Ana SayfaBilgisayar MühendisliğiDNA Bilgisayarı - 100 Milyar Terabyte

DNA Bilgisayarı – 100 Milyar Terabyte

Yüksek teknoloji daha önce SD Kartlar ile alakalı yapmış olduğu depolama teknolojisini bu sefer daha farklı ve yaşayan bir boyuta aktararak bilgisayar teknolojisinde çığır açacak bir icat yaptılar ve bunun adı “DNA Bilgisayarı”, DNA bildiğiniz üzere canlılar için genetik bilgileri taşıyan küçük ve basit bir şey gibi bilinse de aslında canlıların en küçük yapı taşlarından biridir. Biyolojinin aksine bu yazımızda DNA’nın bilgisayar teknolojisine girişi ve ortaya çıkardığı sonuçlardan bahsedeceğim.

Manchester Üniversitesinde bir grup bilim adamı DNA üzerinde çalışarak yeni jenerasyon bilgisayarlar için harddisk olarak kullanmayı planlıyor. Bu düşüncenin temeli ise özetle DNA’nın kendini eşlemesi (replikasyon) özelliğine dayandırılıyor çünkü bu şekilde sürekli kendini yeniliyor ve genişliyor, genişledikçe de depolama özelliği artıyor. Biyolojik olarak da düşünürsek insanoğlu ile alakalı bütün bilgileri hapsetme ve tutma özelliği olan DNA bilgisayar bilimi açısından inanılmaz kilometre taşlarından biri olacağı aşikar.

dna bilgisayarı 2DNA bilgisayarının depolaması ile ilgili şaşırtıcı bir sayı vermem gerekirse şuan ki quantum bilgisayarları da dahil olmak üzere DNA harddiskinin sağladığı kapasiteyi sağlayamıyor. Günümüz bilgisayarları birkaç terabyte depolama alanına sahip iken DNA bilgisayarı 100 Milyar Terabyte depolama alanına sahip ve en şaşırtıcı olanı bence 100 milyar terabyte depolama alanını sadece 1 gram DNA‘nın içerisinde yer almasıdır.

Teknik olarak DNA Bilgisayarının ismi ise self-replicating (kendi kendini yenileyen/üreten) olarak literatüre geçmiştir. Neden kendi kendi yenileyen veya üreten bilgisayar adını almıştır ? sorusuna ise cevaben şöyle bir açıklama yer alıyor ; geleneksel bilgisayarların seçmesi gereken iki yol olduğunda örneğin bir labirentte sağ veya sola dönmek gerektiğinde ikisinden birini öncelik olarak seçmek zorunda ama DNA bilgisayarı geleneksel bilgisayarların işlem yapabilme kapasitesinden daha hızlı kapasiteye sahip olduğu için ve gerekirse kendisi yeni bir yol üreterek üçüncü bir yol seçebileceği için kendi kendini yenileyen ve üreten isimini almıştır.

DNA bilgisayarı henüz laboratuvar ortamında geliştirilmekte ve sektörel anlamda şuan kullanımda değil yapılan çalışmalarda şuan ki geliştirilen DNA bilgisayarının özelliklerine göre 1 megabyte kodlama için maliyeti $12,500 gibi yüksek bir maliyete sahip.

dna bilgisayarı 3Günümüzde çok yüksek maliyete sahip olması dezavantajları arasında olsa ilerleyen yıllarda en güvenilir ve en sağlam depolama alanını ve işlem gücünü bilim dünyasına sunacağı inkar edilemez bir gerçektir.

Referans

[1] futurism.com/self-replicating-dna-computers-are-set-to-change-everything

Kürşat Kılıç
Kürşat Kılıç
Bilim,teknoloji ve mühendislikte her konuya meraklı ve yabancı popüler bilim sayfalarından haberleri ve makaleleri Türkçe'ye kazandırıyor. Öğrenme felsefesi eager to learn olan Kürşat KILIÇ'ın eğitim aldığı alan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Maden Mühendisliği olup eğitimine İtalya'da bulunan Politecnico Di Torino da Master düzeyinde devam edecek.

6 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
6 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?