Merhaba arkadaşlar bu yazımızda sizlere düzgün olmayan dairesel hareket konusunu anlatacağız, bunun yanı sıra sizlere konuyu daha iyi kavramanız için düzgün olmayan dairesel hareket ile ilgili örnekler çözeceğiz. Dairesel bir yörüngede süratini değişerek hareket eden parçacığın, merkezcil ivmesinin yanında, dv/dt büyüklüğünde bir teğetsel ivmesinin de olduğunu bulmuştuk. Böylece parçacığa etki eden kuvvetin hem merkezcil hem teğetsel bileşeni olmalıdır. Yani, toplam ivme a = ar + at olduğundan, parçacığa etki eden toplam kuvvet F = Fr + Ft ile verilir ve Şekil 1 de gösterildiği gibidir.
Bu kuvvetin Ft vektör bileşeni, dairenin merkezine yönelmiştir ve merkezcil ivmenin meydana gelişinden sorumludur. Kuvvetin Ft vektör bileşeni yörüngeye teğettir ve teğetsel ivmenin meydana gelişinden sorumludur ve parçacığın hızının zamanla değişmesine sebep olur. Aşağıdaki örnek bu tip hareketi açıkça anlatmaktadır.
Şekil 1 de Parçacığa etkiyen kuvvetin yörüngeye teğet bileşeni, ∑Ft hızın büyüklüğünü değiştirir. Bu durumda, parçacığa uygulanan toplam kuvvet, teğet doğrultusundaki ve yarıçap doğrultusundaki kuvvetlerin vektörel toplamıdır, yani ∑F =∑Ft + ∑Fr
Düzgün Olmayan Dairesel Hareket Örneği
m kütleli küçük bir küre Şekil 2a da görüldüğü gibi, R uzunluğunda bir ipin ucuna bağlanarak düşey düzlemde bir O noktası etrafında dairesel yörüngede döndürülüyor. Cismin hızının v olduğu ve ipin düşeyle θ açısı yaptığı bir anda, ipteki gerilmeyi hesaplayınız.
Çözüm: Öncelikle hızın düzgün olmadığına dikkat etmeliyiz. Ağırlığın teğet bileşeni, teğetsel ivmeyi oluşturmuştur. Şekil 2b deki serbest cisim çizeneğinden de görüldüğü gibi, cisme uygulanan kuvvetler Fg = mg ağırlığı ve ipteki T gerilmesidir. mg nin teğetsel bileşeni mgsinθ ve yarıçap doğrultusundaki bileşeni mgcosθ dır. Newton’un 2. hareket yasası
∑Ft= mgsinθ = mat
at = gsinθ
bulunur. İvmenin bu bileşeni v hızının zamanla değiştiğini ifade eder. Çünkü at = dv/ dt dir.
Newton’un ikinci yasasını yarıçap doğrultusunda uygularız. T ve ar nin yarıçap doğrultusunda olduğuna dikkat ederek
bulunur.
Özel Durumlar Yörüngenin en üst noktasında θ = 180° dir. cos 180° = -1 olduğundan üst nokta için Tüst elde edilir
Bu değer, T gerilmesinin minimum değeridir. Tam bu noktada at teğetsel ivme mevcut olmaz, at = 0 olur. Sadece ar yarıçap doğrultusundaki ivme mevcut olur. Bu ivmenin yönü aşağı doğrudur.
Yörüngenin en alt noktasında θ =0° dir, ve cosθ = 1 dir. Buradan Talt bulunur:
olur. Bu değer de T gerilmesinin maksimum değeridir. Tekrar bu noktada at = 0 dır. Sadece yarıçap doğrultusunda yukarı yönlü ivme mevcuttur.
Bu yazımızda sizlere düzgün olmayan dairesel hareket konusunu anlattık. Bu yazımız şle bağıntılı olan newtonun hareket konunlarına göz atmayı unutmayınız.