Elektrik Tahrikli Asansörler

Merhaba arkadaşlar günümüzde çok sık bir şekilde hayatımızda olan elektrik tahrikli asansörler hakkında sizlere bilgi vermeye çalışacağım, keyifli okumalar. Asansörler tahrik biçimine bağlı olarak elektrik tahrikli ve hidrolik tahrikli olmak üzere iki ye ayrılır bugün elektrik tahrikli olanları anlatacağım. Elektrik tahrikli asansörler basit makine mantığı ile çalışmaktadır.

elektrik tahrikli asansörler

En üstte makine ve bağlı bulunan tahrik kasnağı, kasnağın bir tarafından yolcu kabinine diğer tarafından ise karşı ağırlığa inen halatlar mevcuttur. Karşı ağırlığın Kütlesi = P+Q/2 olarak hesaplanır. (P= Boş kabin ağırlığı , Q = Taşıma kapasitesi) Örneğin; 1000 kg taşıma kapasiteli bir asansörde, ortalama 800 kg boş kabin ağırlı (kabin, kapı, kabin karkası) mevcut ise karşı ağırlık kütlesi = 800+1000/2 = 1300 kg karşı ağırlık kütlesi mevcuttur yani elektrik tahrikli makine asansör çalışırken sadece 500 kg taşıyacak kadar yorulacaktır.

tek hızlı redüktörlü ac tahrik
tek hızlı redüktörlü ac tahrik

Asansörler taşıma kapasitesine, hızına, askı sistemine göre halat sayısı, halat çapı, halat cinsi farklılık göstermektedir. Askı Tipleri 1/1, 1/2, 1/4 askı çeşitleri vardır. Asansörler eğer yönetmeliğe uygun halde ise, tam güvenliğe sahiptir.

senkron motorun kuyu dibine, kuyuya ve kuyu dışına yerleştirilişi
senkron motorun kuyu dibine, kuyuya ve kuyu dışına yerleştirilişi

Makine – motor frenleri ve makineden bağımsız kabin frenleri bulunmaktadır. Kabin frenlerinin devreye girmesi için kabin taşımada kullanılandan daha ince halat ile frenden çıkan halat regülatör kasnaklarını dolaşır. Eğer ki askı halatların hepsi aynı anda kesilmiş olsa bile regülatör devreye girerek freni kilitleyecektir. Regülatörler v*1.4 hızında devreye girmektedir. (v= beyan hızı). Eğer ki asansör frenlemiş ise kesinlikle asansör teknik elemanından başkası asansörü hareket ettiremez.

Asansör yönetmeliğe uygun ise kapısı açık asla hareket etmez. Asansör yönetmeliğe uygun ise kabin başka katta ise diğer kat kapılar asla açılmaz. Elektrik kesildiğinde yarı katta kalmış ise en yakın kata gelip kapılarını açar ve hareket etmez. Kafanıza takılan sorular olursa elimden geldiğince yanıtlamaya çalışırım. Vakit ayırdığınız için teşekkürler.

Konuk Yazar
Konuk Yazar
Konuk yazarlarımız tarafından sitemize yollanan yazılar bu hesaptan yayınlanmaktadır. İsimsiz yazı yayınlamak istiyorsanız iletişim bölümünden sizlerde yazılarınızı yollayabilirsiniz.

4 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
4 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?