Üniversite, lise öğrenimi bitirdikten sonra ki öğrenim hayatına denir. Lisans öğrenimi de denilmektedir. Normal şartlar altında, çoğu öğrenci istedikleri branşı seçer ve özgür olarak okurlar. Fakat çeşitli sebeplerden dolayı üniversite okuyamayan, kişiler ileri ki dönemlerinde üniversite okuyabilirler.
Dışardan üniversite nasıl okunur? Diye sorulacak olursa, öncelikle iki üniversite bu imkanı sunmaktadır. Birincisi, Anadolu Üniversite’sidir. Kısa adıyla AÖF ‘tür. AÖF’de istenilen bölüm seçilir ön lisans ve lisans türüne göre önceden bankaya para yani harcı yatırılır, ardından Ünversitenin web sitesine giriş yaparak ders seçimi tamamlanır. Kişi, her dönem bir tane vize bir tane de final olmak üzere sınavlar yapılır. Kişi belirtilen okullarda sınava girmek zorundadır.
Şuan AÖF’de ders geçme notu en az 35 puandır. Kişinin vize ve final ortalamasında en az 35 olması gerekir. İkinci dönemde de aynı şekilde sistem uygulanır. Her sene için bu sistem uygulanır. En sonunda da kişi mezun edilir. Örgün olarak bitiren kişilerle aynı denklikte tutulur. Çalışanlar daha çok bu şekilde üniversiteyi bitirmektedir. Derslere düzenli olarak çalışılmalıdır. İkinci üniversite olarak da okunabilmektedir.
Dışardan üniversiteyi bitirebilmenin bir diğer yöntemi de ATA olarak adlandırılan Atatürk Üniversite’sinin yapmış olduğu eğitim sistemidir. AÖF ‘ten ayrılan yönü snavlar için okullara gitme zorunluluğu yoktur. İnternet üzerinden online olarak vize ve final sınavları yapılır. Her sene için ayrı ayrı uygulanır.
Bazı kişiler ise iki üniversite birden okuyabilmektedir. Birisini AÖF’den diğerini de ATA’dan seçebilmektedir. Bu iki üniversitenin de farklı bölümlerinden mezun olursanı iki üniversite okuyarak tahsilinizi tamamlamış olursunuz. İlmin yaşı yoktur ve her yaşta dileyen herkes bu üniversiteleri okuyabilir. Şartlar yerine getirildiği taktirde yaş sınırı olmaksızın mezun olma hakkınız bulunmaktadır.