Ana SayfaKimdir?Elektroaydın Takımı TÜBİTAK Efficiency Challenge Yarışması

Elektroaydın Takımı TÜBİTAK Efficiency Challenge Yarışması

İstanbul Aydın Üniversitesi Elektroaydın takımı TÜBİTAK Efficiency Challenge yarışması konsepti için üretmiş olduğu elektrikli arabaların özgün tasarımı olmak üzere tüm mekanik aksam ve elektriksel teknolojik uygulamaların tasarımları takıma aittir. Elektrikli araçlar için batarya yönetim sistemi, telemetri sistemi, batarya paketi oluşturma ve hızlı şarj istasyonu olmak üzere birçok geliştirilebilir yeni son ürünler ortaya koymuştur.

elektroaydın

Batarya Yönetim Sistemi (BYS):

Bir veya daha çok hücreden oluşan batarya paketlerinin şarj ve deşarj sırasında denetimini ve yönetimini yapan sistemlerdir. Batarya paketlerinde akım, gerilim, sıcaklık vb. önemli değerlerin ölçümünü yaparak, uygun değerlerin dışına çıkıldığında sisteme müdahale eden yapılardır. Biz ELEKTROAYDIN olarak kendi tasarladığımız BYS sistemin de 256 adet e kadar her bir seri hücrenin istenilen değerlerini okuyabilmekteyiz. Kendi kullandığımız sistem de 36 adet seri hücreyi izlemekte ve yönetmekteyiz. Sistemimiz slave kartların hücreler den okuduğu değerleri ana karta göndermesi hususuna dayalı olarak çalışmaktadır. Ana kart aldığı bilgileri kontrol ederek acil durumlarda koruma çıkışlarını aktif ederek sistemden elektriğin kesilmesi sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Şarj esnasında ise hücreler arası balansı sağlamak için belirlenen voltaj aralıklarında seri hücreler arası voltaj farkı 100mV aşmayacak şekilde balans işlemi yapılır.

hızlı sarj

Telemetri Sistemi:

Bu sistem batarya yönetim sisteminde okunan tüm değerleri pist dışında bulunan teknik ekibe kablosuz olarak aktarıp yarış stratejisini oluşturmak için kullanılır. Araç içindeki tüm veriler kenarda bulunan strateji ekibinde ki bilgisayar ekranında görüntülenir. Teknik olarak tasarladığımız elektronik kart vasıtası ile alıcı verici modüller kullanarak ana bilgisayara gönderilir. Ana bilgisayarda gelen veriler kullanılarak Visual Studio programı kullanılarak görsel tasarım yapılan bir bilgisayar yazılımında veriler izlenir ve kayıt tutularak veriler daha sonra da incelenir.

Hızlı Şarj İstasyonu:

Aracımızın batarya paketini şarj etmek için iki mod u bulunan şarj istasyonu hızlı şarj modunda 3 saatte normal modda ise 7 saatte batarya paketimizi şarj etmektedir. Kendimiz tasarladığımız istasyon flyback topolojisine sahip bir güç kaynağıdır ve 900W gücündedir.

mekanik parçalar

Mekanik Sistem:

Aracımızın şasi, kabuk, rollbar ve rollgage sistemleri karbonfiber kullanılarak üretilmiştir. Karbonfiber üretimlerinde vakum infüzyon yöntemi kullanılmıştır. Üretilen tüm parçaların tasarımları ve analizleri ekibimiz tarafından yapılmıştır.
Ayrıca aracın tüm yürür aksam taşıyıcı sistem elemanları da ekibimiz tarafından tasarlanmış olup alüminyum 7075 serisinden üretilerek korozyona karşı dayanımı arttırmak için eloksal kaplanmıştır.

Tüm bu işlemlerin sonucunda ekibimiz ;

İstanbul Aydın Üniversitesi Elektroaydın takımı TÜBİTAK Efficiency Challenge yarışmasına “Elektro-Aydın-Aura” ve “Elektro-Aydın-Nova” adlı araçlarla katıldı. Final yarışında Elektro-Aydın-Aura aracı üçüncülük kürsüsüne çıkarken, Elektro-Aydın-Nova aracı ise beşinci oldu. İzmit’teki Körfez pistinde gerçekleştirilen ve altı gün süren yarışlarda İstanbul Aydın Üniversitesi Elektroaydın takımı üst üste ikinci defa yarışlarda üçüncü oldu.

Yazıyı hazırlayan: Mustafa Akbulut

3 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
3 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?