Merhabalar bu yazımda sizlere bir kendin yap projesi yapımını anlatacağım. İnsan var olduğundan beri ihtiyaçlar çerçevesinde buluşlar yapmış, araştırmalar yapmış, icatlar geliştirmiştir. Bugün yazın bunaltıcı sıcaklarından sıkılan biri, ihtiyaç olarak ucuz bir el yapımı klima yapmak istemiş. Hep birlikte onu inceleyeceğiz ve nasıl yapıldığını öğreneceğiz. Başlayalım o halde. Aşağıda ki fotoğrafta yaptığımız kendin yap projesinin önden nasıl göründüğünü görmektesiniz.
Bu el yapımı klima rahatlıkla bulunabilecek düşük maliyetli günlük ev eşyalarıyla yapıldı.Ve işte kullanacağımız malzemeler:
- Sıradan bir Masa Üstü Fan
- Akvaryum Pompası
- Bakır Boru
- Esnek Plastik Boru.
Evet, tüm malzemeler bu kadar.
Fotoğraflarda da görüldüğü gibi bakır boru, masa üstü fanın arka ve önüne spiral bir şekilde sarılıyor. Su pompaları, esnek plastik borularla soğuk su haznesine bağlanır. Daha sonra bakır borular, plastik borulardan gelen suyla beslenir ve devir daim işlemi su pompalarıyla sağlanır. Ve fanı çalıştırdığımızda el tipi klimamız hazırdır. Fakat biz de denerken bunu bir sorunla karşılaştık. Kullanıcılar suyun serin kalmasını sağlamak amacıyla klimamızın su haznesine her 6 saatte buz eklemek zorundalar.
Editör Notu : Bildiğiniz gibi saf suyun donma noktası 0° derecedir. Musluk suyunun ise 0- (-3) arasındadır. Suyumuzun hemen ısınmaması için haznemize ekleyeceğimiz suya biraz tuz katabiliriz. Böylece donma noktası -23º derecelere kadar düşecektir.
Bildiğiniz gibi θ=m.c.ΔT’dir.
Alınan enerji Q1 = m.c.Δt = m1.c1.(t-t1)
Verilen enerji: Q2 = m.c.Δt = m2.c2.(t2 – t).
Formüllerden de görüldüğü gibi su haznemize koyulan su bir süre sonra oda sıcaklığına kadar yükselecek. Sıcaklık değişimi çok olursa verilen enerjide o kadar yüksek olacaktır. Yalnız tuzlu suyun öz ısısı azalır sanırım. İnternetten tam verileri bulamadım. Tam olarak sayısal veriler ile hesaplama yapmadım. Yalnız daha çok performans vereceğini düşünüyorum. Aksini düşünüyorsanız yorumda belirtebilirsiniz.
Net maliyeti ortalama 100 tl civarıdır ve bu bir klimaya göre kat kat ucuzdur. Ve en önemli nokta; evde kullanırken lütfen dikkatli kullanın ve emniyetli bir yere koyun. Su ve elektrik kombinasyonu her zaman tehlikelidir bu yüzden dikkat ediniz. Herhangi bir oluşacak sorumluluk kullanıcıya aittir. Su sızıntısı olmamasına dikkat ediniz. Siz ekstra bir önlem almak isterseniz vantilatörün olduğu yere üsten leylon ile kaplayabilirsiniz. Yalnız motorun hava alıcak şekilde yapınız. Yoksa motor aşırı ısınma nedeni ile zarar görebilir.
Yukarıda ki resimde kendin yap projemizin son halini görebilirsiniz. Bir sonra ki kendin yap projesinde görüşmek üzere esen kalınız.
İlginizi çekebilecek diğer yazımız : Mini Tesla Bobini Yapımı