Ana SayfaRaylı Sistemler MühendisliğiÇorlu'daki Tren Kazasının Sebebi ve İddialar

Çorlu’daki Tren Kazasının Sebebi ve İddialar

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde meydana gelen kazada 24 vatandaşımız hayatını kaybederken 318 vatandaşımız da yaralandı. Peki bu kazanın sebebi ne idi ve ihmaller var mıydı Uzmanlarca yapılan açıklamaya göre kazanın sebebi menfez (demiryolu altyapısını oluşturan kısım) ile demiryolu arasındaki toprağın aşırı yağış nedeni ile boşalması sebebiyle kazanın meydana geldiği. Bunu teknik olarak açıklamak gerekirse rayların bağlı olduğu beton bloklar yani traversler, üstündeki tüm yükleri alt kısmında bulunan ve balast olarak adlandırılan boyutları 30-60 mm arasındaki küçük taş parçalarına iletirler.

çorlu

Balastlar ise yol kotu sebebi ile veya yapılan zemin etütleri ve geoteknik araştırmalar sonucunda drenaj ve koruyucu önlemler gerektiği durumumlarda subbalast adı verilen balast altı tabakalara tüm yükleri aktarırlar. Bu tabakalar demiryolu hattını yağmur ve kar suları da dahil olmak üzere birçok olumsuz etkiden korur. Ancak bu tabakaların da belli bir su kaldırma potansiyelleri vardır. Bu potansiyel aşıldığı durumlarda subbalast kısımları suyu taşıyamaz hale gelir ve zemin şişmeye başlar. Bu seviyeden sonra rayların alt kısımları şişmeden dolayı boşalır. Yaşanan kazanın sebebi de böyle açıklanabilir.

Bu elim kazanın yaşandığı gün bölgede “mevzi yağış” olarak adlandırılan yağıştan ötürü metrekareye saatte 32 kg yağış düştüğü ve bu yağışın menfezde olağanüstü bir şişmeye sebep olduğu belirtilmektedir.

Yaşanan kazada ihmal durumları sık sık gündeme gelmektedir ancak bunlar henüz ispatlanabilmiş durumlar değildir. İlk olarak yol bekçisi bulundurulmamasının bir ihmal olduğu iddia edilmiştir. Yol bekçilerinin görevi belli mesafeler boyunca (20-30km) sürekli gezerek demiryolu hattında herhangi bir sorun olup olmadığını gözle muayene yöntemi ile kontrol etmek, anlık ve basit yani el ile giderilebilecek sorunları gidermektir. Ayrıca demiryolu bekçileri isim değiştirilerek yol kontrol işçileri olarak görevlerine devam etmektedirler. Bir diğer iddia ise yol bakımlarının zamanında yapılmadığıdır. Demiryollarında balast ve subbalast kısımları EN 13450 standartlarına göre yapılmakta ve bakımlar periyodik olarak uygulanmaktadır. Bu iddialar da soruşturma tamamlanınca cevaplarını bulacaktır.

Bu kazaların bir daha yaşanmaması için gereken tüm önlemlerin gerekli hassasiyet içerisinde alınması temennisi ile hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar dileklerimizi iletiyoruz.

İlginizi çekebilir: demiryolu inşaatı nasıl yapılır

Muhammet Kaya
Muhammet Kaya
Raylı Sistemler Mühendisi - Raylı Sistemler Derneği Teknoloji Direktörü

3 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
3 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?