Elektrik mühendisliği ülkemiz için son derece önemli olan mesleklerden bir tanesidir. Bu mesleğe adım atılması için ilgili üniversitelerin 4 yıllık lisans bölümlerinden mezun olunması gerekmektedir. Elektrik mühendisliğinin temeli elektriktir. Bir mühendis elektriğin üretilmesini ve bu üretimin en ekonomik şekilde yapılmasının sağlanmasıdır.
Bunun dışında elektriğin iletilmesi ve doğru bir şekilde kullanılması da elektrik mühendisliğinin kapsamına girmektedir. Elektrik icat edildiğinden bu yana bu tarz mesleklere ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkemizde de elektrik mühendislerine olan ihtiyaç oldukça fazladır. Bun noktada maaşlarda yüksek olmakta ve elektrik mühendisi olunduğunda iyi paralar kazanılmaktadır.
Elektrik mühendislerinin çalışma alanları
Elektrik mühendisliğinin çalışma alanları son derece geniştir. Yeni mezun olmuş bir elektrik mühendisi bir inşaat ya da yapı denetim firmasında kolaylıkla iş bulabilecektir. Bunun yanı sıra enerji şirketlerinde de iş bulabilmek mümkündür. Bu tarz yerlerde çalışmak ufak yerlerde çalışmaya oranla çok daha avantajlıdır. Büyük şirketlerin maaş oranları da aynı oranda yüksek olmaktadır. Kişinin kendi şirketini kurması bile mümkündür. Mühendisin imza yetkisinin olması birçok alanda iş imkanı yaratmasını sağlayacaktır.
Devlette elektrik mühendisi maaşları ne kadardır?
Devlet, herkesin çalışmak istediği ilk sektördür. Kişinin kendini garanti altında hissetmesi devlet bünyesinden bir kurumla çalıştığında mümkün olacaktır. Elektrik mühendisleri yalnızca özel sektörde çalışmak zorunda değildir. Kpss’ye girildiği müddetçe devlette çalışmakta mümkündür. Devlette çalışıldığında maaşlar özel sektöre oranla biraz daha fazla olacaktır. Devlet bünyesinde çalışıldığında elektrik mühendisliği maaşları 3.500 TL’den başlamaktadır. Başlangıç seviyesinde bu kadar olan maaş ilerleyen dönemlerde 5.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Bu kişinin çalışma sürecine ve başarısına bağlıdır.
Özel sektörde elektrik mühendisi maaşları ne kadardır?
Elektrik mühendisler özel sektörde de iş bulabilme imkanına sahiptir. Bunun için çeşitli kurumlara başvurulması yeterli olacaktır. Özel sektörde elektrik mühendisliği maaşları son derce değişkendir. Kurumun büyüklüğü ve konumu verilen maaşlara etki edecektir. Bazı özel sektör kurumlarında 2000 TL gibi bir maaş oranı görülürken bazılarında bu oran 4.000 hatta 5.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Bu noktada kişinin okuduğu okul ve başlangıçta konuşulan miktar büyük oranda etkili olacaktır.