Bahsettiğiniz bilekliğin çok üst modelleri özellikle yaşlı,obsesif, panik atak sahibi ve/veya alzheimer hastaları için piyasada mevcut. Güneş enerjisi ile kendini sürekli şarj edip belli arayüzlere URL aracılığı ile devamlı takip sinyali gönderiyor. Bu sinyallere nabız kontrol, terleme miktarının ölçümü, yüksek desibelde çığlık sesi, devamlı öksürük algılama gibi parametreler de dahil.
Fakat başlığınızı görünce benim de aklıma direkt olarak bileklik ile takip geldi. Sensörler çok komplike yorum algoritması olan cihazlar değillerdir. Sensörün tipine göre, anlık kareler üzerinde matching, anlık ağırlıklar üzerinde matching, dalga boyu, frekans, faz gibi parametreler üzerinde ise shift tekniği ile çalışırlar. Boğulan her kişinin panik anındaki davranışı aynı olmayacağından milyonlarca parametreyi robota tane tane işlemek gerekir. Çünkü yukarıda birkaç tanesini özet olarak verdiğim algılama parametrelerinin her biri belli bir senaryoya göre dizayn edilir. Genele açık ölçüm parametreleri değildir.
Bunun yerine kendini güneş enerjisi ile devamlı olarak şarj edebilen bir drone suyun içerisindeki bir kişiden sürekli dalga ile veri alsa ve bu kişiye ait nabzı, belli bir zaman dilimindeki (örneğin 10 saniye) hareket miktarını ölçse (çünkü panikleyen kişi suda normal şartlarda yüzen bir kişiden çok daha fazla hareket yapar) ve aynı zamanda kişinin 0 noktasının ne kadar aşağısına batıp çıktığını değerlendirse gayet isabetli kararlar alabilir. Daha sonra GPS üzerinden bu kişinin konumunu direkt olarak ilgili birime gönderebilir. Veya ortalama güçte bir lazer kaynağı ile Red Light üreterek kişinin noktasal konumunu ilgililere gösterebilir.
Bu drone geniş olan C bandı üzerinde çalışacağı için aynı anda onlarca kişiye ait veri takibi yapıp eş zamanlı olarak bu kişilerin kondisyon takibini kolaylıkla gerçekleştirebilir. Örneğin bu sistem cüz-i bir miktar karşılığında plaj sahiplerinin plaj sakinlerine bilekliği kiralaması ile güvenli bir plaj ortamı oluşturmada kullanılabilir.