Ana SayfaBiyolojiEtçil Hayvanlar Neden Yenmez

Etçil Hayvanlar Neden Yenmez

Etçil hayvanların menüsünde, ot yiyen hayvanlar ve leşler (ölü hayvanlar) bulunmaktadır. Bazen vahşi yaşamda etçil hayvan etçil hayvanı da yediği görülmüş ve kayıt edilmiştir. Birçok araştırma yapılmış olup en önemli üç neden gösterilmiştir.

Etçil Beslenme

Yaşadığı Ortam Nedeni İle

Bilindiği üzere etçil hayvanlar kendi bölgesini belirler ve kendi bölgesinde olan hayvanları avlarlar. Lakin bu olay yaşadığı yerin temiz olduğu anlamına gelmez. Etçil hayvanların sindirim enzimleri çoğunlukla protein kısmı sindirir. Kısaca yaşaması enerji ve protein dengesine bağlıdır.

Sindirdiğinde gübresi kokuşan gübre olarak geçer yani protein fazlasından dolayı bozulma meydana gelen gübre de denir. Bu kokuşan gübrelerde bakteri, parazit ve birçok zarar veren mikroorganizmalar barındırır. Yaşadığı ortam tamamen bu tarz ortamlardır. Deri altına giren parazitler, etçil hayvanların eti ısıl işlem görse bile tamamen sağlıklı olmaması ve birçok hastalık oluşumu, hayvanın etinden geleceği için etçil hayvanların eti yenebilir et olarak geçmez.

ayı

Biyolojik Yapısı Sebebi

Etçil hayvanların sindirim sistemi kısadır. Yani bağırsak kısımları bir otçula göre yarı yarıya azdır. Sindirim sisteminin kısa olması hayvanın günlük olarak beslenmesini gerektirir. Otçul hayvanların işkembesi birçok bölümden oluşur ve gübresinde hayvanın kendisine fayda sağlayacak organik madde yoktur.

Hayvancılık

Otçul hayvanlara nazaran etçil bir hayvanın eti, etçil hayvanı avladığınız gün dahil olmak üzere en son ne yemiş ise eti de ona göre değişir. Bu olay tamamen hayvanın biyolojik yapısı ile ilgilidir.

Dini Yönden Yasaklanması

Bu kısım Müslüman dini baz alınarak anlatılmış olacaktır. Müslümanların bildiği şey geviş getiren hayvanlar tüketilebilir. At bazı mezheplere göre mekruh (helale yakın mekruh) bazı mezheplere göre ise haramdır. Eşek, domuz, zebra etleri yasak kılınmıştır. Etçil hayvanlar geviş getirmediği için Müslüman dinine göre yasaklanmış ve haram sayılmıştır.

dinler

Etçil hayvanlar denince birçok kişinin aklına aslan, kaplan, kedi, köpek gibi hayvanlar gelir. Lakin bu kuşlarda da geçerlidir. Kartal, şahin, doğan gibi hayvanların eti haram kılınır iken, akbaba eti bazı mezheplerde mekruh sayılabilir.

Toparlamak gerekirse, etçil hayvanların yaşadığı ortam, biyolojik yapısı ve dini açıdan etleri tüketilmesi yasaklanmıştır.

Büşra Çelik
Büşra Çelik
Yazılarımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Yorum kısmından sizlerde ekleme yapabilirsiniz.

3 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
3 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?