Ana SayfaMesleklerElektronik Haberleşme Teknolojisi Nedir

Elektronik Haberleşme Teknolojisi Nedir

İnsanlık var olduğu müddetçe iletişim kurma ve haberleşme gerekli bir ihtiyaç olacak. İlkel zamanlarda bu iş karşılıklı ateş yakarak sağlanıyormuş. Günümüzde ise her işimizi tek tıkla halledebildiğimiz akıllı telefonlara sahibiz. Saniyenin üçte biri zamanında dünyanın diğer ucunda bulunan akrabamızı, arkadaşımızı, sevdiğimizi arayabiliyor, görüntülü görüşebiliyor, ona hislerimizi anlatan emojiler gönderebiliyoruz. Peki, tüm bunlara sahip olmamızı sağlayan şeyin elektronik haberleşme teknolojisi olduğunu biliyor muydunuz?

Elektronik Haberleşme Teknolojisi

Üniversite seçme ve yerleştirme sınavı sonucunda alınan puan doğrultusunda seçilebilen ve iki yıllık bir program olan elektronik haberleşme teknolojisi bölümü geniş iş olanaklarına sahip ve Türkiye’de gelişmekte olan bir bölümdür. Bu programa kayıt yaptıran öğrenciler elektronik ve haberleşme alanlarında temel bilgileri edinecekleri, bakım ve onarım işlerini yapabilecek hale gelecekleri, mesleki hayatlarında kullanacakları yazılım ve programları öğrenebilecekleri, grafik programları ver mesleki çizimlerini bilgisayar üzerinde yapmayı öğrenebilecekleri bir eğitime tabii tutulurlar.

Mezun olduktan sonra öğrenciler elektrik elektronik mühendisliği, elektrik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği, bilgisayar mühendisliği gibi dört yıllık bölümlere dikey geçiş sınavı ile geçiş yapabilecekleri gibi haberleşme cihazlarının üretilmesi alanında çalışan özel ve devlet kutumlarında iş bulabilmektedirler.

elektronik-haberlesme-teknolojisi-nedirElektronik Haberleşme Teknolojisi Dersleri

Birinci sınıfın birinci döneminde doğru akım devre analizi, elektronik, bilgisayar destekli devre tasarımı, sayısal elektronik, iş sağlığı ve güvenliği gibi bölüme giriş derslerinin yanı sıra matematik, Türkçe ve İngilizce dersleri gösterilmektedir. İkinci dönem ise bilgi ve iletişim teknolojisi, Alternatif Akım Devre Analizi, Algoritmalar ve Programlama, elektronik, sayısal devre tasarımı dersleri ile birlikte yine matematik, Türkçe ve İngilizce derslerinin ikincileri programda yer almaktadır.

İkinci yıl olan son yılın ilk dönemini mikrodenetleyiciler, analog haberleşme, radyo frekans tekniği, staj uygulaması ve Atatürk İlke ve İnkılap tarihi dersleri oluştururken bu döneme kadar öğrenciler toplamda üç adet seçmeli ders alabilmektedirler. Seçmeli dersler öğrencilerin mesleki dersleriyle bağlantılı ancak daha çok onların ilgi alanlarına hitap eden derslerdir. Son dönemde ise fiber optik haberleşme, sayısal haberleşme, topluma hizmet uygulamaları, bitirme projesi, Atatürk İlke ve İnkılap tarihi iki ve son seçmeli ders ile birlikte eğitim programı tamamlanmış olur.

Şeyma Keskin
Şeyma Keskin
Mustafa Kemal Üniversitesinde elektrik elektronik mühendisliği okumaktayım . Mühendis Beyinler'de tecrübelerimi sizler ile paylaşacağım.

2 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
2 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?