Endüstriyel devrim nedir? Endüstriyel devrim, modern tarihte, tarım ve el sanatı ekonomisinden endüstri ve makine imalatının egemenliğine geçiş sürecidir. Bu süreç 18. yüzyılda İngiltere’de başladı ve oradan da dünyanın diğer bölgelerine yayıldı. Daha önce Fransız yazarlar tarafından kullanılmış olsa da sanayi devrimi terimi, İngiliz ekonomik tarihçisi Arnold Toynbee (1852-83) tarafından İngiltere’nin 1760-1840 yılları arasındaki ekonomik gelişimi tanımlamak için ilk kez yaygınlaştırılmıştır. Toynbee döneminden bu yana bu terim daha yaygın şekilde uygulanmıştır.
Endüstriyel Devrimin Özellikleri
Endüstriyel devrimin ana özellikleri, teknolojik, sosyo-ekonomik ve kültüreldir. Teknolojik değişiklikler şunları içeriyordu. Bunlar yeni temel malzemelerin, başta demir ve çeliğin kullanılması, kömür, buhar motoru, elektrik, petrol gibi yakıtlar ve itici güç dahil olmak üzere yeni enerji kaynaklarının kullanılması ve içten yanmalı motorun kullanılması, daha az miktarda insan enerjisi ile üretim artışı sağlayan eğirme jenni ve güç tezgahı gibi yeni makinelerin icadı, fabrika olarak bilinen yeni bir iş organizasyonu, buharlı lokomotif, buharlı gemi, otomobil, uçak, telgraf ve radyo dahil olmak üzere ulaşım ve iletişimde önemli gelişmeler ve sanayide artan bilim uygulamasıdır. Bu teknolojik değişiklikler, doğal kaynakların ve üretilen malların seri üretimini muazzam derecede artırmıştır.
Endüstriyel Devrimin Getirdiği Değişiklikler
Endüstriyel devrimle birlikte, daha büyük bir tarım dışı nüfusa gıda tedarik etmeyi mümkün kılan tarımsal gelişmeler, zenginliğin daha geniş bir dağılımıyla sonuçlanan ekonomik değişimler, arazilerin çöküşü artan endüstri üretimi karşısında zenginliğin kaynağı ve artan uluslararası ticaret, ekonomik gücün değişimi ve aynı zamanda sanayileşmiş bir toplumun ihtiyaçlarına karşılık gelen yeni devlet politikalarını yansıtan politik değişimler, işçi sınıfı hareketlerinin gelişimi ve yeni otorite kalıplarının ortaya çıkışı dahil olmak üzere değişiklikler yaşanmıştır.
Sonuç olarak psikolojik bir değişim gerçekleşerek kaynakları kullanma ve doğaya hakim olma becerisine olan güven artmıştır. İlginizi çekebilir: endüstri mühendisliği nedir