Ana SayfaElektrik ve Elektronik MühendisliğiElektrik, Elektronik ve Haberleşme Mühendislerinin Bilmesi Gereken Programlar

Elektrik, Elektronik ve Haberleşme Mühendislerinin Bilmesi Gereken Programlar

Forumun önemli bir kısmını hali hazırda mühendislik (ve benzeri) fakülterlerinde okuyan ve mühendislik fakültelerinde okumak üzere hazırlanan arkadaşların oluşturmasından dolayı, özellikle Telekomünikasyon (ve/veya Elektrik-Elektronik ve Haberleşme) bölümü öğrencilerini baz alarak mutlaka öğrenilmesi gereken birkaç programı özet şeklinde tanıtacağız. Tabi ki öğrenmeniz gereken programlar bu yazıda anlatacaklarımızla sınırlı değil, bunu da belirtmekte fayda var.

Matlab (Simulink & GUI)

Matlab programı çok geniş spektrumlu kullanım alanından dolayı hemen her mühendislik alanında kullanılan bir programdır. MATLAB programı line-based (satır bazlı) bir program olduğu için kendine has olan fonksiyonlar kullanılarak yazılır. Bir çok farklı özelliğe sahip olan bu programda kullanıcılar programlamayı genellikle ‘script’ adı verilen segmentte yapar. Yazacağınız programı direkt olarak ana program penceresine yazarsanız her değişiklik yapmak istediğinizde yazdığınız programı kopyala + yapıştır yapmak zorunda kalırsınız bu da işinizi zorlaştıracak bir etkendir. Öte yandan ‘script’ segmentine yazdığınızda tıpki bir Microsoft Word dosyası üzerinde değişiklikler yapıyormuşsunuz gibi değişiklik yapabilir ve programınızı düzenleyebilirsiniz.

matlabHemen her uygulamada işinizi fazlası ile görecek bu program ‘GUI (Graphical User Interface)’ adı verilen ve grafik tasarlamaya sahip bir bölüm de içermekte. Bir devre dizaynı yaparken (örn. op-amp (operational amplifier)) veya herhangi bir filtre dizayn ederken GUI bölümünde bulunan hazır bloklar birbirine bağlanarak istenilen sistem dizayn edilebilir. NI (National Instrument) isimli şirketin kolaylık sağlaması açısından hali hazırda ürettiği birçok cihaz ve aparat bulunmakta. Bu aparat ve cihazlar kullanılarak çok komplike yapılar elde edilebileceği gibi dizayn edilen bu yapılar LabVIEW gibi diğer programlarla ilişkilendirebilir. Ayrıca NI’ın sunduğu mobil aplikasyon imkanları doğrultusunda MATLAB kullanılarak dizayn edilen programların cep telefon/tablet veya laptoplar ile kontrol edilmesi de mümkün kılınmıştır.

Birçok üniversitede kısa bir süre içerisinde üstünkörü bir şekilde gösterilen bu programı mühendis fakültesinde okuyan veya okumak isteyen her arkadaşın öğrenmesi muhakkak gereklidir.

C, C+,C++ ve C# Programlama Dilleri

Bu programlar her ne kadar birbirinin aynısı gibi görünse de aralarında çok büyük olmamakla beraber bazı farkların olduğunu söyleyebiliriz. Bu programlama dilleri temel diller olduğundan her mühendisin en azından birisini bilmesi gerekmektedir. Öte yandan, bu dillerden herhangi birine hakim olmak MATLAB gibi diğer line-based programların öğrenilmesine de çok büyük katkı sağlayacaktır. Çok zor olmayan bu program dili disiplinli ve düzenli olarak verimli bir şekilde geçirilen yalnızca 3-4 ay içerisinde önemli ölçüde öğrenilebilir. Zaten hiç bir konuda tamamen profesyonel olmak kısa süre içerisinde gerçekleşmeyeceği için program yazdıkça, hatalarınızı gördükçe ‘troubleshoot’ dediğimiz hata ayıklama yönünüz gelişecek ve bu şekilde zaman içerisinde program üzerindeki hakimiyetiniz artacaktır. Bahsettiğimiz bu nedenlerden dolayı diğer programlama dillerine geçmeden önce ilk olarak C Programlamayı öğrenmek size çok büyük katkı sağlayacaktır.

c-programlama-dilleriMathcad 

Çoğu mühendis adayının adını duyduğu fakat çok fazla kullanılmayan bir program olan MATHCAD programı yukarıda bahsedilen programlardan çok daha sade bir yapıya sahiptir. MATHCAD sayesinde grafiğini çıkartmak istediğiniz formülasyonu sistem üzerinde verilen parametreleri kullanarak çok kolay bir şekilde elde edebilirsiniz. Düşük çaplı konulardan büyük çaplı konulara kadar her alanda kullanılabilen bu programı öğrenmek için aylara ihtiyacınız olmamakla beraber yalnızca birkaç hafta içerisinde iyi derecede öğrenmeniz mümkün. Konu başlığına değinmek gerekirse sizce bu program Elektrik-Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği/Telekomünikasyon Mühendisliği bölümündeki arkadaşların nasıl işine yarayacak? Bu program çok dip detayların, her bir parametrenin öneminin olduğu araştırmalarda (Örneğin: TeraHertz anten araştırmasında) her bir komponentin veya parametrenin birbiri ile olan ilişkilerini ve etkilerini gözlemlemede kullanılabilir. Ayrıca, Telekomünikasyon alanında yüzlerce formülasyon olduğunu ve bu formülasyonların en kolay bir biçimde MATHCAD ile grafiğe dönüştürülebileceğini vurgulamakta da fayda var. Dönem projelerinizde ve/veya bitirme tezlerinizde çok fazla işinize yarayacak bu program için mutlaka bilgisayaranızda yer açın. Mühendislik programlarının her zaman zor olmadığını göreceksiniz.

LABVIEW Programlama

LabVIEW şahsi olarak benim en çok sevdiğim program olmakla birlikte avantajları saymakla bitmeyecek bir programdır. Kısaca bahsetmek gerekirse, grafik bazlı bir program olan LabVIEW günümüzde hemen her alanda çok yaygın bir biçimde kullanılmakta. Öte yandan, maalesef ülkemizdeki üniversitelerde bu programa verilen önem yeterli boyutta değildir . Bununla birlikte hiç gösterilmese dahi her arkadaşın mutlaka kendi çabalarıyla da olsa öğrenmesi gereken bir programdır. C programlama, Matlab, AutoCAD ve daha birçok programlarla belli arayüzler arayıcılığı ile senkronize bir şekilde çalışabilen bu program kullanıcısına hemen her alanda eğlenceli bir programlama tecrübesi sunmakta. Yukarıda bahsettiğim National Instrument şirketinin en çok önem verdiği programlardan biri olmakla birlikte şirket LabVIEW’in çok geniş kapsamlı ve fonksiyonlu bir program olduğunu belirterek, seçilen öğrencilerin küçük yaşta LabVIEW tabanlı eğitim programlarına alındığını ve şirket bünyesindeki uygulama, proses, kontrol,bilgisayar ve yazılım mühendislerini bu şekilde kendileri yetiştirdiğini belirtmektedir. Programın Elektrik Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği ile olan ilişkisine deyinecek olursak kısaca şunu söyleyebiliriz ki tüm mühendislik alanlarında yaygın olarak kullanılan bu program EE veya Haberleşme alanlarında fiber iletim, kablosuz iletim, kablolu iletim, frekans analizi, gömülü sistemlerde haberleşme arayüzü oluşturma ve daha binlerce uygulamada sıklıkla kullanılmaktadır.

Son olarak bu güne kadar sayısız uygulamada kullanılan bu programların hepsi iş başvurusu yaptığınızda sizlere çok önemli bir artı ekleyeceği gibi, görev aldığınız her projede alternatif fikirlerin oluşmasına ve tek yönlü düşünme zorunluluğunun ortadan kalkmasına da yardımcı olacaktır. Çağımızın “Teknoloji Çağı” olması münasebetiyle en az derslerde gördüğümüz Fizik, Kimya, Matematik dersleri kadar bu programlara da önem vermek artık zorunluluk haline gelmiştir. Diğer yazılarımızda görüşmek üzere.

Teknoloji ile kalın.

Mücahit Arslan
Mücahit Arslan
Asya kıtasında tamamlanan lisans eğitimi ardından vatan toprağında yüksek lisans eğitimini tamamlamış bir mühendisim. Uzun yıllar yüksek teknoloji ar-ge mühendisi olarak görev yaptıktan sonra havacılık çalışmaya başladım. Ülkemizin savunmasına bir nebze katkıda bulunmak için mücadele ediyorum. Uzun lafın kısası gözümüz yükseklerde! Sizlerle merak uyandıran bilimsel olayları ve bireysel olarak elde ettiğim sosyal gözlem sonuçlarımı paylaşacağım. Teknoloji ile Kalın!
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?