Endüstrideki gelişme insanların hayatında pozitif etkiler yarattı ama bununla beraber negatif etkileri de oldu. İnsan doğa ile doğrudan etkileşim halinde olduğu için çevre kirliliği özellikle şehirlerdeki nüfus açısından sağlığı tehdit edecek sınırlara ulaşmıştır. Endüstri tesisleriyle birlikte, aynı zamanda araç sayısının artması, fosil yakıtlara olan ihtiyacı arttırmıştır. Fosil yakıtların çevreye verdiği zarar hiç değilse geri dönüşüm yoluyla dengelenmeye alışılmaktadır. Bu nedenle geri dönüşüme olan ilgi tüm dünyada artış göstermiştir.
Geri Dönüşüme Uygun Maddeler
Kapılarımızın önünden çöplerden nelerin toplandığına tanık oluruz. Endüstride fazla kullanılan maddeler aynı zamanda geri dönüşüme uygun olan maddelerdir. Kağıt, demir, plastik, cam, alüminyum gibi endüstriyel maddeler yeniden hammadde olarak kullanılır ve ekonomiye kazandırılır.
Geri Dönüşüm Nasıl Başladı?
Günümüzde çevre açısından büyük önem taşıyan endüstriyel geri dönüşüm, ilk olarak 2. Dünya Savaşı döneminde başladı. Bu dönem tüm dünyada büyük bir hammadde sıkıntısı ortaya çıkmıştır. Bununla başa çıkmak için bulunan çözüm ise, geri dönüşüm olmuştur.
Endüstriyel Geri Dönüşüm Nedir?
Tekrar kullanılmaya uygun olan atık maddelerin çeşitli işlemlerden geçirilerek yeniden kullanılabilir hale getirilmesine geri dönüşüm denilir. Her madde geri dönüşüme uygun değildir. Bununla beraber geri dönüşüme uygun olan çok sayıda madde vardır. Kağıt, plastik, demir, alüminyum, cam, bakır, ahşap, elektrikli ev araçları, çelik, araç aküleri, piller ve daha başka birçok madde geri dönüşümle yeniden ekonomiye kazandırılan maddelerdir.