Ateş, insanları çocuk, genç ya da yaşlı grubuna ayırmaksızın, her yaş gruplarda görülmektedir. Ateşin yükselmesi insan vücudunun doğasında vardır. İnsan vücudunu kontrol altına almak isteyen bakteriler, bağışıklık sistemimiz tarafından, vücut ısısını yükselterek vücut sağlığını dengelemeye çalışmaktadır. Bizim burada yapmamız gereken, bol bol su içmek ve bununla birlikte terleme ile vücuttan atılan suyu, dengelemeye çalışmaktır. Bu bir yandan da bağışıklık sistemimizin, bakterilere karşı açtığı savaşa büyük bir avantaj ile destek sağlamaktadır.
Vücut ısısını evde doğal yöntemler ile düşürmek mümkündür. Ancak uygulanan doğal yöntemler sonucu, ateş halen devam ediyor ya da 38 derece ve üstünde ise, bir uzman tavsiyesi olmadan, ilaç kullanmamalı ve en yakın zamanda, bir uzmana danışmalı ve onun tavsiyelerine bağlı olarak tedavi edilmelidir. Çünkü yüksek ateş bazen başka rahatsızlıkların habercisi olabilmektedir.
Duş almak, ateşi düşürür mü?
Ateşi düşürmek için duş ideal bir çözümdür. Yalnız duş alırken vücut ısısını olduğundan fazla düşürmemek için direk soğuk suyla duş almaya başlanmamalıdır. Vücut ısısını dengeli bir şekilde düşürmek için ilk olarak, suyun sıcaklık derecesi duşun başlangıcından bitişine doğru ılıklaştırılması gerekir. Duştan sonra daha da kötüleşmemek için vücudun iyice kurutulması, vücut sıcaklığının dengede kalmasını sağlayacaktır.
Islak havlu ile ateş, nasıl düşürülür?
Yüksek ateşte, temiz bir bez ya da havluyu ıslatmakla birlikte, havlunun serin ve nemli kalması için havluyu sıkarak, fazla olan sudan kurtulmak gerekir. Ateşi düşürmek için, ıslak havluyu alnın üstüne, enseye ya da koltuk altlarına koyarak, ateşin yavaş yavaş düşmesini sağlamak ve bu esnada havluyu sık sık temiz suda ıslatılarak tekrar aynı bölgelere konulmalıdır.
Yüksek ateşte, oda sıcaklığı nasıl olmalıdır?
Yüksek ateşte, oda sıcaklığını düşürmek gerekir. Yalnız oda sıcaklığı çok düşürmemekte fayda vardır. Çünkü yüksek ateş nedeni ile terleyen vücudunuz, düşürülen oda sıcaklığı ile birleşince, terinizin üzerinizde kurumasına ve daha kötü hastalanmanıza neden olabilir. Onun için dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise, sık sık sıcaklığın değiştiği alanlardan uzak durulmasında ve dinlenmesinde fayda vardır.
Yüksek ateşte, nasıl giyinilmelidir?
Vücut ısısının artmaması için vücudu boğmayacak türden, rahat ve bol giysiler giyilmelidir. Çünkü bu sayede vücut, havasız kalmayarak daha fazla terlemeye engel olur. Aksi taktirde dar giysiler, vücudun hava almasını engelleyerek, daha fazla ter ve sıvı kaybına neden olmaktadır.
Su içmek ateşi düşürür mü?
Yüksek ateş nedeniyle, vücudun terlemesi ya da grip gibi durumlarda hapşırarak, vücudun hızlı bir şekilde sıvı kaybına neden olmaktadır. Vücudun sıvı kaybetmesi, ateşin yükselmesiyle birlikte halsizlik ve bas ağrısı gibi sorunlara neden olur. Bu yüzden gün içerisinde, vücudun sıvı dengesini sağlamak için bol bol su içilmeli ya da sıvı ihtiyacını karşılayan diğer türden içecekler içilmelidir.