Kitap Önerisi: Geleceğin Fiziği - Michio Kaku

İbrahim Güzelkaya

Yetkili Kişi
MB Üyesi
Kayıt
9 Şubat 2015
Mesajlar
29
Tepkiler
36
Yaş
29
8edb8c93-dbff-4cb2-a646-ffdad502fa03.jpg
MICHIO KAKU-GELECEĞİN FİZİĞİ​
Gelecek dünyayı genelde hep bilim-kurgu kitaplarından ya da filmlerde görürüz. Bu gördüklerimiz de başarılı bir senaristin ya da hayal gücü yüksek bir yazarın gözünden bir gelecektir. Peki geleceğe bir fizikçi açısından bakmaya ne dersiniz? Teorik fizikçi olan Michio Kaku işte tam bunu yapmış. Neden geleceği hep bilim kurgu yazarlarından okuduğumuzu ya da fiziği bilmeyen senaristlerin gözünden gördüğümüzün sorusuna günümüz bilim adamlarının oldukça yoğun bir çalışma hayatlarının olmasına bağlar. Bu yüzden de “Geleceği bir de benim gözümden görün!” der. Tabi burada belirtmekte fayda var, kitapta oldukça geniş bir konu dağılımı var, bu kadar geniş alanlarda geleceği tahmin etmek için sadece kendi fikirlerini yazmamış, kitapta belirttiğine göre yaklaşık 300 kadar mühendis ve bilim adamının görüşlerinden faydalanmış.

Kitap 9 ayrı bölüme ayrılmış. Bu bölümler; tıp, bilgisayar, yapay zeka, nanoteknoloji, enerjinin geleceği gibi hayatımızın her yerine işlemiş ya da yavaş yavaş hayatımıza yeni giren alanlardan ve teknolojilerden oluşmakta. Kitabın geleceği anlattığndan bahsettik ama hangi zaman dilimi hakkında varsayımlar bulunduğunu söylemedik, bu da oldukça önemlidir elbette. Kitapta anlatılan zaman dilimi gelecek yüzyıla yani 2100’e kadar ki zaman periyodunu esas almış. Bu zaman dilimi de kendi içerisinde bir düzene sahip, yani belirli zaman aralıklarına bölünerek anlatılmış. Örneğin, Michio Kaku bilgisayarın geleceğini 3 ayrı zaman dilimine ayırmış. Günümüzden 2030a kadar olan dilimi yakın gelecek,2030-2070 arasını yüzyılın ortası ve 2070-2100 arasını uzak gelecek olarak ayırmış. Geleceği anlatırken dikkatli olunması gerektiğinden bahsediyorken bu kategorilere ayırma işleminin dikkatli adımlardan birini olduğunu düşünüyorum. Yine ahenkten bahsetmişken, yazar bölümlerin giriş paragraflarında mitolojiden sık sık söz ediyor. Bunun dikkatten kaçması mümkün değil çünkü insanlığın gelecekte sahip olacağı güç ve imkanları mitoloji hikayelerindeki tanrıların gücüne eş değerde olacağını mitoloji hikayelerinden kısa kesitler anlatarak sizleri gülümsetiyor.

İleride olacak bir kavramdan, “gelecekten” bahsederken bazı şeyler size mantıklı gelmeyebilir ama kitabı okurken sizi derinden sarsacak şey de tam burada devreye giriyor. Siz okurken olmayabileceğini düşündüğünüz çoğu şeyin günümüzde temellerinin atıldığından bahsediyor. Bazı şeylerin istenilen şekilde gerçekleşmesi için zamana ve tabi paraya ihtiyacı olduğunu belirtip tahminlerini de buna göre yapıyor. Günümüzde fenomen olan geleceğe ait bazı görüşlerin fizik kanunlarını ihlal etmese de önümüzdeki yüzyıla kadar gerçekleşme ihtimalinin zor olmasından da bahsediyor aynı zamanda. Beni en çok heyecanlandıran şey bütün kitaptaki bu anlatılanların oldukça mantıklı bir çerçeveye oturtulup ikna kabiliyeti yüksek bir içeriğe sahip olması.
Aslında bir nevi alanında uzman yüzlerce insanın hayal ettiği geleceği sunmuş bize Michio Kaku. Kitabı okurken sürekli katıldığı programlardan, çektiği belgesellerden ve tanıştığı bilim adamları ve mühendislerin çalışmalarından bahsederken bu anlatılanların kaçınılmaz bir gelecek olduğunu ister istemez düşünüyor insan. Bu yüzden kitabın bilimle uğraşan herkes için önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu bir mühendisin ya da bir bilim adamının ilerde nelerin önemli olacağını bu şekilde kavramasına ve hangi alanlarda çalışması gerektiğine yol gösteren bir harita olabilir.

Not: Kitap içeriğinden bir konu ile ilgili yakında bir makale yayınlayacağız. Bu kitabın içeriğini anlamanız açısından sizlere daha faydalı olabilir.
 
Son düzenleme:
Yukarı Alt