Elektrikli Uçak E-Fan

Airbus elektrikli uçak E-Fan seri üretimine başlıyor. Dünya çapında elektrikle çalışan ilk uçak 2017 yılının sonlarına doğru hava trafiğine girmeyi hedefliyor. Uçağın zorunlu elektrik ihtiyacının bir kısmi uçakta karşılanıyor.

E-Fan elektrikli uçağı 2014 yılının mart ayında Fransa’nın Bordeaux-Merignac havaalanında sessiz sedasız bir deneme sürüşü gerçekleştirdi ve başarılı oldu. Avrupalı dev havayolu şirketi Airbus bununla birlikte havacılık sektöründe çok büyük bir ise imza attı. Çünkü E-Fan’dan önümüzdeki yıllarda oturma kapasitesi 90 kişilik olan elektrikli uçak üretilmesi hedefleniyor.

e-fan elektrikli uçak projesi

Elektrikli Uçak Nedir ve Teknik Özellikleri

Merkezi Fransa’nın Toulouse şehrinde olan firma temel taşını şimdilik oturttu. Airbus E Fanın seri üretiminin yapılmasına karar verildi. Montaj yeriyse 2016 yılında yine Fransa’nın güneybatısında bulunan Aquitanien şehrinde bulunmaktadır. Orta büyüklükteki bu şehirde pervaneli uçakların deneme sürüşlerinin yapıldığı Pau-Pyrenäen adında bir havaalanı mevcuttur. 2017 yılının sonundaysa E-Fan’ın hizmete sunulması planlanıyor. Airbus Grubunun teknik şefi Jean Botti uçak hakkında E-Fan’ın seri üretime geçmesinin endüstriyel alanda teknolojinin genişlemesini ve tecrübe edinilmesini sağlayacağını belirtiyor.

Sürüş Hızı 160 km/h.

Pilotların temel eğitimi için düşünülen iki kişilik uçağın genişliği 9,5 metre, uzunluğu ise 6,7 metre olmasının yanında 500 kg civarında ağırlığa sahiptir. Saatte ortalama hızı 160 km/h olan E-Fan anlık ivme ile 220 km/h ye ulaşabiliyor. Elektromotorlar elektrigi, kanatlarin altina yerlestirilen lityum-iyon pilleri sayesinde tedarik etmektedir. Tam şarj halinde 75 dakika havada kalabilir.

e-fan lityum-iyon motorlari

Pervaneler 30 kw motorlarla birlikte uçağı harekete geçirir. Bu pervaneler havada serbest şekilde dönmez. Bilakis silindirik formda ki kılıfla etrafı sarılmıştır. Pau`da E-Fan`ın daha büyük olan 4 kişilik versiyonu üretildi ancak henüz yeterince geliştirilmemiş durumdadır.

Airbus`in, partnerleri olan Siemens, uçak üretim firması Diamond Aircraft ve Wankel motorlarını üreten Austro Engine firmaları ile birlikte bir Hibrid uçağı üretmişti. DA36 E-Star 2 adinda ki bu ucak Siemens`e ait olan 65-Kilowatt güce sahip Elektromotor ve sadece 13 kg ağırlığa sahiptir. Bu da normal bir motorun yaklasik 1/5 i demektir. Elektrik tedarigi ise bir jeneratör vasitasiyla karsilaniyor.

da36 e-star 2 elektrikli uçak

Airbus mühendislerinden Detlef Müller-Wiesner, E-Fan’ın yolcu uçağı seklinde binlerce kişiyi taşıyabilmesi için en az 20-30 yıla ihtiyaçları olduğunu söylüyor. Ancak başlangıç yapıldığı için hayallerin gerçeğine dönüşeceğinden de son derece emin.

Serkan Yazak
Serkan Yazak
Makine Mühendisliği 2. Sınıf öğrencisiyim. Eğitimimi Almanya'da sürdürüyorum. İleri Seviye Almanca biliyorum. Otomotiv Sektörü ve genel olarak Makine Endüstrisi ilgi alanımdır.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?