Buharlı makinenin 18.yy’da icat edilmesiyle birlikte sanayileşme süreci de hız kazanmıştır. Endüstriyel Kültür’ün yaygınlaşması da buharlı makinelerle birlikte sanayilerin yaygınlaşmasıyla mümkün olabilmiştir. Buharlı makineler öncelikle İngiltere başta olmak üzere Avrupa’da daha sonra Amerika ve Japonya’ya kadar uzanmıştır.
Endüstrinin Üretim ve Tüketime Etkisi
Endüstri, optimal seviyelere ulaşarak, optimal verimlilikle üretmeyi hedefler. 17. Yy’ın sonlarına kadar Endüstriyel üretimin yapılmaması, pazarda ki müşterilerin üretilen her ürüne ihtiyacının bulunması anlamına geliyordu. Bu nedenle rekabet kurumu oluşuncaya ve pazarda ki tüketicilerin, üreticilerin ürünlerine olan ilgisi azalınca, tüketiciler tarafından üretilen ürün ve üretici sorgulanmaya başladı ve tüketici tercihleri üreticiler için önem ifade eder oldu. Bunu endüstrinin üretim ve tüketime olan sarmal etki şeklinde değerlendirebiliriz.
Endüstriyel Kültürün Oluşumu
Endüstriyel kültürün oluşumunda şüphesiz, milletlerin kültürü ve yaşayış biçimleri yatmakta. Endüstriyel üreticiler milletlerin kültürleri ve yaşayış biçimlerini göz önünde bulundurarak, aynı hizmeti farkı bölgelerde farklı şekillerde vermeye başladılar. Bu nedenle tıpkı farklı ırktaki insanların birbirlerinden farklı olması gibi, farklı bölgelerde oluşan endüstriyel kültürlerde birbirinden farklılık gösterdi. Bunun nedeni ise aynı alanda üretim yapan endüstrilerin birbirleriyle olan rekabetlerinden kazançlı çıkmak için satış yaptıkları bölgede ki halkın değerleriyle ürünlerini bağdaştırması oldu.
Günümüzde Endüstriyel Kültür
18. yy’ı sanayi devrimi olarak nitelendiriyorsak, günümüzü de şüphesiz teknoloji ve hatta uzay çağı olarak değerlendirebiliriz. Bu teknolojik gelişmelerin endüstriyi yeninden şekillendirmiştir. Endüstri üretiminde ki değişikliklerin değişimi sonucunda, endüstriyel kültürde paralel olarak değişime uğrayacaktır. Bununla birlikte teknolojik gelişmeler endüstriden daha çok, insanların faydasına olmuştur. 18 yy’da her alanda ki üretime muhtaç olan insanlar günümüzde, coğrafi sınırların internet ağı sayesinde kalkmış olmasıyla endüstriyel üretime yön verebilecek düzeydedir.