Ana SayfaEndüstriyel Tasarım MühendisliğiEndüstriyel Tasarım Mühendisliği

Endüstriyel Tasarım Mühendisliği

Endüstriyel tasarım mühendisliği; tasarımın hayatımızda ki yeri ve niye devamlı geliştirme çalışmaları süre gelmektedir İnsanoğlun gelişen teknolojiyle doğru orantılı olarak temel ihtiyaç ve isteklerinde de bir takım genişlemeler meydana gelmiş bulunmakla beraber, elimizde mevcut bulunan teknolojileri de daha kullanışlı hale getirme girişimlerinde bulunulmaktadır. Mevcut bir tasarımın belki üretilirken fark edilemeyen, düşünülemeyen detayları kullanım esnasında ortaya çıkmış ve sonucunda da hep bir geliştirme çalışmalarını tetiklemiştir. Nasıl daha esnek bir tasarıma sahip olur? Nasıl gereksiz hacim ve ağırlıktan kurtulunur (faydalı yük kapasitesi artırılır) ve en önemli noktalardan biri de nasıl daha estetik bir tasarıma sahip olur ve beraberinde malzeme kalitesi, ergonomisi… İşte bunları cevaplayabilmemiz için iyi analiz edip devam eden, yani elde olanın üstüne bir şeyler koymak adına yapılan çalışmalar kullanıcı ile buluştuğunda memnuniyet ile karşılaşılması tasarımcılar, mühendisler ve girişimciler adına sürpriz olmamalıdır.

endustriyel-tasarim-muhendisligi-nedir

Zaten en başında ortaya konulacak çalışmaların geliştiricileri olayın dışında kalmalı iç içe olmalı ki yapacakları şeyin iyice farkına varabilsinler, zihinlerinde bir şeyler oluşabilsin adeta benliklerine nüfuz edebilsin yani bizzat geliştirici hitap edeceği kitlenin gözüyle görüp onların bakış açısıyla bakabilmeli ve kendi tasarım anlayışını da yansıtabilmeli ki özgünlük tasarım zihniyeti yakalanabilsin sonucunda da hitap ettiği kitle de olumlu yönde bir kullanıcı memnuniyet başarısı yakalanabilsin.

Endüstriyel tasarım mühendisliği dünya da yeni yaygınlaşan bir bölüm değildir; hali hazırda avrupa da bazı ülkelerde (isveç, ingiltere, hollanda, norveç) vardır. Ülkemizde yeni yaygınlaşan bir bölümdür. Aslında bu konuda bir geç kalınmışlık vardır. Ülkemizde şimdiye dek hem işlevsellik hem estetik hem de özgünlük bakımından genel yelpaze de yeterli seviye de marka değeri olan ürün ortaya konulamamış fakat son dönemlerde bu aşılamaya başlanmıştır. Bölüm bünyesinde tasarımın hem estetik yönünü hem de mühendislik (teknolojik, işlevsellik, dayanım, imal edilebilirlik) yönünü barındırır. Sanatsal yönü bulundururken mühendislik kısmından ödün vermez, dezavantaj içermez.

Bir ürün tasarımından imalatına kadar olan tüm süreçte yer alabilir ve bunun için gerekli mühendislik kabiliyetine sahiptirler ve bu konu çok önemlidir çünkü içinde bulunduğumuz çağın rekabet şartları gereği bir ürün oluşumunda hem mühendislik kısmında yer alabilecek hem de özgün-estetiksel açıdan tasarımlar ortaya koyabilecek kabiliyette iş gücüne ihtiyaç vardır. Şu an için özelikle dünya teknoloji ihraç pazar payını yüksek oranlarla elinde tutan ülkelerde artık tasarımcılar ürünü sadece dış yönüyle ele almıyor aynı zamanda iç mekanik aksamı ele alarak, düşünerek tasarımlar geliştirmekteler yani ürünü sadece gözümüzün gördüğü kısmıyla incelemiyorlar zaten verimli ve özgün tasarımlar için de bu şekilde disiplinler arası özverili çalışmak gerekmektedir.

endüstriyel tasarım mühendisliği iş olanakları

Bölüm de eğitim süresince mühendislik ve endüstriyel tasarım birlikteliğiyle uyumlu müfredatla donatarak şu amaçlanır; bir tasarımcı (genel olarak) ürünü daha çok estetik ve işlevsellik yönüyle ele alırken ürüne belli bir form kazandırdığında bu sefer mühendislik kısmına geçildiğinde mühendise bir takım zorluklar çıkarabilir. İşte bu noktada ki kopukluğu önleyerek tasarımı yaparken mühendislik kısmıyla da ele alan ve senkronize çalışarak zamandan ve finanssal yönden tasarruf sağlayabilecek beyin gücü ihtiyacı kapatılmak istenmektedir

Endüstriyel Tasarım Mühendisliği İş Olanakları

İş olanaklarına değinirsek direkt olarak şu sektörler gibisinden bir sınırlandırma yapmak zor olur çünkü üretimi planlanan,tasarımı olmayan veya tasarım sürecinden geçmeyen bir ürün, mamül vb. yoktur yani alan çok geniş ve çalışma alanları açısından orta da bir çeşitlilik vardır.

Tabi ki bir alanda uzmanlaşmak o sektöre yönelik olarak mühendisin veya mühendis adayının kendini geliştirmesi isabet olur. Belki de özellikle lisans eğitiminden bir itibar en çok araştırma yapması gereken, araştırma kabiliyeti ve beraberinde analiz yeteneği kazanması gereken mühendisliklerden birisidir neden aslında tasarım bir nevi gerekenin, gereksinimi duyulanın araştırılmasıdır ve bu ihtiyacın sonlanmasını beklemek yanlış olur, devamlılığını koruyarak süregelecektir.

İzzet Aydemir
İzzet Aydemir
Karabük Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümü öğrencisi Özelikle havacılık sanayii ve türevi ilgi alanım ve aynı zaman da şu an için kendimi bu sektöre yönelik olarak geliştirmekle beraberinde ileri de bu sektör de yenilikçi teknolojiler üretmek ve üreten,geliştiren kuruluşlar da çalışmak idealimdir.Peki neden bu sektörde ilerlemek istiyorum, havacılık camiasında duraklamak veya tamam budur oldu gibisinden bir şeyler yok sürekli gelişim gösteren ve çok sıkı bir rekabetin süregeldiği büyük bir camia ve ben de bunun bir parçası olmayı ve sevdiğim ilgi duyduğum bu alanda çalışmak için çalışmalarımı sürdüreceğim.

11 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
11 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?