Elektronik teknikerliği iki yıllık yüksekokulların elektrik- elektronik bölümünden mezun olan kişilerin aldığı unvanlardır. 12 yıllık zorunlu eğitimini tamamlayan kişiler lise mezunu olarak adlandırılırlar. Eğer lisede teknik lise ya da Anadolu meslek ve teknik lisesi gibi okullara giden kişiler normal liselerde yer alan dersler yerine uygulamalı eğitim alırlar. Bu liseler bilgisayar, elektrik ve makine gibi teknik bölümler vardır.
Liselerin elektrik ve elektronik bölümünde öğrenim görerek mezun olan kişiler elektrik teknisyeni olarak işletmelerde görev alabilirler. Lise mezunu olan kişilere devlet dairelerinde de unvan olarak teknisyen denilmektedir. Bu okulu okumaya devam ederek 2 yıllık ön lisans eğitimi alan kişiler ise elektrik teknikeri olarak mezun olurlar. Genel olarak 2 yıllık meslek yüksekokullardan yani ön lisans bölümlerden mezun olan kişiler ise tekniker unvanını alırlar ve devlet dairelerinde de bu unvan ile çalışabilirler. Elektrik teknikerleri de meslek yüksekokullardan bu sıfat ile mezun olurlar ve hem özel sektörde hem de devlet dairelerinde iş imkanı bulabilirler.
Devlet Dairelerinde Elektronik Teknikeri Maaşları
Devlet kurumlarında elektronik teknikeri maaşları işçiler ya da vasıfsız elemanlar ile kıyaslandığında oldukça yüksektir. Her sene yapılan zamlar ile bu rakam değişeceğinden bir devlet dairesine yeni atanan elektronik teknikeri maaşları asgari ücretin 1,5 katı kadar olmalıdır. Bu durum da asgari ücretin 2500 Türk Lirası olduğu günlerde yaklaşık olarak 4000 TL’ye denk gelmektedir. Maaşlar bulunulan kuruma göre ya da çalışma şartlarına göre değişebilir. Fazla mesailerde ve gece çalışmalarında devlet dairesinde çalışmak maaş açısından oldukça avantajlı olabilir.
Özel Sektörde Elektronik Teknikeri Maaşları
Özel sektörde çalışmak işe kişilere ait olan işletmelerin bünyesinde çalışmaktır. Bu sektörde çalışan elektronik teknikeri maaşları tamamı ile çalışılan kuruma bağlı olarak değişmektedir. Birkaç kişinin çalıştığı küçük işletmelerde çalışan elektrik teknikerleri asgari ücret ile çalışabilirken kurumsal adı verilen ve 500 tane çalışanı olan bir işletmede çalışanlar belirli unvanlar ile ayrılacağı için bu maaş asgari ücretin üzerine de çıkabilir. Bu durum özellikle şehir ve sektöre göre de değişiklik gösteren bir durumdur.