Dünyamız şüphesiz milyonlarca yıllık bir süreç sonucunda bu günkü evrimine ulaşmıştır. Bu süreçteki en önemli unsurlardan biri de doğaya ve hemen hemen bütün canlılara hayat veren ısı enerjisidir. Isı enerjisini dünyamıza ulaştıran ve dünyamıza en yakın olan ısı kaynağı Güneş adını verdiğimiz bir yıldızdır. Yıldızlar çok büyük kütlelere sahip gaz bulutlarıdır.
Dünyamızdan çok uzakta oldukları için küçük görünmektedirler. Güneş de dünyamıza tam olarak 149.6 milyon km uzaklıktadır. Bu uzaklık 8 ışık dakikasına eşittir. Bir başka deyişle onun 8 dakika önceki halini görüyoruz. Bu demek oluyor ki güneşin çekirdeğinde bir yok oluş süreci başlasa biz bundan tam 8 dakika sonra haberdar olacağız. Samanyolu galaksisindeki en büyük ısı ve ışık kaynağı nedir? sorusunun cevabı şüphesiz Güneş’tir.
Güneş aynı zamanda dünyanın kendi iç ısısını oluşturan bir dış güçtür. Bu da demek oluyor ki Güneş olmaz ise dünya zamanla soğuyacaktır. Dünya soğursa şüphesiz dönmesi de duracaktır. Bunun başlıca sebebi hareket enerjisinin ısı enerjisiyle doğru orantılı olmasıdır. Isı yoksa hareket de yok demektir. Isı ne kadar artarsa dönme hızı da o kadar artar. Güneşin ağırlığı ise dünyamızdan tam 333 bin kat daha fazladır. Güneş sistemindeki en büyük gezegen Jüpiter’dir ve Güneş Jüpiter’den bile daha büyük kütlede ve boyuttadır.
Güneş Kaç Yaşında?
Bilim adamlarının hesaplamalarına göre ki bu hesaplar tahminlere dayandırılmaktadır Güneş 4.6 milyar yaşındadır. Bu dünyamızın var olduğu tahmin edilen yaşından daha eski olduğunu göstermektedir.
Güneşin Yapısında Hangi Gazlar Var?
Güneş’in içerisinde reaksiyona giren birçok gaz vardır ama büyük oranda %75 Hidrojen vardır diyebiliriz. Bununla beraber en çok var olan ikinci gaz ise Helyum gazıdır. Sonuç olarak diyebiliriz ki sadece dünyamızın değil Samanyolu Galaksisinin en büyük ısı ve ışık kaynağı Güneş’tir ve yaşamımızı doğal olarak Güneş’e de borçluyuz.