Hemen hemen hepimiz arşivleme programlarını kullanıyoruz. Ancak hangimiz arşivleme programlarında geçen terimlerin anlamlarını tam anlamıyla biliyoruz? Örnegin zip, rar, tar, targz gibi uzantılarla karşılaşıyoruz. zip ile sıkıştırmak ile rar ile sıkıştırmak arasında ne gibi farklar var hep beraber inceleyelim.
Dosya Arşivleme
Dosya Arşiv biçimleri genel olarak 2 nedenle kullanılıyor.
1) Bir çok dosyayı bir dosyada toplayarak yerden tasarruf etmek için.
2) Sıkıştırmak ( Boyutunu küçültmek) için.
Bunların yanında bazı programlarda ek özelliklerde mevcut kılınıyor, örnegin dosya şifreleme gibi. Tabi bu dosya şifreleri kırması çok üzün sürmüyor(herkes için değil). Eger sizler şifreleme ihtiyacına sahip degilseniz arayacagınız belli başlı özellikler olmalı.
Bunlar;
1) Sıkıştırma Hızı
2) Sıkıştırma Süresi
3) Arşivi açmanız için gerekli olan programlar.
Şimdide kullanabileceginiz arşiv biçimleri ve bunların detaylarını inceleyelim.
Dosya arşivleme teknikleri
Zip nedir?
Zip: Ek bir yazılım yüklemesi gerektirmez ve oldukca hızlıdır.
Tar.gz nedir?
Tar.gz: tar.gz dosyalarıda zip gibi hızlıdır. Doslayarınızı zip den biraz daha iyi sıkıştırabilir. Linux için evrenselleşmiş boyuttadır.
Tar.bzip2: Sıkıştırma oranı Tar.gz ye nazaran daha iyidir. Linux için bir diger alternatif seçenektir.
7z: Çok yavaş ancak bir çok arşivleme yönteminden daha iyi sıkıştırma yapabiliyor. Büyük bir dosyayı küçültmek içinen ideal arşivleme dosyalarından biridir.
Rar nedir?
Rar: rar uzantılarının üzücü yanı sadece Windows işletim sistemi üzerinde çalışıyor olmalarından kaynaklanıyor. mp3 uzantılarında daha iyi sıkıştırma yaptıgı ise aşikar.
Uzantıları tek tek tanıdıktan hemen sonra diger ek özelliklerine bakalım.
- RAR dosyaları ZİP e göre daha iyi sıkıştırma saglar. Örnegin 4MB bir resim dosyası ZIP ile 2,56 MB RAR ile 2,38 MB oluyor.
- RAR dosyaları sınırsız boyutta dosya içerebilir. ZİP dosyası en fazla 2 GB dosya içerebilir.
- ZİP arşivi RAR arşivine göre daha hızlı oluşturulur.
Benim sizler için tavsiyem çoklu dosya paylaşımlarınızda yani bir çok dosyayı birleştirip başka biriyle paylaşacagınız zamanlarda RAR tercih etmenizdir. RAR tercih etmenizi söylememin nedeni daha hızlı oluşudur. Ancak diger sıkıştırma yöntemlerini bilmeninde kullanım amacına göre tabiki faydası var.
Sizleri bir önceki yazımı okumanız için davet ediyorum. Arduino ile program yazma