde okuyorum Bilgisayar Mühendisliğinde Çift Anadal yapıyorum. Açık ve net biçimde söyleyeyim hocaların %70i okulu MIT seviyesinde görüp Şahin modunda ders anlatıyor. Visual Programming sınavında test falan yapılıyor. Visual Programming dediğime bakmayın hocalar ingilizce falan ders anlatmıyor değil anlatamıyor. Elektrikte 3 tane Elektronik dersi var (pratiğe yönelik bişey beklemeyin zaten) bu derslerle EMDden BB ile geçerseniz az bi çalışmayla mezun olunuyor. Okulu erken bitireyim diyenlere eziyet çektiriyorlar. Büte kalmayan öğrenci staj yapamaz falan öğrenci işleri deseniz ayrı bir dünya, resmi evraklarınızı değiştirirler haberiniz olmaz. Sabah derse gelirsiniz 20 30 dk beklersiniz asistan teşrif edip gelirse ders olmadığını öğrenirsiniz. Arkadaşlar yazmayın Erciyesi. Pişmanım.
Ahmet Erken: 81 bin benim siralama mf 4. Aklimda makina vardi fakat cevremdekiler makina mezun sayisi fazla gitme is bulamazsin falan dedikleri için elektrik elektronik istiyorum. Fakat bu siralama ile bir yere gitmelimiyim emin degilim. Varmi yardimci olacak?
İlker Akemiş: Uludağ üniversitesi ikinci öğretim mantıklı bence. Sıralaman yetiyorsa
Ahmet Erken: Yetiyor gibi gorunuyor.
Melik Şengül: 2011 de 80 bin ile trakya makinaya gitmiştim siralamalar baya değişmiş. Uludağ güzeldir ama ikinci öğretim harçları yorabilir. Dönemlik 750 senelik 1500 ediyor. Birinci öğretimde harç yok malum. Bu arada makina iyidir her işte işsiz çok ama mühendislik daha avantajlı bence.
Mehmet Said Karaoğlu: Ytü Elektrik mühendisliği yazmayın
Musa Bulut: neden
Burak Sanlı :Orayı yazmassak hicbir yeri yazmayalım zaten
Mehmet Said Karaoğlu: İdari olarak çok kötü.öğrencileri mağdur etmekte üzerlerine yok
Muhammet Yeşilyurt: Abi benim bu sene ordan mezun bi tanıdık var şuanda 5bin tlye işe başladı. Büyük ihtimal kendisini çok iyi geliştirmiş. Ben de ytü elektrik, elektronik haberleşme, makine arasında kaldım. Sizin bir öneriniz var mı ?
Yunus Ipin: Ytü makine mezunuyum, bölümün ana derslerine, içeriklerine bakarak kendine uygun olanı seç. Makine kendi içerisinde dahi çok farklı alanlara ayrılıyor biraz detaylı ve uzun araştırma yapman lazım.
Yunus Ipin :Maaş olarak bakacaksan makineden mezun olup 5 bin alan da bulursun merak etme
Yunus Ipin: Örnek veriyorum, makinenin ana dallarından birisi ısı-akışkan bölümüdür bu bölümün adı altında ısı transferi, akışkanlar mekaniği ve termodinamik dersleri vardır. Bu derslerin içeriğine bakabilir tam olarak ne ile ilgilendiğini anlamaya çalışabilir ve kendine uygunluğunu araştırabilirsin. Isı akışkan bölümü haricinde başka bir dala bakarsan da çok ama çok farklı bir iş dalıyla karşılaşırsın makine bile böyleyken senin oturup ciddi bir araştırma yapman lazım farklı bölümlerle karşılaştırman için.
Melik Şengül: Makine mühendisligi ile ilgili bilgi almak isteyen arkadaşlar iletişime geçebilir. Trakya Üniversitesi 2016 mezunuyum. Proje mühendisi olarak çalışıyorum.
Mustafa Destegül: ODTU elektrik- elektronik muhendisligindeyim. Dunya su anda dijitallesme yonunde evriliyor. Hem makine hemde elektronik en buyuk paya sahip piyasada bu alanda. Eger kendinizi guncel tutarsanız her iki alanda muhtesem ve birbiriyle icli disli. Her ikiside iyidir, her ikiside okurken illallah ettirir eger duzgun bi universitedeyseniz.
Kaner Yurtbaşı : Elektrik, Makina , insaat bu alanlardan birini sectiginizde ( hangisini daha cok severseniz onu yercih edin ) is mesleki tatmin ve maddi kazanc olarak problem yasama olasiginiz daha dusuktur kanimca. ( Turkiyed de bitmeyecek sektorlerde calisma sansiniz olur. ) uzman yada unvan sahibi olacaksaniz temel mihendislik bilimlerinde kariyer yapin. ileride belirsizlik yasamazsiniz.
Muhammed Ikbal Atala : Makine, elektrik, endüstri, Bilgisayar, inşaat gibi ana bölümleri seçsinler. Mekatronik, enerji Sistemleri, biyomedikal Vs gibi ara ve saçma bölümleri es geçsinler.. Enerji Sistemleri Mühendisliğini 1. Olarak bitirdim. 2 yüksek lisansa 1. Sıradan girdim ve 2 sini de bıraktım. Çünkü enerji Sistemleri hocalarinin zerre kadar enerjiden haberi yok hepsi makine kırması..
Celal Can : Gıda mühendisliği yazın arkadaşlar! İyi bir üniversitede okurken illallah edersiniz sonra özel sektör size asgari ücretin biraz üzeri maaş teklif eder. Termodinamik, akışkan, ısı ve kütle transferi, ekonomi, organik kimya, mikrobiyoloji, beslenme, malzeme bilgisi, mukavemet, iş güvenliği, lojistik vs. Uzar gider hepsini görürsünüz ama hiçbir işinize yaramaz bunlar özel sektörde.
Diploman olur ama hiçbir yetkin olmaz özel sektörde.
Harun Genç : Hayatimi yakan muhendislik oldu 6 yıl oldu halen bitmedi bence en iyisi insanin kendi sevdigi işi yapmak
Gökhan Bozkurt : sevmediğin işte ne işin var? yukarıda yorum yazdım oku da biraz insan mühendisi ol. hepiniz robotsunuz (ben eşşeğim küfür ettim). paraya göre iş seçilir mi? sırf bu yüzden ülkenin çoğu mutsuz. çünkü sevdiği işi yapmıyor, kafa basmıyor!
Zekai Kıvrım : Kişisel ilgi ve yeteneğiniz yıksa elektrik elektronik mühendisliği seçmek doğru olmaz makina seçmelisiniz bölümleri iyi araştırmalısınız
Mustafa Şenol : Abilerim ablalarim Mf4 38 bin icin muhendislik oneriniz var mi kendi bolumunuzun artilari eksileri neler muhendislikde okul cok onemlimidir bunlari yanitlarsaniz bana cok yardiminiz dokunur.
Hakan Ceylan : Çukurova uni mi Süleyman Demirel Üniversitesi mi makine mühendisliği ?
Emre Alvur : Sıralaman kac Süleyman Demirelde eem 131 binmiş orayı düşünebilirsin
Halil Çiftçi : Bu soruyu sorman bile hata tartışmasız Çukurova tabi ki
Ufuk Efe Kaya : Türkçe makine ise gitme çukurova fakültesi farklı bildiğime göre iyide değil
Didem Güzel : Eem mi yoksa bilgisayar mı zorlar acaba
Servet Gumus : Bilgidayar oku bence daha iyi bir bölüm
Didem Güzel : Neden
Furkan Güzel : İyi bir unideysen bilgisayar daha cok zorlar bizimkinde ole mesela
Didem Güzel : Eem de iş imkanı daha fazla muhtemelen o olur
Selim Gündoğan : Yaz mekatronik en iyisi ortaya karışık
Burak Sanlı : Mekatronik okursunda mezun olduğunda mekatronikle ilgili iş bulmak sıkıntı olur.Başka alanda bir işte çalışacaksamda neden mekatronik okuyayayım ki?
Selim Gündoğan : genelde asansör ve yürüyen merdiven bant sistemlerinde iş bulursun mekatronik okuduysan robot falan dı kol hikaye biraz
Aygün Uysal : Uğur Filik O kadar yorum okudum. Elektronik haberleşme göremedim.
Uğur Filik : Çünkü amaçsız bir bölüm. Bi halta yaramiyo
Turgay Ustundağ : Tercih yapacak arkadaşlar hiç korkmadan ve çekinmeden makmüh yazsınlar. her alanda iş imkanı en prestijli meslek..
Ahmet Eren : Baya sacma bir soru olmus daha dogrusu para odakli bir soru olmus. Bir Elektrik elektronik muhendisi olarak boyle bir ayrimin yapilmasinda avantajin sadece kisinin hazzi dogrultusunda olacagini dusunuyorum ancak liseden yeni mezul olan bir arkadasimizin bu ayrima dusmesini gayet tabi buluyorum. Liseden cikan bir arkadasimizin teknik labarotuvar eksikliginden dolayi nerde mutlu olacagini tahmin etmesi cok zor. Muhendislik tercihi yapacak olan arkadaslara tavsiyem cevresindekilerin ne dediklerini hic bir sekilde dinlemeden gozlerini kapatip nerde olmak istediklerini dusunmeleri neden mutlu olduklarini hayal etmeleri. Unutmasinlar ki isini severek yapab kisiler basarili olur ve basarili insanlar da para kazanir. Mutluluk ve para isteyenlere tavsiyem kolay yoldan zengin olma hayalini bir kenara koyup calisirken sıkılmayacaklari ve bu sayede basarili olacaklari bir alana yonelmeleri.
Ebru Mert : Kesinlikle makine okumayın diyen arkadaşlar olmuş.. sevdiğin ve ilgi duyduğun her işde başarılı olursun.. ilgin yoksa tabii okuma çünkü zor gelir, ama bu her bölüm için geçerli
Tayfun Turan : Makinayı boş verin, şuanda elektriğe muhteşem bir yatırım var iş imkanı çok yüksek. Mezun olan kadar iş imkanı olan bir mühendislik dalı. Makina ise iş imkanı bizle aynı ama mühendis çok daha fazla o yüzden işe girmek daha zor. İkiside zorluk düzeyi aynı sayılabilir. Sorusu olan için cevaplıyabilirim
Selim Coşkun : Elektronik ya da endüstri tercih ederdim. Kendi işini kurmadan da piyasada yüksek maaşlara erken yaşta çalışabiliyorlar
Hasan Şahin : Mühendislik yazmayın arkadaşlar tekrar hazırlanın diş tıp yazın emeğinize yazık günah. Yeni mezunum boş atmıyorum
Yunus Kurdoglu : 130 bindeyim eem istiyorum yazmış sistem cok ilginç yerlere gidiyor
Onur Inan : Ben o siralamayla ormana girmistim 2008de sukur seviyorum meslegimi ama 130 bindeki adam makine okumasin
Yunus Kurdoglu : Bu işin bir standartı olması gerek yazık gerçekten
Cihan Toslak : En iyi bölüm Su Ürünleri mühendisliği tabiatı seven denizi seven gençlere tavsiye ediyorum,
Yunus Emre : Kalafat Bence elktrik elektronik secerdim.su an cok fazla makineci var piyasada muhendislk zor zaten zorluk olrk makine elktrik elektronik insaat bu uc muhendislk basli basina en zor muhendislkerdir.
Ali Aydemir : "Mühendislik" ilginizi çekmiyorsa, adı havalı, annem komşularına söylesin, herkes yazıyor vb herne sebep olursa olsun lütfen yazmayın arkadaşım. Gerilim, trafo ne demek bilmeyen Elektrik Mühendisliği bölümü mezunlarından, IO, PLC Sinyal türleri ne demek ömründe duymamış PLC biliyorum diyen Elektronik Mühendisliği mezunlarını görmekten BIKTIK.
DEGİLSENİZ YAZMAYIN.
Caner Cankurt : Plc, kontrol sistemleri, uzaktan kontrol sistemleri gibi konular piyasanın hızla mekanikten elektroniğe ile entegrasyonunu gösteriyor. Bu yüzden endüstri 4.0 yolunda piyasada şuan eem ihtiyacı var. En iyi iş sevdiğiniz iştir... (Endüstri mühendisi ve Kimya mühendisi mezunuyum sorusu olan arkadaşlara yardımcı olabilirim)
Atilla Sarıtaş : Eğer lise son sınıfta ilk girişte kazanacak kadar puan aldıysanız Mühendisliğin hiçbirini yazmayın. Lise dersleri, dönem ödevleri, projeler, sözlüler vb. Olmadan sadece dershaneye giderek 1 yıl daha sınava hazırlanıp TIP FAKÜLTESİ kazanıp doktor olun. Bitmeyecek, karizma olan bölüm TIP.. Şimdi aşırı çok sayıda mühendis var. Mühendislik sarı leblebi, TIP Antep fıstığı, Badem. Benzetmesi yapılabilir.
Lale Babayeva : Makina seçerseniz kendinizi kandırmayın, sabah, akşam ders çalışacaqsınız. Başqa şansınız yok çocuklar. Bu bölümü seçerseniz ğerçekten iki kes düşünün. Ğeleceyi parlaq, lakin zor bir bölümü.
BeğenUğur Biçer Mutlu olacağın mesleği seçeceksin Yoksa ne başarı gelir nede zevk duyarsın makine okuyorum çok zevkli ama çok zor gülü seven dikenine katlanır iş imkanı kişiye bağlı birsey kendini gelistirirsen güzel paralar kazanilabilir
Alper Gülen : idealin değilse para kazanmak için yapacaksan .. git tıp oku doktor ol ..... ben pişmanım siz olmayın .. bu ülkede mühendise verilen değer kıymet 0
Ozcan Temelci : bir insan amacını sinavdamı belirler..neye kabiliyet lisin,ne ile uğraşmaktan keyif alıyorsun..tercihinin sebebi sınvadaki puan mı?? böyle iş olmaz ki..
Emin Orhan : Şu anda sanayide fabrikalarda aranan kişi mekatronik mühendisi hem mekanik hem elektronik projelere imza atabilmeleri sebebiyle elektronik
Senanur Çetin : Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde- Elektrik ve Elektronik 2.sınıf öğrencisiyim.Size en büyük tavsiyem mühendisliği seçerken kazanacağınız paradan çok okuyacağınız derslerin size ne kadar merak uyandırdığına bakın o zaman mühendislik okumak daha da kolaylaşıyor bununla birlikte evet zor yönleri var ve özveri gerektiriyor mesela ben yazılım hakkında bir fikrim olmadan bu mesleği tercih ettim ama şuan çok büyük keyif alıyorum.Okulda ki alan hocalarımız kaliteli,eğitim dili %100 ingilizce ama bazı hocalar anlayamayacağımız noktalarda türkçe eğitime dönebiliyor yada bir özet geçebiliyor.2.sınıfta ikinci bir yabancı dil olarak Fransızca yada Almanca dersi alabiliyorsunuz.Son olarak,okulda akademik ingilizce öğreniyorsunuz ama bu ingilizceyi tam olarak öğrendiğiniz anlamına gelmiyor mutlaka yurtdışına çıkarak bildiklerinizi pekiştirmeniz gerekiyor. Okulun sizi mezun edeceği ingilizce leveli değerli olmayacaktır .Bölüm ile ilgili bir sorunuz var ise cevaplayabilirim.
Ali Kurt : Lysde 15 netin alti fizik yapan iki bolumude sakin yazmasin.
Aytaç Özakbaş : Hahaha aga ben 28 net fizik yaptim okul 1.5 yil uzadi (eem)
Cihan Demir : Bir makina mühendisliği öğrencisi olarak şunu söyleyebilirim makina mühendisliğinde iş imkanı çok ama rakibinizde çok bunu bilin
Burak Cevizli : Asansörü olmuyan bina inşaatında bile makina mühendisi araniyo nereye kiyasliyon allahini seversen tabiki makina
Yahya Ozgen : Ozden Gemi Makineleri işletme veya deniz ulaştırma işletme yüksek hayat standartları, aranan personel,daima önde ayrıca DENIZCI
Meltem Geçer : Bayanlara pek tavsiye etmedigim bir meslek bende yapıyorum ama yoğunluğu cok oluyor bu meslekte pek bayan olmadigi için haliyle 10 kisiye iki bayan yada tek bayan calisma durumunuz oluyor cok fazla enerji harcamaniz gerekecektir yoğunluğu hicbirzaman bitmez misal bir bayanin makina muhendisi olacağına mimar olmasi yada doktor olmasi daha isabetli olur diye düşünüyorum.
Melike Nisa : Çam 25 bin sıralama ile bayan için yazılacak en mantıklı bölüm neresi? İTÜ kimya mühendisliği mı yoksa herhangi bir mimarlık mı?
Koray Demirel : Elektrik muhendisligi de iyidir diye düşünüyorum ancak ben makina mühendisiyim daha iş bulamayan makine mühendisi gormedim. Şartlarida gayet iyi. Tavsiye ederim
Uğur Şen : Elektrik elektronik yazın alanı çok genişş iş imkanı fazla ama kendinizi geliştirmesseniz bi boka sap olamassın. Mesleğii sevmeniz önemli olan sevmeseniz elektrik çarparr affetmez.
Koray Turan : Piyasada en çok isi makineciler ve inşaatçılar yapar elektronik alanında kariyer yapmak isteyenler daha çok kamu kuruluşlarının büyük mercilerine görev yapar tabi Bilgi düzeyi çok yüksek olup programlama bilgisi baya sağlam olması gerek.
Ismet Can : Hasançebi İki mühendislik arasında kalıyorsanız Mekatronik mühendisliği düşünün
Mustafa Temel : Tabikide elektrik elektronik tabiki yeniliğe açıksanız, çok geniş bir alanı var
Ibrahim Önal : Makine muhendisi olarak soyluyorum. Elektrik elektronik secin. Surunmeyin
Isa Bozkurt : Makinacı aç kalır
İbrahim Orçun Özbek : Makine mühendisliği derim abi.
Özcan Elmas : Trakya makinaya beklerim gencler cok rahat uni. Erken bitirirsiniz okulu
Kul Batuhan Azakoğlu : Ben olsam mekatronik yazardım öylede yapıcam
Muhammet Aktas : Herkes sevdiği işi yaparsa her iş güzeldir
Editör Düzenlemesi 16.07.2017
Makine Mühendisliği vs Elektrik ve Elektronik Mühendisliği
Siz olsanız ne seçerdiniz? Neden? Aranan şartlar nelerdir? İş bulma olanakları nelerdir?
Facebook sayfamızda tartışma oluşturduk. Verilen 150 yanıttan yararlı olanları sizler için seçtik:
Mahmut Burak Tuna: Erciyes uni makine muh mezunuyum. Tercih edecek genc arkadaslara onerim ing dil seviyesini okulu bitirmeden min upper intermediate seviyesine getirmeleri zorunlu olup, ogrencilik yillarinda en az bir yazılım dilini ogrenmelerini tavsiye ederim. Yakın zaman yeni jenerasyon uretim teknikleri ve otonom araclarin kullanilmasi yayginlasacagindan bu alanlarda kendinizi gelistirmeniz piyasaya ciktiginizda yarariniza olacaktir. Hangi bolumu tercih ederseniz edin mutlu olacaginiz isi yapin. Hayatta başarılar dilerim.
Hakan Ceylan: Isparta mi Adana mı sence
Mahmut Burak Tuna: Agir sanayinin fazla oldugu yerleri sec. Adana da temsa var mesela. Kocaeli ya da bursa tutuyorsa oralarida yaz.
Ahmet Sakal: Furkan Güngör tam olarak iş sahası, mesleğin yaptığı işle ilgili görüp, öğrendiklerinden kısa kesit yazar mısın? Makine 2 yıllık mezunuyum, dgs ile uzatacağım mak muh e ama enerji sistemleri de kafamı kurcalıyor
Furkan Güngör: Ahmet Sakal Tanınmayan bir bölüm iş bulmak zor, bulsanız bile gelebileceğiniz kademeler çok az.Makine yada elektrik elektironik okumanızı tavsiye ederim.Piyasa enerji mühendisi ne işe yarar bilmiyorlarda haklılarda.İmza yetkimizin olup olmadığı bile belli değil.Bakım mühendisi olarak görev alayım deseniz ilk sordukları enerji mühendisi olarak bakım nasıl yapacaksınız malasef türkiye enerji bilinci oluşmadığı için güzel şeyler söyleyemeyeceğim
Özgür Nazlı: Ben Mekatronik mühendisliği okuyorum ve ikisini kıyaslayınca makina derim.
Samed Köroğlu: makine okudum mekatronik yuksek lisans dusunuyorum
Özgür Nazlı: Çok yerinde bir karar derim
Kaan Gök: mekatronik mühendisliğini yandal olarak yapmayı düşünüyorum yorucu olur mu?
Özgür Nazlı: Şöyle söyliyim ben size eğer düzenli çalışmak gibi bir alışkanlığınız varsa, çalışmaktan zevk alan biri iseniz tam sizlik bir bölümdür Mekatronik. Ben fırat üni de okuyorum sınıflar genel olarak 60 mevcutlu ve 4 yıl sonunda 4 yada 5 mezun anca veriyoruz. Tabii bizde dersler birbirine bağlı öyle bir sıkıntımız var nerde okuyacağınızda önemli. Ama Kocaeli de okuyan arkadaşım da var düzenli ve disiplinli ders çalışan bir insandır ve DD geçtiği için havalara uçtuğu dersler var. Ders içeriklerini iyi araştırın ve etrafınızfa mezun varsa onlara da bir danışın derim
Kaan Gök: Özgür Nazlı teşekkür ederim, türk hava kurumunda şu an uçak mühendisliği okuyorum, mekatronik yandalı yapıp insansız hava araçlarına yönelmek gibi bi gayem var ama bakalım işte, zor bi bölüm elimizdeki ortalamayı da düşürmeyelim
Özgür Nazlı: Okuduğunuz bölüm gayet iyi bir bölüm eğer yapabilirseniz yüksek lisansınızı Mekatronik üzerine yapın derim. Hem ortalama düşmemiş olur
Murat İlgin: Burada genelde final zamanı sadece 1 gece çalışan tayfa 'Makine mühendisliği çok zor sakın yazmayın' demiş. Marmara makine mezunuyum, bırak adam gibi calısmayı adam gibi derslere giden adam çok zorlanmadan geçer gider. ZOR DERS YOKTUR, ZOR HOCA VARDIR... Ayrıca bi işiniz yoksa araştırın iş ilanlarını ne kadar makine mühendisi alımı var ne kadar elektrik elektronik. Makineciler ilk 2 sene aç kalır ama sonrasında deli paralar kazanır.
Melik Şengül: Ders konusunda arkadaşa katılıyorum zor ama derslere gitmek yeter. İş ve para konusunda ortalama her mühendislik alanı gibi uzun vadede şans da olursa güzel paralar kazanilabilir. Eem için de durumun çok farklı olduğunu düşünmüyorum
Hasan Aydoğan: Arkadaslar makina muhendisligi yazacaksaniz hic iyi bi universite olsun diye ugrasmayin herhangi bir makina muhendisligini bitirin bulursunuz isinizi. Ortalama bi universitede iyi bir ortalamayla bitirmeye bakin emin olun iyi universite doye anilan universitelerden bir halt olmuyor sadece sizi gereksiz zorlayip hayatinizla oynuyorlar. Yasadim biliyorum. Makinayi da gercekten calisacaksaniz yazin zira cok kazik bir muhendislik bolumudur.
Uğur Yeşilmeşe: Genelde iyi uni olursa is firsatida artiyor oyle deniliyor. Bende makmüh istiyorum ama iyi bir uni istiyorum saglam bir uni olursa daha iyi olmaz mi ?
Hasan Aydoğan: Eger odtu veya itu makina tutuyorsa tabi ki ayricalikli olabilirsim. Ama bu iki universite disindaki makina bolumleriyle pek bi firsat gecmez eline. O yuzden bu iki universite tutmuyorsa orta halli bir universitede daha rahat bitirirsin bölümü. Bu sira...Daha Fazlasını Gör
Safa Türkoğlu: Fırat üniversitesi teknoloji fakultesi makina müh 3 e gectim sorusu olan varsa yardımcı olmaya çalışırım.
Furkan Balci: Erciyes Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliğinde okuyorum Bilgisayar Mühendisliğinde Çift Anadal yapıyorum. Açık ve net biçimde söyleyeyim hocaların %70i okulu MIT seviyesinde görüp Şahin modunda ders anlatıyor. Visual Programming sınavında test falan yapılıyor. Visual Programming dediğime bakmayın hocalar ingilizce falan ders anlatmıyor değil anlatamıyor. Elektrikte 3 tane Elektronik dersi var (pratiğe yönelik bişey beklemeyin zaten) bu derslerle EMDden BB ile geçerseniz az bi çalışmayla mezun olunuyor. Okulu erken bitireyim diyenlere eziyet çektiriyorlar. Büte kalmayan öğrenci staj yapamaz falan öğrenci işleri deseniz ayrı bir dünya, resmi evraklarınızı değiştirirler haberiniz olmaz. Sabah derse gelirsiniz 20 30 dk beklersiniz asistan teşrif edip gelirse ders olmadığını öğrenirsiniz. Arkadaşlar yazmayın Erciyesi. Pişmanım.
Ahmet Erken: 81 bin benim siralama mf 4. Aklimda makina vardi fakat cevremdekiler makina mezun sayisi fazla gitme is bulamazsin falan dedikleri için elektrik elektronik istiyorum. Fakat bu siralama ile bir yere gitmelimiyim emin degilim. Varmi yardimci olacak?
İlker Akemiş: Uludağ üniversitesi ikinci öğretim mantıklı bence. Sıralaman yetiyorsa
Ahmet Erken: Yetiyor gibi gorunuyor.
Melik Şengül: 2011 de 80 bin ile trakya makinaya gitmiştim siralamalar baya değişmiş. Uludağ güzeldir ama ikinci öğretim harçları yorabilir. Dönemlik 750 senelik 1500 ediyor. Birinci öğretimde harç yok malum. Bu arada makina iyidir her işte işsiz çok ama mühendislik daha avantajlı bence.
Mehmet Said Karaoğlu: Ytü Elektrik mühendisliği yazmayın
Musa Bulut: neden
Burak Sanlı :Orayı yazmassak hicbir yeri yazmayalım zaten
Mehmet Said Karaoğlu: İdari olarak çok kötü.öğrencileri mağdur etmekte üzerlerine yok
Muhammet Yeşilyurt: Abi benim bu sene ordan mezun bi tanıdık var şuanda 5bin tlye işe başladı. Büyük ihtimal kendisini çok iyi geliştirmiş. Ben de ytü elektrik, elektronik haberleşme, makine arasında kaldım. Sizin bir öneriniz var mı ?
Yunus Ipin: Ytü makine mezunuyum, bölümün ana derslerine, içeriklerine bakarak kendine uygun olanı seç. Makine kendi içerisinde dahi çok farklı alanlara ayrılıyor biraz detaylı ve uzun araştırma yapman lazım.
Yunus Ipin :Maaş olarak bakacaksan makineden mezun olup 5 bin alan da bulursun merak etme
Yunus Ipin: Örnek veriyorum, makinenin ana dallarından birisi ısı-akışkan bölümüdür bu bölümün adı altında ısı transferi, akışkanlar mekaniği ve termodinamik dersleri vardır. Bu derslerin içeriğine bakabilir tam olarak ne ile ilgilendiğini anlamaya çalışabilir ve kendine uygunluğunu araştırabilirsin. Isı akışkan bölümü haricinde başka bir dala bakarsan da çok ama çok farklı bir iş dalıyla karşılaşırsın makine bile böyleyken senin oturup ciddi bir araştırma yapman lazım farklı bölümlerle karşılaştırman için.
Melik Şengül: Makine mühendisligi ile ilgili bilgi almak isteyen arkadaşlar iletişime geçebilir. Trakya Üniversitesi 2016 mezunuyum. Proje mühendisi olarak çalışıyorum.
Mustafa Destegül: ODTU elektrik- elektronik muhendisligindeyim. Dunya su anda dijitallesme yonunde evriliyor. Hem makine hemde elektronik en buyuk paya sahip piyasada bu alanda. Eger kendinizi guncel tutarsanız her iki alanda muhtesem ve birbiriyle icli disli. Her ikiside iyidir, her ikiside okurken illallah ettirir eger duzgun bi universitedeyseniz.
Kaner Yurtbaşı : Elektrik, Makina , insaat bu alanlardan birini sectiginizde ( hangisini daha cok severseniz onu yercih edin ) is mesleki tatmin ve maddi kazanc olarak problem yasama olasiginiz daha dusuktur kanimca. ( Turkiyed de bitmeyecek sektorlerde calisma sansiniz olur. ) uzman yada unvan sahibi olacaksaniz temel mihendislik bilimlerinde kariyer yapin. ileride belirsizlik yasamazsiniz.
Muhammed Ikbal Atala : Makine, elektrik, endüstri, Bilgisayar, inşaat gibi ana bölümleri seçsinler. Mekatronik, enerji Sistemleri, biyomedikal Vs gibi ara ve saçma bölümleri es geçsinler.. Enerji Sistemleri Mühendisliğini 1. Olarak bitirdim. 2 yüksek lisansa 1. Sıradan girdim ve 2 sini de bıraktım. Çünkü enerji Sistemleri hocalarinin zerre kadar enerjiden haberi yok hepsi makine kırması..
Celal Can : Gıda mühendisliği yazın arkadaşlar! İyi bir üniversitede okurken illallah edersiniz sonra özel sektör size asgari ücretin biraz üzeri maaş teklif eder. Termodinamik, akışkan, ısı ve kütle transferi, ekonomi, organik kimya, mikrobiyoloji, beslenme, malzeme bilgisi, mukavemet, iş güvenliği, lojistik vs. Uzar gider hepsini görürsünüz ama hiçbir işinize yaramaz bunlar özel sektörde.
Diploman olur ama hiçbir yetkin olmaz özel sektörde.
Harun Genç : Hayatimi yakan muhendislik oldu 6 yıl oldu halen bitmedi bence en iyisi insanin kendi sevdigi işi yapmak
Gökhan Bozkurt : sevmediğin işte ne işin var? yukarıda yorum yazdım oku da biraz insan mühendisi ol. hepiniz robotsunuz (ben eşşeğim küfür ettim). paraya göre iş seçilir mi? sırf bu yüzden ülkenin çoğu mutsuz. çünkü sevdiği işi yapmıyor, kafa basmıyor!
Zekai Kıvrım : Kişisel ilgi ve yeteneğiniz yıksa elektrik elektronik mühendisliği seçmek doğru olmaz makina seçmelisiniz bölümleri iyi araştırmalısınız
Mustafa Şenol : Abilerim ablalarim Mf4 38 bin icin muhendislik oneriniz var mi kendi bolumunuzun artilari eksileri neler muhendislikde okul cok onemlimidir bunlari yanitlarsaniz bana cok yardiminiz dokunur.
Hakan Ceylan : Çukurova uni mi Süleyman Demirel Üniversitesi mi makine mühendisliği ?
Emre Alvur : Sıralaman kac Süleyman Demirelde eem 131 binmiş orayı düşünebilirsin
Halil Çiftçi : Bu soruyu sorman bile hata tartışmasız Çukurova tabi ki
Ufuk Efe Kaya : Türkçe makine ise gitme çukurova fakültesi farklı bildiğime göre iyide değil
Didem Güzel : Eem mi yoksa bilgisayar mı zorlar acaba
Servet Gumus : Bilgidayar oku bence daha iyi bir bölüm
Didem Güzel : Neden
Furkan Güzel : İyi bir unideysen bilgisayar daha cok zorlar bizimkinde ole mesela
Didem Güzel : Eem de iş imkanı daha fazla muhtemelen o olur
Selim Gündoğan : Yaz mekatronik en iyisi ortaya karışık
Burak Sanlı : Mekatronik okursunda mezun olduğunda mekatronikle ilgili iş bulmak sıkıntı olur.Başka alanda bir işte çalışacaksamda neden mekatronik okuyayayım ki?
Selim Gündoğan : genelde asansör ve yürüyen merdiven bant sistemlerinde iş bulursun mekatronik okuduysan robot falan dı kol hikaye biraz
Aygün Uysal : Uğur Filik O kadar yorum okudum. Elektronik haberleşme göremedim.
Uğur Filik : Çünkü amaçsız bir bölüm. Bi halta yaramiyo
Turgay Ustundağ : Tercih yapacak arkadaşlar hiç korkmadan ve çekinmeden makmüh yazsınlar. her alanda iş imkanı en prestijli meslek..
Ahmet Eren : Baya sacma bir soru olmus daha dogrusu para odakli bir soru olmus. Bir Elektrik elektronik muhendisi olarak boyle bir ayrimin yapilmasinda avantajin sadece kisinin hazzi dogrultusunda olacagini dusunuyorum ancak liseden yeni mezul olan bir arkadasimizin bu ayrima dusmesini gayet tabi buluyorum. Liseden cikan bir arkadasimizin teknik labarotuvar eksikliginden dolayi nerde mutlu olacagini tahmin etmesi cok zor. Muhendislik tercihi yapacak olan arkadaslara tavsiyem cevresindekilerin ne dediklerini hic bir sekilde dinlemeden gozlerini kapatip nerde olmak istediklerini dusunmeleri neden mutlu olduklarini hayal etmeleri. Unutmasinlar ki isini severek yapab kisiler basarili olur ve basarili insanlar da para kazanir. Mutluluk ve para isteyenlere tavsiyem kolay yoldan zengin olma hayalini bir kenara koyup calisirken sıkılmayacaklari ve bu sayede basarili olacaklari bir alana yonelmeleri.
Ebru Mert : Kesinlikle makine okumayın diyen arkadaşlar olmuş.. sevdiğin ve ilgi duyduğun her işde başarılı olursun.. ilgin yoksa tabii okuma çünkü zor gelir, ama bu her bölüm için geçerli
Tayfun Turan : Makinayı boş verin, şuanda elektriğe muhteşem bir yatırım var iş imkanı çok yüksek. Mezun olan kadar iş imkanı olan bir mühendislik dalı. Makina ise iş imkanı bizle aynı ama mühendis çok daha fazla o yüzden işe girmek daha zor. İkiside zorluk düzeyi aynı sayılabilir. Sorusu olan için cevaplıyabilirim
Selim Coşkun : Elektronik ya da endüstri tercih ederdim. Kendi işini kurmadan da piyasada yüksek maaşlara erken yaşta çalışabiliyorlar
Hasan Şahin : Mühendislik yazmayın arkadaşlar tekrar hazırlanın diş tıp yazın emeğinize yazık günah. Yeni mezunum boş atmıyorum
Yunus Kurdoglu : 130 bindeyim eem istiyorum yazmış sistem cok ilginç yerlere gidiyor
Onur Inan : Ben o siralamayla ormana girmistim 2008de sukur seviyorum meslegimi ama 130 bindeki adam makine okumasin
Yunus Kurdoglu : Bu işin bir standartı olması gerek yazık gerçekten
Cihan Toslak : En iyi bölüm Su Ürünleri mühendisliği tabiatı seven denizi seven gençlere tavsiye ediyorum,
Yunus Emre : Kalafat Bence elktrik elektronik secerdim.su an cok fazla makineci var piyasada muhendislk zor zaten zorluk olrk makine elktrik elektronik insaat bu uc muhendislk basli basina en zor muhendislkerdir.
Ali Aydemir : "Mühendislik" ilginizi çekmiyorsa, adı havalı, annem komşularına söylesin, herkes yazıyor vb herne sebep olursa olsun lütfen yazmayın arkadaşım. Gerilim, trafo ne demek bilmeyen Elektrik Mühendisliği bölümü mezunlarından, IO, PLC Sinyal türleri ne demek ömründe duymamış PLC biliyorum diyen Elektronik Mühendisliği mezunlarını görmekten BIKTIK.
DEGİLSENİZ YAZMAYIN.
Caner Cankurt : Plc, kontrol sistemleri, uzaktan kontrol sistemleri gibi konular piyasanın hızla mekanikten elektroniğe ile entegrasyonunu gösteriyor. Bu yüzden endüstri 4.0 yolunda piyasada şuan eem ihtiyacı var. En iyi iş sevdiğiniz iştir... (Endüstri mühendisi ve Kimya mühendisi mezunuyum sorusu olan arkadaşlara yardımcı olabilirim)
Atilla Sarıtaş : Eğer lise son sınıfta ilk girişte kazanacak kadar puan aldıysanız Mühendisliğin hiçbirini yazmayın. Lise dersleri, dönem ödevleri, projeler, sözlüler vb. Olmadan sadece dershaneye giderek 1 yıl daha sınava hazırlanıp TIP FAKÜLTESİ kazanıp doktor olun. Bitmeyecek, karizma olan bölüm TIP.. Şimdi aşırı çok sayıda mühendis var. Mühendislik sarı leblebi, TIP Antep fıstığı, Badem. Benzetmesi yapılabilir.
Lale Babayeva : Makina seçerseniz kendinizi kandırmayın, sabah, akşam ders çalışacaqsınız. Başqa şansınız yok çocuklar. Bu bölümü seçerseniz ğerçekten iki kes düşünün. Ğeleceyi parlaq, lakin zor bir bölümü.
BeğenUğur Biçer Mutlu olacağın mesleği seçeceksin Yoksa ne başarı gelir nede zevk duyarsın makine okuyorum çok zevkli ama çok zor gülü seven dikenine katlanır iş imkanı kişiye bağlı birsey kendini gelistirirsen güzel paralar kazanilabilir
Alper Gülen : idealin değilse para kazanmak için yapacaksan .. git tıp oku doktor ol ..... ben pişmanım siz olmayın .. bu ülkede mühendise verilen değer kıymet 0
Ozcan Temelci : bir insan amacını sinavdamı belirler..neye kabiliyet lisin,ne ile uğraşmaktan keyif alıyorsun..tercihinin sebebi sınvadaki puan mı?? böyle iş olmaz ki..
Emin Orhan : Şu anda sanayide fabrikalarda aranan kişi mekatronik mühendisi hem mekanik hem elektronik projelere imza atabilmeleri sebebiyle elektronik
Senanur Çetin : Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde- Elektrik ve Elektronik 2.sınıf öğrencisiyim.Size en büyük tavsiyem mühendisliği seçerken kazanacağınız paradan çok okuyacağınız derslerin size ne kadar merak uyandırdığına bakın o zaman mühendislik okumak daha da kolaylaşıyor bununla birlikte evet zor yönleri var ve özveri gerektiriyor mesela ben yazılım hakkında bir fikrim olmadan bu mesleği tercih ettim ama şuan çok büyük keyif alıyorum.Okulda ki alan hocalarımız kaliteli,eğitim dili %100 ingilizce ama bazı hocalar anlayamayacağımız noktalarda türkçe eğitime dönebiliyor yada bir özet geçebiliyor.2.sınıfta ikinci bir yabancı dil olarak Fransızca yada Almanca dersi alabiliyorsunuz.Son olarak,okulda akademik ingilizce öğreniyorsunuz ama bu ingilizceyi tam olarak öğrendiğiniz anlamına gelmiyor mutlaka yurtdışına çıkarak bildiklerinizi pekiştirmeniz gerekiyor. Okulun sizi mezun edeceği ingilizce leveli değerli olmayacaktır .Bölüm ile ilgili bir sorunuz var ise cevaplayabilirim.
Ali Kurt : Lysde 15 netin alti fizik yapan iki bolumude sakin yazmasin.
Aytaç Özakbaş : Hahaha aga ben 28 net fizik yaptim okul 1.5 yil uzadi (eem)
Cihan Demir : Bir makina mühendisliği öğrencisi olarak şunu söyleyebilirim makina mühendisliğinde iş imkanı çok ama rakibinizde çok bunu bilin
Burak Cevizli : Asansörü olmuyan bina inşaatında bile makina mühendisi araniyo nereye kiyasliyon allahini seversen tabiki makina
Yahya Ozgen : Ozden Gemi Makineleri işletme veya deniz ulaştırma işletme yüksek hayat standartları, aranan personel,daima önde ayrıca DENIZCI
Meltem Geçer : Bayanlara pek tavsiye etmedigim bir meslek bende yapıyorum ama yoğunluğu cok oluyor bu meslekte pek bayan olmadigi için haliyle 10 kisiye iki bayan yada tek bayan calisma durumunuz oluyor cok fazla enerji harcamaniz gerekecektir yoğunluğu hicbirzaman bitmez misal bir bayanin makina muhendisi olacağına mimar olmasi yada doktor olmasi daha isabetli olur diye düşünüyorum.
Melike Nisa : Çam 25 bin sıralama ile bayan için yazılacak en mantıklı bölüm neresi? İTÜ kimya mühendisliği mı yoksa herhangi bir mimarlık mı?
Koray Demirel : Elektrik muhendisligi de iyidir diye düşünüyorum ancak ben makina mühendisiyim daha iş bulamayan makine mühendisi gormedim. Şartlarida gayet iyi. Tavsiye ederim
Uğur Şen : Elektrik elektronik yazın alanı çok genişş iş imkanı fazla ama kendinizi geliştirmesseniz bi boka sap olamassın. Mesleğii sevmeniz önemli olan sevmeseniz elektrik çarparr affetmez.
Koray Turan : Piyasada en çok isi makineciler ve inşaatçılar yapar elektronik alanında kariyer yapmak isteyenler daha çok kamu kuruluşlarının büyük mercilerine görev yapar tabi Bilgi düzeyi çok yüksek olup programlama bilgisi baya sağlam olması gerek.
Ismet Can : Hasançebi İki mühendislik arasında kalıyorsanız Mekatronik mühendisliği düşünün
Mustafa Temel : Tabikide elektrik elektronik tabiki yeniliğe açıksanız, çok geniş bir alanı var
Ibrahim Önal : Makine muhendisi olarak soyluyorum. Elektrik elektronik secin. Surunmeyin
Isa Bozkurt : Makinacı aç kalır
İbrahim Orçun Özbek : Makine mühendisliği derim abi.
Özcan Elmas : Trakya makinaya beklerim gencler cok rahat uni. Erken bitirirsiniz okulu
Kul Batuhan Azakoğlu : Ben olsam mekatronik yazardım öylede yapıcam
Muhammet Aktas : Herkes sevdiği işi yaparsa her iş güzeldir