Günümüz de her alan ve mecrada kendini gösteren, rakiplerinden bir adım ilerde, sektörünün lideri konumunda onlarca firma bulunmaktadır. Birbirleriyle sürekli rekabet ortamında bulunan bu kuruluş ve firmaların bazen pazar yarışında öne geçmek için endüstriyel casusluk yaptığı duyulmaktadır.
Peki endüstri casusluğu nedir? Endüstriyel casusluk, genellikle hizmet verdiği endüstri ve pazar grubunda rakiplerinin gölgesinde kalan bazı firmaların rakiplerini yakalamak, onlardan teknoloji, ileriye dönük araştırmalar, müşteri çalmak ya da rakibinin çalışmalarını bozmak amacıyla yaptığı casusluk veya içeriden bilgi sızdırma olayıdır.
Bilgi Hırsızlığı ve Sabotaj
Başarı veya iflas arasındaki çizgiyi belirleyen en önemli unsurlardan biri de bilgi birikimidir. Bu bilgi birikiminin ister proje ve ürünler üzerinde isterse de sektörde takip edilmesi planlanan ticaret ve satış yöntemlerinde doğru kullanımı bir kuruluş ya da firmayı en tepeye taşıyabilirken, bu sırların başka bir firma tarafından ele geçirilmesi de rakip firmanın pazardan daha büyük pay almasına sebep olabilir. Ticaret sırları veya yürürlüğe koymasını beklediği projeleri çalınan bir firma sektöründeki rekabetçiliğini ve özgünlüğünü kaybeder.Bu durum rakip firma tarafından sektörde kendisinden daha güçlü ve daha büyük bir pazar payına sahip olan bir firmanın, ileri dönemler de piyasaya sürmek istediği ürünlerinin, ticaret sırlarının, müşteri portföyünün ya da kuruluş içindeki çalışma sisteminin sabote edilmesiyle de gerçekleşebilir. Kendi endüstri alanında rakiplerinden daha etkili olan kuruluşların bu tarz yollarla marketteki gücünün azaltılması ve piyasadaki gücünün azaltılmaya çalışıldığı görülmüştür.
Bilgisayar ve İnternetin Endüstriyel Casusluktaki Önemi
Günümüzde kuruluşların bilgisayar kullanımına olan bağlılığı ve bu bilgisayarların çevrimiçi ağlara bağlanmasıyla endüstri casuslarının en çok kullandığı casusluk yöntemi bilgisayarlar olmuştur. İnanılmaz oranlarda veri depolaması ve bu verilere ulaşım kolaylığı sağlayan bilgisayarlar, kuruluşlara analiz ve veri yönetimi konusunda yardım etse de rakip firmalar tarafından bilgi sızdırma veya saldırı altında kalma riskleri yok değildir.
Bu tarz saldırı veya bilgi sızımına engel olmak isteyen firmaların bilgisayar ve internet bağlantıları, kendi kapalı sunucularına bağlanmakta olup buna ek olarak çoğu büyük firmanın kilit önem taşıyan bilgisayar ve ağ yönetimi sağlayan cihazlara sadece belirli insanların erişimini sağlayan biyometrik güvenlik sistemleri kullandığı bilinmektedir.