Evrenin yaşı hesabı

zgnrsn

MB Üyesi
Tepkiler
0
Meslek
Mühendis İTÜ 1971
Üniv
İTÜ 1971
EVRENİN YAŞI HESABI

Felsefe ve kozmoloji ilgim beni evrenin yaşını hesap etmek için motive etti. Şöyle, Varoluşçuluk felsefesinde (ben, "aşkınlık felsefesi" diyorum) kişi tabula rasasını (varoluş etkinliklerinin yazıldığı boş sayfasını) kendi doldurup "VAR" olacaktır. Ben de bu anlamda evrenin yaşını hesap etmeye giriştim. Yapanlar da insan; onlar yapabiliyorsa ben de yapabilirim dedim; üstelik ben mühendisim, yani "Hesapçı".

Genelde evrenin yaşı ,1/ Ho bağıntısı ile verilir. Hubble sabiti Ho, 73 -56 km/s/mpc arasında değişir. Işık hızının sonlu sınırlı olması sebebiyle yakın gök cisimlerine ait Hubble sabitinin daha az deforme olacağı dikkate alınarak 73 değeri tercih ediliyor ve buradan 13.8 milyar yıl değeri bulunuyor.

Ben farklı bir yol tasarladım: 1- Büyük patlama ve düzgün genişleme teorisi evrenin oluşumu için "en az reddedilen" hipotezdir. Buna göre enerji yumağı aniden patlayıp boşluğa saçılır ve enerji soğuyarak atom altı parçacıkları ve onlarda ilk/basit atomları oluştururlar.
2- Süreç x sürede süper galaksi kümeleri oluşturur (x süre hesaplarda tatonman yöntemiyle 600 milyon yıl çıktı).
3- Işık hızına yakın hızlarda boşlukta yol alan gök cisimleri sürekli genişleyen bir küre yüzeyi oluştururlar.
4- Bu küre yüzeyi üzerinde konumlanan bir gözlemci, küre yüzeyini ışık hızının sonlu/sınırlı olması sebebiyle hangi formda görür? Bu problem analitik veya grafik yöntem ile çözüldüğünde su damlası formu elde edilir (gözlemci sivri noktada).
5- İşte mevcut astronomi gözlem verileri bu su damlası formuna aittir. Veriler deformedir; çünkü örneğin radyal hız (gök cisminin bizden uzaklaşma hızı), gözlemcinin güncel evren genişleme hızı, cismin çok eski tarihteki evren genişleme hızı değerlerinin gözlem doğrultusu üzerine izdüşümlerinin vektörel toplamıdır. Yani eşzamanlılık temin edilemeyen bileşenlerin toplamı.
6- Su damlası formu belirlendiğine göre evrenin 12, 16, 20, 24 milyar yıl yaşlarına ilişkin görünen formu teorik olarak hesaplanabilir. Elde edilen teorik data çeşitli diyagramlar haline getirilir. Örneğin cisimlerin mesafelerine göre kırmızıya kaymaları ve mesafelerinin dikkate alındığı diyagrama, fiili gözlem ile elde edilen kırmızıya kaymalar işlendiğinde evrenin yaşı ortaya çıkar. Bu hesap evrenin yaşını 19,28 milyar yıl olarak vermektedir (evrenin yarı çapı 13,43 milyar ışık yılı).

Yukarı Alt