Ana SayfaBilgisayar MühendisliğiEn iyi Programlama Dili Hangisidir

En iyi Programlama Dili Hangisidir

Merhaba arkadaşlar bugün sizler için en iyi programlama dili hangisi sorusunu araştırdık ve sizin için en iyi proglamlama dillerini inceledik. Tabi ki de birkaç siteye bakarak en popüler programlama dillerini tespit etmek çok zor. Ancak GitHub ve Stack Overflow gibi sitelerin de geliştiriciler için popüler siteler olduğunu unutmamak gerekiyor.

En İyi Programlama Dili Hangisi?

2014 verileri yakında gelir, 2013 verilerine göre ise;

en iyi 20 programlama dili

1) C programlama dili : AT&T Bell laboratuvarlarında, Ken Thompson ve Dennis Ritchie tarafından UNIX işletim sistemi’ni geliştirebilmek amacıyla B dilinden türetilmiş yapısal bir programlama dilidir.Geliştirilme tarihi 1972 olmasına rağmen yayılıp yaygınlaşması Brian Kernigham ve Dennis M. Ritchie tarafından yayımlanan “C Programlama Dili” kitabından sonra hızlanmıştır. Günümüzde neredeyse tüm işletim sistemlerinin (Microsoft Windows, GNU/ Linux, BSD, Minix) yapımında %95’lere varan oranda kullanılmış, halen daha sistem, sürücü yazılımı, işletim sistemi modülleri ve hız gereken her yerde kullanılan oldukça yaygın ve sınırları belirsiz oldukça keskin bir dildir.

en iyi programlama dili

Keskinliği, programcıya sonsuz özgürlüğün yanında çok büyük hatalar yapabilme olanağı sağlamasıdır…

C de çıktı almak: printf(“Hello World”);

2) Java programlama dili: Benimde yazmaktan keyif aldığım bir dildir. C tabanlıdır. Sun Microsystems mühendislerinden James Gosling tarafından geliştirilmeye başlanmış açık kodlu, nesneye yönelik, zeminden bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, adım adım işletilen (yorumlanan-interpreted) bir dildir. Yalnız daha sonradan Sun ve Oracle firması ortaklık kurdu.

Java ilk çıktığında daha çok küçük cihazlarda kullanılmak için tasarlanmış ortak bir düzlem dili olarak düşünülmüştü. Ancak düzlem bağımsızlığı özelliği ve tek biçim kütüphane desteği C ve C++’tan çok daha üstün ve güvenli bir yazılım geliştirme ve işletme ortamı sunduğundan, hemen her yerde kullanılmaya başlanmıştır.

Java da çıktı almak : System.out.println(“Hello World”);

Peki Java dilini nasıl çalıştırabilirim. Arkadaşlar javayı çalıştırabilmeniz için öncelikle JDK yı yüklemeniz lazım. Ardından eclipse. org/downloads adresinden eclipse sürümünden seçip indirmeniz lazım.

3) Objective-C programlama dili : Objective-C, C’nin üzerine yazılmış, yansımalı, nesne yönetimli bir programlama dilidir. Günümüzde OpenStep standardı üzerine kurulu olan Mac OS X ve GNUstep işletim sistemlerinde kullanılmaktadır. Objective-C’nin en yaygın olarak kullanıldığı alan Cocoa çatısının kullanıldığı yazılımlardır. Objective-C 1980’lerde Brad Cox tarafından Stepstone adlı şirkette geliştirildi. Cox’un takıldığı sorun yazılımlardaki bileşenlerin tekrar kullanılabilmesiydi. Cox’un temel tasarımı 1986 yılında Nesne Yönelimli Programlama, Evrimsel bir yaklaşım (Object-oriented Programming, An Evolutionary Approach) adlı kitabında yayınlandı..

Objective-C de çıktı almk : NSString *merhaba = @“Merhaba”;

4) C++ programlama dili : Bell Laboratuvarlarından Bjarne Stroustrup tarafından 1979 yılından itibaren geliştirilmeye başlanmış, C’yi kapsayan ve çok paradigmalı, yaygın olarak kullanılan, genel amaçlı bir programlama dilidir. İlk olarak C With Classes (Sınıflarla C) olarak adlandırılmış, 1983 yılında ismi C++ olarak değiştirilmiştir. Genel olarak her C programı aynı zamanda bir C++ programıdır, ancak her C++ programı bir C programı değildir. Bu durumun bazı istisnaları mevcuttur. C++’ı C’den ayıran özellikler C++’ın nesne paradigması kullanılarak programlamaya olanak tanıyan özelliklerdir.Sınıflar sayesinde yeni veri türleri yaratılabilir veya var olan türlerden yenileri türetilebilir. Ayrıca çok biçimlilik sayesinde bir sınıf tanımıyla yazılmış kod, o sınıf türünden türetilmiş yeni sınıflarla da çalışabilir..

C++ da çıktı almak : cout << “Hello World”;

5) PHP Web programlama dili : 1994 yılında Rasmus Lerdorf ‘un kişisel web sitesini yönetmek için bir takım CGI Perl betikleri yazmasıyla başladı.İnternet için yaratılmış, sunucu taraflı, çok geniş kullanımlı, genel amaçlı, HTML içerisine gömülebilen betik ve programlama dilidir.lk kez 1995 yılında Rasmus Lerdorf tarafından yaratılan PHP’nin geliştirilmesi bugün PHP topluluğu tarafından sürüdürülmektedir. Ocak 2013 itibariyle 244 milyondan fazla web sitesi PHP ile çalışırken, 2.1 milyon web sunucusunda PHP kurulumu bulunmaktadır. PHP kodları PHP işleme modülü bulunan bir web sunucusu tarafından yorumlanır ve çıktı olarak web sayfası üretilir. Bu kodlar veriyi işlemek üzere harici bir dosyaya kaydedilerek çağırılabildiği gibi doğrudan HTML kodunun içine de gömülebilir. PHP zaman içinde bir konut satırı arayüzü sunacak şekilde evrilmiştir, PHP-GTK yardımıyla grafiksel masaüstü uygulaması geliştirmek de mümkündür.PHP özgür bir yazılım olup PHP Lisansı ile dağıtılmaktadır. Bu lisans kullanım şartları kısmında GNU Genel Kamu Lisansı ile örtüşmese de, PHP tüm web sunuculara ve hemen hemen tüm işletim sistemi ve platforma ücretsiz olarak yüklenebilir.

PHP de çıktı almak : print (“Hello World”);

6) C# programlama dili: Microsoft’un geliştirmiş olduğu yeni nesil programlama dilidir. Yine Microsoft tarafından geliştirilmiş NET teknolojisi için geliştirilmiş dillerden biridir. Microsoft tarafından geliştirilmiş olsa da ECMA ve ISO standartları altına alınmıştır. Bu dilin tasarlanmasına Pascal, Delphi derleyicileri ve J++ programlama dilinin tasarımlarıyla bilinen Anders Hejlsberg liderlik etmiştir. Birçok alanda Java’yı kendisine örnek alır ve C# da java gibi C ve C++ kod sözdizimine benzer bir kod yapısındadır. C#, .NET orta seviyeli programlama dillerindendir. Yani hem makine diline hem de insan algısına eşit seviyededir. Buradaki orta ifadesi dilin gücünü değil makine dili ile günlük konuşma diline olan mesafesini göstermektedir. Programın çalışması istenen bilgisayarlarda framework kurulu olması gerekmektedir. (Win7 ve Vista’da framework kuruludur)

C# da çıktı almak : Console.Write(“Hello World”);

Ahmet Özçelik
Ahmet Özçelik
Kısaca : Otomotiv Mühendisliği öğrencisi . Carsafetyteam kurucusu. Otomotiv sektörü yazılım ve donanım projeleri girişimcisi . Otomobil sporları meraklısı.

4 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
4 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?