Fosil yakıtların giderek tükenmesiyle ve çevreye olan zararlarından dolayı yenilebilir enerji arayışları giderek artmaktadır. Dünyamızın yeni yeni geliştirilen bir diğer enerji kaynağı dalga enerjisidir.
Dalga enerjisi, dalga yüzeyinden veya yüzey altındaki dalga basınçlarından elde edilir. Dalga enerjisi deniz veya okyanusların yüzeyinde esen rüzgarlar tarafından üretilir. Dünyanın birçok yerinde rüzgar sürekli dalgalar oluşturacak kadar düzenli ve sürekli eser.
Dalga Enerjisi Nedir
Deniz ve okyanus dalgalarında çok büyük enerji vardır. Bütün dünyada dalgalardan 200 milyon ton taş kömürünün vereceği enerjiyi karşılayacak enerji elde edilebilir. Okyanusların kıyı şeridi yaklaşık 100.000km’dir. Bu kıyı şeridinin ortalama potansiyel gücü 4 milyar kWh’yi bulmaktadır. Bu da dünyadaki bütün su gücünden 7 kat fazladır.
Dünyamızın ¾’ü sularla kaplı olduğu düşünüldüğünde dalga enerjisinden elde edilecek enerji muazzam düzeyde olacaktır. Dalga enerjisi günümüzde pek yaygın değildir. Bunun nedeni, şiddetli fırtınalarda dalga enerjisi türbinlerinin çok zarar görmesi ve maliyetli oluşudur. Fakat dalga enerjisi geleceğin enerjisi olacak gibi görülmektedir.
Dalga enerjisinden yararlanmaya yönelik çeşitli tasarımlar yapılmakta ve geliştirilmektedir.
Ülkemizde de dalga enerjisinden elektrik elde etme çalışmaları son yıllarda hız kazanmıştır. Hatta 2008 yılında deneme amaçlı “Dalga Enerjisinden Elektrik Üretimi” konulu proje kapsamında, denizdeki dalgaların dikey hareketini elektrik enerjisine çeviren bir sistem tasarımı gerçekleştirilmiştir. Sakarya Karasu’da 2009 yılında kurulan prototip sistemde günde ortalama 5 kWsaat enerji elde edilmektedir.
Ülkemizin 3 tarafının denizlerle kaplı olduğunu düşünürsek dalga enerjisinden faydalanmamız dış enerji bağımlılığımızın azalmasına yardımcı olacaktır. Ancak ülkemizin büyük enerji ihtiyacını dikkate alırsak, küçük santral yerine büyük santraller kurulması hem ekonomik hem de daha verimli olacaktır.