Kendi işini kuran üstadlardan tavsiyeler

sserver35

MB Üyesi
Kayıt
8 Nisan 2017
Mesajlar
1
Tepkiler
0
Yaş
38
herkese merhaba elektrik mühendisiyim ve yaklaşık 1 senedir proje ve taahhüt firmasında proje mühendisliği yapıyorum.piyasanın durumu malum,mühendis alımları bir hayli kısıtlı bu nedenle kendi işimi kurmak istiyorum aynı şuan da çalıştığım firma gibi.fakat kaygılarım var piyasa ile alakalı.nasıl iş alırım,kimler ile muhattab olmalıyım,mimarlara ve işlere nasıl yaklaşmalıyım açıkcası çalıştığım firmadan da bu konu hakkında pek bi tecrübem yok.benim düşüncem bir ekip kurarak projesini aldığım işin uygulama işlerini veya trafo işleri yapmak ama işin içinden çıkabilirmiyim,nasıl iş koşturmalıyım bilmiyorum.bu cesareti kendinde bulan deneyimli arkadaşlardan ne yapmam konusunda bilgi alabilirmiyim?çıkmazdayım :( tşk üstadlar.
 

Matrix

MB Üyesi
Kayıt
26 Kasım 2016
Mesajlar
27
Tepkiler
13
Yaş
49
Selamlar,,

Proje mühendisliği yapabiliyorsanız elbette bu işin altından kalkabilirsiniz.
İşyeri açmaya ve ofis kurmaya karar verirseniz Serbest muhasebeci size yol gösterir.
İşyeri giderlerini , mali sıkıntıları minimize etmek için Kosgep desteğinden yararlanmanızı öneririm.
İlk adım internet sitesi kurmak. Erişilebilir olmalısınız. Optimizasyon ile ilk sıralarda yer alırsanız bir adım öne geçebilirsiniz.
Burada ne tür işleri yapabileceğinize dair fikirleri ortaya koymalısınız.
İşiniz için ihtiyaç duyulabilecek malzemeleri ilk elden ve minimum fiyattan temin edebilecek ağınız olmalı.
( zarar etmemek veya işi pahalı yapmamak adına en güncel fiyattı ve piyasayı takip etmelisiniz )
Web sayfanızda Teklif iste formu ekleyerek gelecek talebin içeriğini ve boyutunu görerek gerekli ekip üye sayısı , iş yapma süresi , gereksinim vb.. Proje mühendisliğinde edindiğiniz bilgiler ışığında yol haritanızı çıkarabilirsiniz.
Elektrik işleri İhalelerini araştırabilir , şartlar koşulunda hazırlık yaparak girebilirsiniz.
İnşaat firmalarına telefon ile ulaşarak elektrik konusundaki çalışma şekillerini sormalısınız.
Anlaşmalı çalıştıkları mı var ? bünyesinde ekip mi var ? , Proje bazlı ihale veya teklif yöntemi mi kullanılıyorlar. ? gibi nasıl iş yaptıklarını öğrenmelisiniz.
Buna göre firmalardaki yetkili kişi , birim veya bölüm ile iletişim hattı kurup sürekli de açık tutmalısınız.
Tanıtım maili göndererek . Varsa ellerinde çalıştıkları bir proje için örnek fiyat teklifi verebileceğinizi ileterek kıyaslama yapmalarına olanak sağlamalısınız.
Çalıştığınız firmaya dahi gerektiğinde taşeron gibi iş teklifi verebilecek iletişim kanalı kurmalısınız. Hatta işyerinizin kabul etmediği iş tekliflerini size yönlendirmesini isteyebilirsiniz.
Çok kullanılan paket uygulamaları uygun cazip fiyatlarla sunabilirsiniz. Mesela güneş rüzgar panel sistemleri , jeneratör sistemleri gibi ..
Bunların bakım ve onarım işleri gibi , hatta herkes elektrik üretip devlete satabilir uygulaması üzerine iş projeleri yapabilirsiniz.
Bağımsız çalışan elektrik tesisatçıları ile çalışabilir ve proje çizim çalışmalarını yapabilirsiniz.
Elektrikli araç şarj istasyonları kurabilirsiniz hatta iş merkezleri için fark yaratması için sunabilirsiniz.

Aklımdaki bir yapı için merak ettim de acaba farklı bir kaç yapıyı senkronize ederek süreç geliştirme çerçevesinde tasarlayabilir misiniz. ?
Mesela jeneratörü araç şarj cihazı ile arabaya monte emek işi gibi..


Başarılarla dolu boz kazançlar dilerim yolunuz açık olsun
 

pinku

MB Üyesi
Kayıt
18 Temmuz 2017
Mesajlar
12
Tepkiler
1
Yaş
47
Üniv
Yıldız Teknik Ünv.
Matrix'in söylediklerini biraz daha yumuşak bir dille eklemek gerekirse:


1) Firma kurmak için için çok cüzzi bir aylık bedel (150-200TL kadar) bir muhasebe bürosu ile anlaşıyorsunuz.
2) Her şeyden önce, ne yapmak istediğinizi bilmeniz lazım. İşin altından kalkabilmenin anahtarı budur. Proje çizim işleri yapacaksanız, minimum adam mantığı ile mesela bir projeci veya iki projeci bünyenize alırsınız. Herşeyden önce, projeleri kime yapacağınızı sürekli araştırmanız lazım ve gayet tabi ki bulduktan sonra elemanlarınıza çizdirip teslim edeceksiniz ve paranızı alacaksınız. Müşterinizi ararken aktif bir şekilde, projeye ihtiyacı olan firmaları dolaşmak ve/veya internetten araştırma yapabilirsiniz. Tabi ki sonra da, bulduğunuz firmanın yetkilileri ile görüşmeniz gerekir. Projeye ihtiyaçları olup olmadığını sorun. İhtiyaçları olmadığını öğrendiğiniz anda detayları alın (ne projesi istiyorlar, bunu sormakta sakıncalı bir durum değildir. Bir çok iş, işveren ve yöneticiler tarafından kabaca da olsa bile bilinmektedir). Yetkili kişilere, teklif vermek istediğinizi ve teklifi hangi tarihe kadar vermek istediğinizi sorun. (Burada, ne şekilde anlatacağınızın pek bir önemi yoktur, ama resmi bir uslüp her zaman için iyidir ve gayet tabi ki daha hoş karşılanır). Teklifinizi hazırlarsınız ve verirsiniz. İltibatınızı kesmeyeceğiniz müşteriniz teklif fiyatınızı onaylarsa iş sizindir ve projelerin hazırlanma sürelerine uyarak bitirdirirsiniz. Sonra da teslim edip paranızı alırsınız. Bu maddede sözünü ettiğim iş, elektrik projeleri ile ilgiliydi. Ancak diğer işler: inşaat elektriği işleri, elektrik malzemeleri bayisi olmak gibi işler de benzer şekilde yapabilirsiniz.
3) Unutmamanız gereken en önemli şey, en az malzeme ve adamla başlangıcı yapmaktır. Yoksa başlangıçta çok para harcamak kumar olur.
 
Yukarı Alt