Bu yazımda düzgün bir elektrik alanında yüklü parçacıkların hareketi nasıl olduğunu açıklayacağım. q yüklü m kütleli bir parçacık bir E elektrik alanına konulduğunda, yüke etkiyen elektrik kuvveti qE’dir. Bu, parçacığa etkiyen tek kuvvetse, net kuvvet olacağından parçacığı hızlandırır. Bu durumda parçacığa Newton’un ikinci yasası uygulandığında; Fe=qE=ma elde edilir. Buna göre parçacığın ivmesi:
olur. E düzgün ise (yani, doğrultu ve büyüklüğü sabitse), ivme sabittir. Parçacığın yükü artı ise ivme elektrik alanıyla aynı, eksi ise zıt yöndedir.
Zıt işaret yüklü iki düz metal tabaka arasındaki bölgede elektrik alanı yaklaşık olarak düzgündür.-e yüklü bir elektronun bu alana Vi ilk hızıyla yatay olarak fırlatıldığı varsayılsın. Şekil 1 deki E elektrik alanı artı y doğrultusunda olduğundan, elektronun ivmesi eksi y doğrultusundadır. Yani,
İvme sabit olduğundan, vxi= vi ve vyi= 0 olmak üzere, iki boyuttaki kinematik denklemleri uygulanabilir. Elektrik alanında, bir t süresi kaldıktan sonra elektronun hız bileşenleri, vx= vi= sabit
Düzgün Bir Elektrik Alanında Yüklü Parçacıkların Hareketi Örnek
Şekil 1 de İki yüklü tabakanın oluşturduğu düzgün bir elektrik alanın, bir elektron yatay olarak fırlatılıyor. Elektron aşağı doğru bir ivme kazanır (E ye zıt yönde) ve tabakalar arasındayken parabolik bir yörünge izler. Elektron, elektrik alanında t süresi kaldıktan sonra koordinatları
X=Vit olur.
Elektron düzgün elektrik alan bölgesinden çıkınca Newton’un birinci yasasına uyarak v>v0 hızıyla Şekil 1 deki v doğrultusunda bir doğru boyunca hareketini sürdürür.
Elektron üzerindeki kütle-çekim kuvveti önemsenmez. Atomik parçacıklar için bu iyi bir yaklaşımdır. 104 N/C luk bir elektrik alanında eE elektrik kuvvetinin, büyüklüğünün mg kütleçekim kuvvetinin büyüklüğüne oranı bir elektron için 1014, bir proton için 1011 mertebesindedir.
Katot Işınları Tüpü
Şekil 2 de gösterilen katot ışınları tüpü; ossiloskoplar, radar sistemleri, televizyon alıcıları, bilgisayar ekranlarında elektronik bilginin görüntülenmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Katot ışınları tüpünün (KIT), içinde, elektronların elektrik ya da manyetik alanlarda hızlandırıldıkları ve saptırıldıkları havası boşaltılmış bir tüptür. Elektron demeti, tüpün boyun kısmında bulunan elektron tabancası denilen bir aygıtla üretilirler. Bu elektronlar kendi başlarına bırakıldıklarında KIT’ nün ön kısmındaki ekrana çarpıncaya dek dosdoğru bir yol izlerler. Tüpün “ekran” ı, elektronlarla dövüldüğünde görünür ışık saçan bir maddeyle kaplanmıştır.
Bir katot ışınları tübünün gösterimi. Sıcak C katodundan ayrılan elektronlar A anoduna doğru hızlanırlar. Elektron tabancası elektron demetinin odaklanmasında da kullanılır, plakalar ise demeti saptırır.
Bir osiloskopta tüpün boyun kısmında birbirine dik olarak yerleştirilmiş iki plaka takımıyla elektronlar çeşitli doğrultularda saptırılırlar. Plakalardaki yük miktarını denetlemek için bir dış elektrik devresi kullanılır. Yatay saptırıcı plakalardan birine artı ötekine eksi yük konulması plakalar arasında bir elektrik alan oluşturur ve demetin yanlamasına denetimini sağlar. Düşey saptırıcı plakalar da aynı biçimde davranır, yalnız plakalardaki yükün değiştirilmesi demetin düşey sapmasını sağlar.
Düzgün bir elektrik alanında yüklü parçacıkların hareketi başlıklı yazım burada sonlandı. Diğer yazımda görüşmek üzere.