Elektrik Mühendisliği ve Gömülü Sistemler

Elektrik mi Elektronik mi?


  • Seçmen sayısı
    4
  • Poll closed .

omrylmzz35

MB Üyesi
Kayıt
1 Mart 2017
Mesajlar
6
Tepkiler
1
Yaş
29
Üniv
YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Arkadaşlar merhabalar, son zamanlarda yazılımın da popilerleşmesiyle çoğu kişi yazılım ile donanımı bi arada götürerek robot, engelden kaçan araba v.s gibi bir çok şeyler yapmakta. Benim sorum ise bi elektrik mühendisi olarak yazılım ve donanım ne kadar alanımıza girer? Bugün ders çıkışı bir hocayla konuştum sadece elektrik mühendisliğinin verildiği yerlerde en azından bizim üniversitede(Yıldız Teknik) bunlardan çok enerji iletimi üretimi ve dağıtımı veya elektrik makinaları gibi alanlarda yoğunlaşıldığını söyledi.Açıkcası beni de pek sarmadı sizce gömülü sistemlere yönelmem ne kadar mantıklı olur?Bir elektronikçi veya bilgisayar müh. alanına mı kaymış olurum.4 sene bu bölümü okuyup elektrik müh.ği diploması ile elektronikçi olarak mı çıkmış olurum?
 

Mücahit Arslan

Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
13 Ekim 2016
Mesajlar
244
Tepkiler
99
Meslek
Yüksek Teknoloji Ar-Ge Mühendisi
Üniv
Staffordshire University
Öncelikle aramıza hoş geldin @omrylmzz35. İlk olarak önünde çok iyi iki seçenek duruyor bunun farkında olmanı isterim. 1.si Elektrik alanına yönelerek çağımızın en çok ihtiyaç duyduğu "sürdürülebilir enerji (Sustainable Energy)" alanında çalışmalar yapıp insanlığa büyük hizmetler sunabilirsin. 2. olarak da Gömülü sistemler üzerine yoğunlaşıp kafanda mevcut olan projelerin gerçek hayata geçirilmesi konusunda büyük tecrübeler kazanabilirsin. Yazılım ve gömülü sistemler teknoloji çağının en hızlı yükselen iki getirisidir. O yüzden gömülü sistemler ve/veya yazılım çalışmaktan çekinme. İster enerji istersen yazılım&gömülü sistemler çalış netice itibari ile insanlığa katkıda bulunmuş olacaksın. Tabii bu katkı her iki bölüm için farklı dallarda olacak. Bu noktada önemli olan hangisine senin becerilerinin daha yatkın olduğu ve hangisini yaparken gerçekten haz duyacağındır. Onun alanına girer miyim? Bunun alanından çıkar mıyım? diye düşünme. Bütün alanlar bizim! Rahat ol sen.
 
Konu sahibi
Konu sahibi
O

omrylmzz35

MB Üyesi
Kayıt
1 Mart 2017
Mesajlar
6
Tepkiler
1
Yaş
29
Üniv
YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Hocam @Mücahit Arslan haklısınız dedikleriniz bana tekrardan bi güven sağladı vazgeçmeyi düşünüyordum bi an için.Fakat şunu merak ediyorum bizim derslerimizde çoğu zaman elektrik hatları üretimi ve dağıtımı ya da elektrik makinaları gibi konular ağırlıklı işte bu noktada gömülü sistemlere yoğunlaşmış olmam kendimi ne kadar geliştirmiş olurum diye bir soru getirdi aklıma.
 

Mücahit Arslan

Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
13 Ekim 2016
Mesajlar
244
Tepkiler
99
Meslek
Yüksek Teknoloji Ar-Ge Mühendisi
Üniv
Staffordshire University
Hem yazılım hem de gömülü sistemler büyük bir kısmı bireyin çabasına bakan alanlardır. Uzmanlaşmak istediğin programı indirirsin yapmak istediklerini basamak basamak denemeye başlarsın. Küçük büyük seminerlere katılır bu alanlardaki görüşlerine katkıda bulunursun. Sertifikalar alıp kendini kalifiye edersin. Yani demek istediğim derslerinden tamamen uzaklaşıp gömülü sistemler veya yazılıma yoğunlaşmana gerek yok. Bu zaten doğru da değil. Sadece bu alandaki ilgini pratiğe dökersin ve profesyonel olarak çalışmaya başladığında hangisinin sana daha uygun olduğuna karar verirsin. Belki endüstriye atıldığında hali hazırda okuduğun bölümün sana daha uygun olduğuna karar vereceksin. O yüzden ikisinden de kopmadan işi götürmek gerekiyor.
 

Seçkin Şenol

Özel Üye
Kayıt
31 Temmuz 2016
Mesajlar
155
Tepkiler
73
Yaş
55
Meslek
Elektr./Elektronik Mühendisi & Software Developer
Üniv
Elektr./Elektronik Mühendisi
Merhaba omrylmzz35.
Ben 10 yasinda Almanya'ya geldim.
Su an Almanya'da Siemens sirketinde calismaktayim.
Radyo-TV teknisyenligi meslegini bitirdim burda, sonrasinda Elektronik/Telekommunikasiyon
mühendisligi okudum ünüversitede ve su an Siemens'de arge'de
yazilim bölümünde calisiyorum. Almanya'da hardware fazla kalmadigi icin seneler önce
yazilim sektörüne gecmek zorunda kaldim ve de su an cok memnunum, iyiki gecmisim.
Yani demek istedigim: Yazilimin olmadigi yer yok artik.

Bizim Siemens arge bölümüne bakinca, yazilimda calisan elemanlarda söyle bir dagilimdan bahsedebiliriz:
Yazilimda calisan elemanlarin:
%40 Yazilimci
%40 Elektronik Müh.
%20 Matematikciler & Fizikciler.

Yani yazilimin sana faydasi olur zarari olmaz.

Basarilar.

Selamlar.
 

Atakan Akbulut

Yetkili Kişi
Moderatör
Kayıt
28 Nisan 2016
Mesajlar
143
Tepkiler
43
Meslek
R&D Embedded Systems Software Engineer
Şimdi işi bilen adama her zaman ihtiyaç duyulur. Diploma olmadan neler yapan insanlar var. Yazılım / işlemciler / elektronik / bilgisayar tamamiyle bir bütün olmaya başladı. Elektrik mühendisi veya Elektrik elektronik Mühendisinin farkında senin elektrik üzerine avantajındır. Fakat maglum üniversitelerdeki egitimle suanki sanayi ortamındakı pratigin alakası yok. yenilikçi olmak her zaman iyidir. Yazılım çalışmayı düşünüyorsan yenilikçi şeylere bakmalısın.
 
Konu sahibi
Konu sahibi
O

omrylmzz35

MB Üyesi
Kayıt
1 Mart 2017
Mesajlar
6
Tepkiler
1
Yaş
29
Üniv
YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Öncelikle cevabınız için çok sağolun @Seckin Senol abi. Çok haklısınız yazılımın olmadığı hiç bir yer yok İstanbul'daki en sıradan firmalar bile yazılıma ve otomasyona kaymış durumda.Dışarıdan bakınca böyle bir soru sormam bile saçma olmuş fakat malum öğrencilik yıllarında insan bir yol izlemek istiyor birilerine danışıyor.PIC ve mikrodenetleyiciler çok ilgimi çekiyor ve öğrenmek istiyorum.Desteğiniz için çok teşekkürler

Bu pratik konusunu ne yapmalıyız peki? Yazılım konusunda dediğiniz gibi yenilikçi olmak haliyle araştırmacı olmak bu konuda çok önemli fakat kendi elektrik bölümümün üzerine pratiği nerede nasıl kazancağım? Staj diyoruz tamam ama staj da bile office programı(klasik masabaşı işi) bilen adam arıyorlar veya ayak işi yaptırmak için eleman arıyorlar.
 

Seçkin Şenol

Özel Üye
Kayıt
31 Temmuz 2016
Mesajlar
155
Tepkiler
73
Yaş
55
Meslek
Elektr./Elektronik Mühendisi & Software Developer
Üniv
Elektr./Elektronik Mühendisi
Merhaba omrylmzz35.
TR'de nerelerde, nasil pratik yapabilecegine dair ne yazik ki bir fikrim yok.
Yardim etmek isterdim ama TR'de tanidigim da yok.
Word, Exel, PowerPoint gibi programlari kullanabilirsen sana
herzaman faydasi olur, is ararken de tabiki.
Yazilim cok büyük bir alan.
Ama bildigim kadariyla "Gömülü sistem programlamasinda (embedded system programming)"
en cok kullanilan yazilim dilleri "C" ve "C++".
Yani C ve C++ ögrenmen fayda edecektir diye düsünüyorum.
Sanirim üniversitende yazilim derleri/kurslari vardir.
 
Yukarı Alt