Ana SayfaElektrik ve Elektronik MühendisliğiElektrik ve Elektronik Mühendisliği Nedir

Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Nedir

Merhaba arkadaşlar bu yazımızda sizler için elektrik ve elektronik mühendisliği nedir ve elektrik ve elektronik mühendisliği ne iş yapar sorularını araştırdık. Elektrik ve elektronik mühendisliği nedir; elektrik ile elektronik ve haberleşme mühendisliği’nin birleşiminden oluşan karma bir mühendislik dalıdır. Tanım yapacak olursak elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımı ve aynı zamanda elektronik aletlerin, iletişim sistemlerinin ve bunların proje ve çalışmalarının geliştirilmesi ve de uygulamaya dökülerek denetlenmesi ile ilgilenen bir mühendisliktir. Bu alanda eğitim alan ve mezun olan kişilere de elektrik ve elektronik mühendisi denir.

elektrik mühendisliği maaşları

Bir elektrik ve elektronik mühendisiliği nedir ve görevleri;

  • Doğal veya yapay kaynaklardan elektrik üretimini sağlamak.
  • Yapım merkezinden tüketim merkezine kadar enerjinin iletimini sağlamak,bunu sağlayacak plan ve projeleri hazırlamak.
  • Analog ve dijital ortamlı sistemlerin yapımı, bakım, onarımı, işletilmesi ve geliştirilmesini sağlamak.
  • Tıbbi elektronik cihazların tasarım, güvenlik ve bakımıyla ilgilenmek
  • İletişim ve haberleşme sistemlerinin geliştirilmesi, iletişim cihazlarının üretim, bakım, tanıtım, teknik satış hatta reklamlarıyla ilgilenip ve bunlar için gerekli iş gücü ve maliyeti hesaplamak.

elektrik ve elektronik mühendisliği nedir

Elektrik ve elektronik mühendisi hangi cihazlarla çalışır? Avometre, osiloskop, jenaratör, motor, entegre sistemleri, spektrum analizörleri, optik ölçüm aletleri, bilgisayar ve diğer aletler.

Elektrik ve Elektronik Mühendisi Nedir ve Hangi Koşullarda Çalışır?

İki mühendisliğin birleşimi olan bölüm mühendisi ister büro isterse şantiyelerde çalışabilmekte.

  • Elektrik santralleri, laboratuvarlarda,
  • Plan ve projeler için ofislerde,
  • Biyomedikalde ilerleyerek tıbbi cihazlar için hastanelerde,
  • Elektrik üretim, iletim ve dağıtım için açık hava sahalarında çalışır.

İş bulma konusunda çift alan şansına sahip mezun mühendisler Telekom, Trt, Tek, Türk Kablo, Viko, Siemens vb. özel ve resmi kurumlarda çalışabilir.

elektrik mühendisi nasıl olunur (2)

Elektrik ve elektronik mühendisi nasıl bir eğitim alır?

İlgili sınavla bölümü kazanmış mühendis adayları Mühendislik Fakülteleri veya Teknoloji Fakülteleri’nde derslik ve laboratuvarlarda 4 senelik (hazırlık hariç) bir eğitim alır.

İlk sınıfta Elektrik Elektroniğe Giriş, Programlama, Malzeme Bilgisi dersleri ile alanına ilk adımı atar adayımız. Yanında temel lise bilgilerini geliştirerek Fizik, Kimya ve Matematik görür. İkinci sınıfta alan laboratuvarlarında başlayan macerası ilk deneyimi baskı-devreyle devam eder ve Elektrik Ölçme, Güç Elektroniği, Elektrik Devreleri, Elektrik Makineleri, Elekromanyetik Dalga Teorisi, Mikrobilgisayarlar vs. derslerle devam eder ve yaz stajları ile de mesleğine biraz daha yaklaşır mühendis adayı.

Kimler elektik ve elektronik mühendisliği okuyabilir?

Yeterli puan alabilen ve bölümünden mezun olabilen herkes olabilir fakat meslek seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar olduğundan bireyin mesleki alana ve çalışma ortamlarına ilgisi olmalı.

elektrik elektronik mühendisliği bayan

Elektrik ve elektronik mühendisliği adayında aradığımız başlıca kriterler şunlar:

  • Sayısal ve analitik düşünme yeteneğine sahip olmak,
  • Fiziksel niceliklere ve elektronik alana ilgili, hem zihnen hem bedenen elektriksel devreler ve elektronik alana yatkın olmak,
  • Plan, tasarım konusunda kabiliyetli olmak,
  • Özgün düşünme yeteneği ile icat etme tutkusuna sahip olmak,
  • Disiplinli ve kurallı çalışabilen saha çalışması yapacak olanlar için insan ilişkisi iyi olan ve takım ruhuna sahip olan kişiliğe sahip olmak (teknikerler, diğer mühendisler, işçiler, teknik ressamlar vb. ile çalışma ortamı olabileceğinden bu önemli bir özellik)
  • Yapılmamışı denemekten korkmayan, risk alabilen biri olmak gerekir.

Ve bir mühendisin içinde bir şeyler üretme, icat etme tutkusu olmalı ki yerinde saymasın, mesleğinin gerektirdiklerini uygulasın. Bu yazımızda sizlere elektrik ve elektronik mühendisliği nedir sorusunu detaylı bir şekilde anlattık.

Bir diğer yazımız olan elektrik elektronik mühendisliği iş alanları yazımıza da göz atmanızı öneririm. Ayrıca elektrik ve elektronik mühendisliği maaşları başlıklı yazımızda göz atabilirsiniz.

Fatmanur Kurtulmuş
Fatmanur Kurtulmuş
Merhabalar, ben Mühendis Beyinler sitesinin yazarlarındanım. 1995 Antalya doğumluyum. 2013′de Aldemir Atilla Konuk Anadolu Lisesinden mezun oldum. Yine o sene Sakarya Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliğini kazandım ve öğrenimime devam ediyorum. Okulumuzun ve ülkemizin alanımla ilgili çoğu faaliyetlerini takip etmekle birlikte diğer taraftan edebi ve sosyal açıdan etkinliklerimi devam ettiriyorum. Mitoloji, tarih ve sporla yakından ilgiliyim. Yemek yemek, gezmek, müzik ve Naruto hayatta keyif aldığım ilk dört şey. Bilgim dahilinde her türlü konu üzerinde tartışmayı ve muhabbet etmeyi severim. Üretken Mühendislerle Türkiye’yi geliştirmeye devam arkadaşlar. Saygılarımla.

12 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
12 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?