Elektronik Harp (Electronic Warfare [EW]) Sistemi elektronik destek, elektronik savunma ve elektronik saldırı fonksiyonlarını içeren, savaş alanlarında, düşmanın frekansına girerek veri toplayıp çeşitli tekniklerle verileri kullanabilen ve aynı zamanda düşman birimlerine karşı savunma görevlerini icra ederek, savaşın gidişatına yön verebilecek öneme sahip sistemdir. Spezio’a göre (2002), EW, elektromanyetik spektrumun azami ölçüde kullanımı ve kontrolünü amaçlayarak, düşman spektrum uygulamasını algılama ve analiz ederek öz savunma yapabilen sistem yaklaşımıdır.
EW sistemlerini tarihte ilk olarak 1905 Rus-Japon savaşında görmekteyiz. Koordineli ve entegre olarak kullanımı ise ilk olarak İsrail kuvvetleri tarafından 5 Haziran 1967’de, Mısır hava kuvvetlerinin büyük ölçüde yok edilmesiyle nihayete eren Altı Gün Savaşının başlangıcında görülmüştür.
Günümüz savaş alanlarında, olası harekatlarda, sistemler devreye sokularak düşman unsurların birbiriyle haberleşmesine olanak sağlayan her türlü elektronik cihaz (telsiz, telefon vs. gibi) tehdidi ortadan kaldırılabilmektedir. Ayrıca, bu unsurların lokasyonu tespit edilip, o zaman dilimi içinde ilgili birimle (SİHA, Obüs gibi) paylaşımıyla, imha edilmesi sağlanabilmektedir. Dost unsurlara yaklaşmakta olan savaş uçağı, helikopter gibi düşman unsurun (veya unsurların) radar menzillerini köreltmenin yanında, kara konuşlu erken ihbar, hava savunma radarlarını da köreltebilmektedir. Böylelikle düşmandan gelebilecek tehdit minimize edilirken, aynı zamanda, düşmana yönlendirilmiş füzelerin veya düşman hava sahasını kullanacak dost unsurun tespit ihtimali de en aza indirgenmiş olmaktadır. Ek olarak, elektronik saldırı sistemlerinin sahip olduğu ‘aldatma’ yeteneği ile düşman unsurlar yanlış yönlendirilebilmektedir.
Günümüzde belli başlı Ülkelerin kendi imkanlarıyla üretebildiği bu sistemlerin, Suriye gibi savaş araçlarının test sahası olmuş arazide etkin bir şekilde kullanımı ‘kuvvet çarpanı’ olarak görülmelerine neden olmuştur. Türkiye ise bu alanda KORAL ED/ET, REDET, MİLKAR gibi sistemleriyle adından çokça söz ettirmiştir. Ayrıca Hava SOJ projesiyle Silahlı kuvvetlere çok az Ülkenin sahip olduğu havadan elektronik saldırı kabiliyeti kazandırılacak. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından son zamanlarda yapılan harekatlarda etkin bir şekilde kullanılmış olan EW sistemleri, yakın zamanda, birçok ülkede gündemi meşgul etmiş Bahar Kalkanı Harekatın da Rus destekli Esed unsurlarına sahayı kör ve sağır etmiştir. Böylelikle Rusya’nın hava sahası engeline rağmen, SİHA’lar vasıtasıyla binlerce terörist rejim unsuru ile Rus yapımı hava savunma sistemleri imha edilmiştir.
Açıkça görülmektedir ki, EW sistemleri sahada kritik roller almaktadır. Bu nedenle EW sistemlerine sahip olmak savaşta olmazsa olmaz bir gerekliliktir. Sadece sahip olmaktan ziyade yerli imkanlarla üretebilmenin savaş kazandıracak öneme haiz olması, hem araştırmacılar hem de mühendisler tarafından bu teknolojiye daha fazla ilgi gösterilmesini zorunlu kılacaktır.