Belkide günlük hayatta kullandığımız ama profesyonel çalışma hayatında nasıl bir yer aldığını bilmediğimiz yakıcılar (ısı oluşturan kaynak) hakkında bilgi sahibi olacağız. Gözümüzde canlandıramadığımız sıcaklıklara ulaşacağız.
Başlıca olarak; Otomotiv, Havacılık, Savunma sanayi olmak üzere daha bir çok sektörde kullanılan ekipmanlar arasındaki parçalar belirlenen sertliğe ulaşması ve istenen mekanik özelliklere sahip olması için bir ısıl işlem uygulamasından geçmek zorundadır. Bu ısıl işlem (tavlama, menevişleme vs.) makinalarıda bu işlemleri gerçekleştirebilmesi için belli bir ekipmanlara sahip olmakta olup ve tabiki de bu ekipmanlar arasında asıl konumuz olan yakıcılar bulunmaktadır.
Yakıcılar:
Yakıcılar yaklaşık 0-1300°C arasında sıcaklıklara çıkarak istenen işlemi gerçekleştirmektedir. Yakıcılar sürücüler ile kontrol edilerek daha hassas çalışmalar sağlanmaktadır. Üzerinde ekipmanlar ile belli bir çalışma prensibi ve bir kaç modelden oluşmaktadır. Çalışma prensibine geçmeden önce modelleri hakkında bilgi vermek istiyorum. Reküperatif yakıcılar, fırınlardaki yakma işlemi doğrudan ve dolaylı olarak kullanılmakta olup bunlar; rulo tabanlı fırın, sürekli besleme hatlı, araba tabanlı fırınlar vs fırınlarda yer almaktadır.
Dolaylı ısıtma; seramik alev parçaları ve metalik yada seramik radyal (ısı yayan) birleştirilerek kullanılır. Dolaylı yöntem olarak ısınan parçalarda her zaman yanan gazlar ürünlerden ayırmak içindir.
Doğrudan ısıtma ise; Gaz bacalarına aktarmak için boşaltma sistemiyle birleştirilen yakıcılar, doğrudan ısıtma sistemlerinde enerjiyi koruma yöntemine sahiptir. Bu tür uygulamalar ise endüstriyel fırınlarda, demir-çelik endüstrisindeki ateşleme sistemlerinde ve demir esaslı olmayan metal endüstrilerinde kullanılır.
Yazar: Makine Mühendisi Cengiz ZAFER