Dübel Uygulaması

Hepimiz hayatımızda en az bir kere duvara bir şeyler asmak için çivi ya da vidalarla savaş vermişizdir. Bu yazıda sizlere dübel kullanımıyla ilgili bazı bilgiler vereceğim. Basit bir konuymuş gibi görünse de bilmeniz gerçekten faydalı olacaktır. Elbette dübel yalnızca duvara tablo asmak için kullanılan bir nesne değildir. Gördüğünüz bütün çelik imalatlar dübeller sayesinde ayakta durabilmektedir. Dübel bir ankraj elemanıdır. Arthur Fischer tarafından icat edilen dübellerin halen dünyadaki en büyük temsilcilerinden biri Fischer markasıdır.

dübel uygulaması

Birçok dübel çeşidi vardır. Mekanik, kimyasal, plastik, çakma gibi çeşitleri vardır. En çok kullanılan dübeller plastık ve çakma dübellerdir. Fakat örneğin çelik bir köprü yapıyorsanız veya betonarme binanıza filiz ekimi yapmak istiyorsanız genelde mekanik ya da kimyasal dübeller kullanmak zorundasınız. Peki dübel uygulaması nasıl yapılır? Bir örnekle açıklayacağım fakat vereceğim örnek diğer dübel uygulamaları için de emsal teşkil edecektir.

Filiz Ekimi

1. Dubel Seçimi

Dübel seçerken dikkat etmemiz gerekenleri aşağıya sıralıyorum. dubel seçimi

İmalatın cinsi: Filiz ekimi yaparken kimyasal dübel çeşitlerinden biri olan epoksiyi tercih edebiliriz.

ETA Belgesi: European Technical Assessment yani Avrupa Teknik Değerlendirme anlamına gelen bu belgeye sahip olmayan ürünler tercih edilmemelidir.

Yapışma Dayanımı: Yapışma dayanımı en yüksek olan üründür.

Uygulanan sıcaklık aralığı: Filiz ekiminde ortalama oda sıcaklığı uygundur.

Kür Süresi: Ürünün üzerinde ortalama kür süresi genelde belirtilir fakat sıcaklık ve nem gibi etmenlere bağlı olmakla birlikte 24 saat ortalama kür süresi uygun diyebiliriz.

Saklama Koşulları: Ürünün üzerinde belirtilen saklama koşulları uygulanmalıdır.

Yangın Davranışı: Epoksi dübel, piyasada en çok kullanılan ürün olmasının yanında en büyük dezavantajı yangına karşı dayanıksız olmasıdır.

2. Delik Açılması

Yöntem Seçimi: Hangi yöntemle delik açılacağı belirlenmelidir. Genelde darbeli matkap ya da karot aleti kullanılır. Filiz ekimi için ikisi de uygundur.

Doğru Delik Çapı: Uygulayacağımız ankraj elemanının çapına göre doğru dübeli yerleştirmek için doğru çapta matkap ucu seçilmelidir. Eğer çap olması gerekenden büyük olursa sıvanıp kapatılmalıdır. Filiz ekimi için beraberinde devam edecek imalatın donatı çapı seçilmelidir.

Doğru Delik Uzunluğu: Matkap ya da karot ucuna bir bant yardımıyla gerekli uzunluk ayarlanabilir. Filiz ekimi için gerekli uzunluk donatı çapının 40-50 katı kadardır.

3. Delik Temizliği:

Dübel uygulamasının en kritik noktasıdır. Eğer dübelin yerleştirileceği bölge yeterince temiz olmazsa gerekli adezyon sağlanamaz ve dübel yerinden çıkabilir. Bunların yanında örneğin Hollanda’da duvarlardaki silisin havaya karışmaması için duvar delme işlemi tozu direkt çeken matkaplar ile yapılmak zorundadır. Bu yüzden evde tablo asarken bile delik temizliğine önem verilmelidir. Darbeli matkap ile delik açtığınızda önce deliğin içine hava pompası tutulur. Sonra fırçayla içerisindeki tozlar ve çeperler temizlenir. Son olarak tekrar hava tutulur. Eğer bu işlemi karotla yapıyorsanız; önce deliğin içini suyla ıslatıp daha sonra sırasıyla hava pompası, fırça ve tekrar hava pompası işlemleri uygulanır.

dubel

4. Dübel Yerleştirilmesi

Plastik ya da çakma dübeller çekiç yardımıyla yerine çakılabilir. Mekanik dübeller ise cıvatalarıyla birlikte üretildiği için direkt çakma işlemiyle yerlerine yerleşmiş olurlar. TKimyasal dübeller ise silikon tüpü benzeri bir tüpün içinden(önce 5 cm kadarı yere boşaltılır çünkü ucundaki malzemenin dayanımı düşmüş olabilir.) delikle aynı çaptaki hortumun içine boşaltılır. Daha sonra hortumun içindeki malzeme deliğin içine; donatı yerleştirildiğinde çok az miktarı dışarı taşacak seviyede uygulanır.

Yılmaz Uğurlu
Yılmaz Uğurlu
Gezerken okuyan-okurken gezen cinsten.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?