Resim ve sanatın bir matematiksel ahenk ve döngülerden ibaret olduğunu söyleyen M. C. Escher sanat tarihine damga vurmuş önemli bir kişiliktir. Özellikle 2 ve 3 boyut kavramları arasındaki ilişkiyi zihinde yankı bulmasını sağlayan bu kişiliğin resimleri ve fotoğrafları birçok bilim insanı tarafından da incelenmiştir. 1898 – 1972 yılları arasında yaşamış bu sanatçının fotoğraflarını inceleyelim.
1-) Küreleşme
Fotoğraf dünyadaki tüm nesnelerin boyutlar arasında geçişini öngören bir bulgu. Özellikle fotoğraftaki küreselleşen bölge zamanın bükülebileceğini ve hiçbir zaman geriye akamayacağını bizlere göstermiştir. ( 1945 Lithograph )
2-) Parçacık
Okurun da fotoğrafa bakıp hemen anlayacağı üzere her maddenin bir en küçük yapı maddesi olduğudur. Sanatçı sürrealist olarak aslında insanın da yapılardan oluştuğunu vurgulamaya çalışmıştır. ( Madrid, Escher c.)
3-) Fizik Ötesi Mi?
Bir kuyunun içinden çıkan insanı tasvir eden bu fotoğraf sabit makara sistemi ile desteklenmektedir. Buraya kadar bir sorun yok gibi fakat kuyunun içindeki yapılar da neyin nesi? Escher’in fizik ötesi olarak adlandırdığı bu yapı henüz çözülebilmiş değil…(Escher M. Art,193)
4-) Görüş açısı
Karmaşık gibi görünen bu fotoğraf bakış açısının bazı momentumları ile açıklanabilmektedir. Fotoğrafı ne kadar çevirirseniz sezgisel olarak farklı anlamlara yelken açacaktır. İsterseniz hemen deneyin. Size göre anlamsız bir bölge 90 derecenin katı olarak çevirildiği zaman daha farklı gelecektir.
5-) Küre ya da sen!
Fotoğrafa bakınca aslında Escher’in elinin mi bir yansıması yoksa resmedilmiş bir tutukluluk süreci mi anlamak çok zor? Hemen ilk bakışta küreyi tutan insanın Escher olduğu farkedilse de maalesef beynimizin bir algı yanılmasından öteye gidememektedir.
Referanslar
(1)MC Escher exhibition pays tribute to Dutch master of illusion
(2)huffingtonpost.com/2012/06/17/mc-escher-birthday_n_1591432.html