Günümüzün en büyük şirketlerini incelediğimizde farklı sektörlerde, farklı amaçlara hizmet ettiğiniz görürüz. Kimisi yalnızca dijital ortamda hizmet sunar, kimisi ise bir ürün sağlar. Bu şirketleri bu kadar değerli kılan en önemli kaynak nedir? Elbette ki cevap data yani veri olacaktır. Yalnızca şirketler için değil, bizlerin de gündelik hayatımızda sıradan bir konuda bile karar verirken kullandığımız en önemli kaynak veridir.
Sosyal medyada dolaşırken karşımıza çıkan reklamların zaten aklımızda olan, daha az önce söz ettiğimiz ya da üzerinde araştırmalar yaptığımız o ürün olduğunu fark ettiğimiz çok olmuştur. Bunun sebebi dijital ortamdaki eylemlerimiz üzerinden veri toplanıp, işlenmesidir. Yalnızca kendinizin tek bir gün içerindeki eylemlerinden toplanabilecek verileri bir düşünün. Birçok şey hakkında yüzlerce veri toplanabilir. 7,78 milyar (2020 yılı verileri) insanın yaşadığı bir dünyada tek bir günde bile toplanabilecek veri sayısını hayal edecek olursak ne kadar büyük bir deryanın içerisinde olduğumuzu anlayabiliriz. İşte birçok şey hakkında toplanan çok büyük boyutlardaki veriler Data Centerlarda depolanmaktadır.
Data Centerlar büyük boyutlardaki veriyi depolamak, işlemek ve güvenliğini sağlamak için geliştirilmiş üst düzey teknolojileri barındırır. Elektriksel ve mekaniksel olarak da ciddi bir donanıma sahiptir. Birden fazla sunucu ile kesintisiz hizmet sunarlar. Moises Levy ve Anitha Subburaj (College of Engineering West Texas A&M University) araştırmalarına göre, dünya üzerindeki elektrik tüketiminin %1’i Data Centerlara aittir.
İnsansız çalışan bazı Data Centerlar “Karanlık Veri Merkezi” olarak adlandırılır. Bunun sebebi personele ihtiyaç duyulmadığı için ışıksız dizayn edilmeleridir. Veri güvenliğini sağlamak için olağanüstü bir durum olmadıkça müdahale edilmeyen, arada sırada uğranan, insansız coğrafyalara tesis edilen merkezlerdir. Burada idare uzaktan erişim ve otomasyon sistemleriyle yapılmaktadır.
Data Centerların üst düzey teknolojiler ve altyapılar kullanmasının yanı sıra, bu kullanılan teknolojiler düzenli olarak güncellenir/yenilenir/onarılır. Tüm bunlar maliyetlidir. Dolayısıyla Data Centerların tasarımı, projelendirmesi, inşaası ve donatılması büyük yatırımlardır. Ancak dünyanın en değerli ilk 10 şirketinin cirolarına bakacak olursak, doğru ve etkin kullanıldığında Data Center maliyetleri katlanılmaya değerdir.